Nyhedsartikel

Mette Frederiksen: “Jeg ser ingen økonomisk grænse for støtten til Ukraine”

Andreas Krogsgaard Stenshøj
anst@radio4.dk

Selv om ingen ved, hvornår krigen i Ukraine slutter, så ser Mette Frederiksen ikke umiddelbart nogen grænse for, hvor mange milliarder regeringen vil støtte Ukraine med.

Det sagde hun i programmet ’Mandat’ torsdag formiddag på Radio4.

”Helt principielt ser jeg ingen grænse. I mine øjne er det en skæbnestund, vi befinder os i. Først og fremmest for Ukraine og deres selvstændighed som land, nation og folk. Men også for Europa, for vores frihed, fred og demokrati. Det er en skæbnestund for alle os globalt, der tror på et internationalt verdenssamfund med spilleregler. Det er det, Rusland truer. Vi er nødt til at erkende, og det må gøre ondt for mange mennesker, at Rusland grundlæggende ikke vil freden. Vinder Rusland, så taber vi,” siger hun.

Du kan høre det fulde interview med statsminister Mette Frederiksen i programmet Mandat her:

Men ifølge statsministeren er det ikke Danmark, der vurderer, hvornår krigen er vundet.

”Det er ikke op til mig at definere (hvornår krigen er vundet, red.). Det er Ukraine, der definerer det. Min klare anbefaling er, at det er den vej, vi tænker. Det er dem, der kan definere, hvornår der eventuelt kan forhandles en fredelig løsning. Men når alt kommer til alt, så kan en forhandling kun finde sted, hvis to parter ønsker samme mål. Rusland skal bevæge sig hen til at ville ønske freden. Så kan vi håbe på en forhandlende løsning på et tidspunkt, men det er Ukraine, der definerer, hvad Ukraine kan leve med. Det kan vi andre ikke for dem,” siger Mette Frederiksen til Radio4.

Hun fortæller i programmet, at hun mener, det er svært at sætte en grænse, og at man ikke kan gøre det op i kroner og øre.

Hun frygter, at der kan blive tale om en tilbagerulning af alt demokrati, der opstod i kølvandet af 2. verdenskrig, hvis Rusland vinder krigen i Ukraine, og derfor skal Danmark komme med den støtte vi kan, lyder det fra statsminister Mette Frederiksen i ’Mandat’ på Radio4.

Du kan høre Radio4-programmet Mandat på Radio4’s app eller der, hvor du henter podcast.

Læs også

27.09.23

Booking.com skylder millioner til kunder – Horesta truer med sagsanlæg

Stribevis af danske hoteller og overnatningssteder har de seneste måneder berettet om manglende betaling fra bookingplatformen Booking.com. Det får brancheorganisationen for hoteller og restauranter til at true med sagsanlæg, hvis ikke selskabet har betalt kunderne tilbage indenfor to dage. Det skriver Turistmonitor. Dansk Erhverv har modtaget henvendelser fra knap 200 overnatningssteder om manglende betaling fra…

Læs mere
26.09.23

Regeringen afblæser energikrise og maksimal temperatur

For et år siden hærgede energikrisen i Europa, og der blev indført en maksimal temperatur på 19 grader i visse offentlige bygninger såsom skoler og borgerservice. Men flertalsregeringen ophæver tirsdag den instruks. Det betyder, at visse offentlige arbejdspladser igen må have en temperatur på mellem 20 og 23 grader. – Europa er stadigvæk udfordret på…

Læs mere
25.09.23

Kommune bøjer reglerne: Sender to kvinder afsted til prins Christians fest

Københavns Kommune har, som den eneste kommune i landet, valgt at sende to 18-årige kvinder afsted til gallataffel i anledning af prins Christians fødselsdag. Stort set alle kommuner har nu udpeget de to 18-årige, der i oktober skal til gallataffel på Christiansborg Slot i anledningen af Prins Christians fødselsdag. En ung kvinde og en ung…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet