Nyhedsartikel

Mette Frederiksen om magtkritik: At jeg er kvinde, spiller en rolle

Redaktionen
redaktionen@radio4.dk

Kritikken af Mette Frederiksen som værende magtfuldkommen er urimelig og en iværksat negativ kampagne, mener statsministeren. I et længere interview med Radio4 benægter Mette Frederiksen egen magtfuldkommenhed og siger, at dele af kritikken rammer hende på grund af hendes køn.

Mette Frederiksens håndtering af magten har været genstand for massiv kritik i flere politiske sager. Særligt hendes rolle som statsleder under coronapandemien og hendes ageren under minksagen er blevet kategoriseret som egenrådig og magtfuldkommen af flere politiske modstandere.

– Jeg har ikke sagt det her før, men jeg tror, noget af den magtkritik har at gøre med, at jeg er kvinde, siger statsminister Mette Frederiksen til Radio4.

I programmet ’Det sidste måltid’ fortæller statsministeren, at hun oplever en øget mistænkeliggørelse af hendes person og handlinger. Det handler dels om at motivforske de dagligdags ting, som når hun selv deler hverdagsbilleder med sine Facebookfølgere, dels kategoriseringen af hende som værende magtfuldkommen i statsministergerningen.

Hør Mette Frederiksen i ‘Det sidste måltid’ her:

– Mistænkeliggørelsen af at en statsminister bruger magten til at varetage nogle interesser i det her samfund, den har vi aldrig hørt før i Danmark. Hvis Jakob eller Søren bliver statsminister, så kommer du heller ikke til at høre den. Selvom de træder ind i samme statsministerium, med den samme grundlov og samme regler. Du kommer ikke til at høre den, udtaler Mette Frederiksen.

Mette Frederiksen fortæller desuden i programmet, at hun forsøger at være selvkritisk omkring, hvordan hun behandler andre mennesker og for at undgå at blive korrumperet af magten.

– Jeg synes ikke, at det er fedt at blive kaldt magtfuldkommen. Noget af det er simpelthen noget vrøvl, fordi jeg er det ikke. En statsminister kan per lov ikke være magtfuldkommen. Det kan simpelthen ikke lade sig gøre.

Allerede tidligt i sin tid som statsminister fik Mette Frederiksen kritik for at samle for meget magt, kontrol og styring omkring sig i Statsministeriet.

– Jeg tror, at det blev sagt allerede 14 dage efter, at jeg tiltrådte. Jeg er ikke bange for magten. Hvis du er bange for magten, så skal du ikke være statsminister. Du skal ikke være statsminister for din egen skyld, konkluderer Mette Frederiksen overfor Radio4

Det 55 minutter lange interview blev offentliggjort i Radio4s app tirsdag eftermiddag. Senere på ugen udgives ’Det sidste måltid’ med Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen.

Foto: Agnete Schlichtkrull/Radio4

Læs også

27.03.23

Ni ud af ti får nej til vaccine-erstatning

Langt de fleste, der søger erstatning for helbredsskader efter covid19-vaccine, får afslag. Hos Patienterstatningen har 109 ansøgere fået erstatning, mens 1080 er blevet afslået. Afslagene skyldes oftest, at de faglige eksperter hos Patienterstatning ikke ser tilstrækkeligt bevis for, at det givne helbredsproblem skyldes vaccinen. Theresa Dam Andersen er advokat og partner hos LRP Advokater i…

Læs mere
26.03.23

Slut med graffiti, øl og skrald på gaden i England

Det offentlige rum skal se pænere ud i England. Det skal for eksempel være slut med at kaste skrald, tyggegummi eller cigaretskodder på gaden, og der skal ikke drikkes øl, når man venter på bussen eller besøger et krigsmindesmærke. Landets konservative premierminister, Rishi Sunak, vil introducere nye love i et forsøg på at slå ned…

Læs mere
25.03.23

Moderaterne har fået ungdomsparti og ser stort på nye meningsmålinger

Moderaterne i dag vedtaget at stifte et ungdomsparti Unge Moderater. Hidtil har partiet haft en ungdomsafdeling, som Ellen Emilie Mindegaard-Müllertz og Max Manøe Bjerregaard har stået i spidsen for. De skal også stå for at omdanne ungdomsafdelingen til et ungdomsparti frem mod næste årsmøde. Med et ungdomsparti kan der søges økonomisk støtte fra Dansk Ungdoms…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet