Nyhedsartikel

Mette Frederiksen: “Jeg ser ingen økonomisk grænse for støtten til Ukraine”

Andreas Krogsgaard Stenshøj
anst@radio4.dk

Selv om ingen ved, hvornår krigen i Ukraine slutter, så ser Mette Frederiksen ikke umiddelbart nogen grænse for, hvor mange milliarder regeringen vil støtte Ukraine med.

Det sagde hun i programmet ’Mandat’ torsdag formiddag på Radio4.

”Helt principielt ser jeg ingen grænse. I mine øjne er det en skæbnestund, vi befinder os i. Først og fremmest for Ukraine og deres selvstændighed som land, nation og folk. Men også for Europa, for vores frihed, fred og demokrati. Det er en skæbnestund for alle os globalt, der tror på et internationalt verdenssamfund med spilleregler. Det er det, Rusland truer. Vi er nødt til at erkende, og det må gøre ondt for mange mennesker, at Rusland grundlæggende ikke vil freden. Vinder Rusland, så taber vi,” siger hun.

Du kan høre det fulde interview med statsminister Mette Frederiksen i programmet Mandat her:

Men ifølge statsministeren er det ikke Danmark, der vurderer, hvornår krigen er vundet.

”Det er ikke op til mig at definere (hvornår krigen er vundet, red.). Det er Ukraine, der definerer det. Min klare anbefaling er, at det er den vej, vi tænker. Det er dem, der kan definere, hvornår der eventuelt kan forhandles en fredelig løsning. Men når alt kommer til alt, så kan en forhandling kun finde sted, hvis to parter ønsker samme mål. Rusland skal bevæge sig hen til at ville ønske freden. Så kan vi håbe på en forhandlende løsning på et tidspunkt, men det er Ukraine, der definerer, hvad Ukraine kan leve med. Det kan vi andre ikke for dem,” siger Mette Frederiksen til Radio4.

Hun fortæller i programmet, at hun mener, det er svært at sætte en grænse, og at man ikke kan gøre det op i kroner og øre.

Hun frygter, at der kan blive tale om en tilbagerulning af alt demokrati, der opstod i kølvandet af 2. verdenskrig, hvis Rusland vinder krigen i Ukraine, og derfor skal Danmark komme med den støtte vi kan, lyder det fra statsminister Mette Frederiksen i ’Mandat’ på Radio4.

Du kan høre Radio4-programmet Mandat på Radio4’s app eller der, hvor du henter podcast.

Læs også

28.03.23

Landmænd vil anlægge solceller – professor kalder det spild af god landbrugsjord

Mange landmænd drømmer om at dække nogle af deres marker med solceller i stedet for afgrøder. Men hvis man fylder markerne med solceller, kommer man til at mangle landbrugsjord. Og med en stigende interesse hos landsmændene for at opstille solceller, kan vi stå overfor et problem. Det siger Jørgen E. Olesen, der er professor ved…

Læs mere
28.03.23

Tabita Mortensen blev abortturist i Sverige: “Jeg følte mig voldtaget af systemet”

Hvert år rejser danske kvinder til udlandet for at få aborter, som de ikke kan få i Danmark. En af dem er Tabita Mortensen. Hun blev gravid, selvom hun i over 20 år har brugt p-piller og altid har vidst, at hun ikke vil være mor. Hun mener, at abortloven skal ændres. Tabita Mortensen havde lige…

Læs mere
27.03.23

Ni ud af ti får nej til vaccine-erstatning

Langt de fleste, der søger erstatning for helbredsskader efter covid19-vaccine, får afslag. Hos Patienterstatningen har 109 ansøgere fået erstatning, mens 1080 er blevet afslået. Afslagene skyldes oftest, at de faglige eksperter hos Patienterstatning ikke ser tilstrækkeligt bevis for, at det givne helbredsproblem skyldes vaccinen. Theresa Dam Andersen er advokat og partner hos LRP Advokater i…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet