Nyhedsartikel

Mette Frederiksen om magtkritik: At jeg er kvinde, spiller en rolle

Redaktionen
redaktionen@radio4.dk

Kritikken af Mette Frederiksen som værende magtfuldkommen er urimelig og en iværksat negativ kampagne, mener statsministeren. I et længere interview med Radio4 benægter Mette Frederiksen egen magtfuldkommenhed og siger, at dele af kritikken rammer hende på grund af hendes køn.

Mette Frederiksens håndtering af magten har været genstand for massiv kritik i flere politiske sager. Særligt hendes rolle som statsleder under coronapandemien og hendes ageren under minksagen er blevet kategoriseret som egenrådig og magtfuldkommen af flere politiske modstandere.

– Jeg har ikke sagt det her før, men jeg tror, noget af den magtkritik har at gøre med, at jeg er kvinde, siger statsminister Mette Frederiksen til Radio4.

I programmet ’Det sidste måltid’ fortæller statsministeren, at hun oplever en øget mistænkeliggørelse af hendes person og handlinger. Det handler dels om at motivforske de dagligdags ting, som når hun selv deler hverdagsbilleder med sine Facebookfølgere, dels kategoriseringen af hende som værende magtfuldkommen i statsministergerningen.

Hør Mette Frederiksen i ‘Det sidste måltid’ her:

– Mistænkeliggørelsen af at en statsminister bruger magten til at varetage nogle interesser i det her samfund, den har vi aldrig hørt før i Danmark. Hvis Jakob eller Søren bliver statsminister, så kommer du heller ikke til at høre den. Selvom de træder ind i samme statsministerium, med den samme grundlov og samme regler. Du kommer ikke til at høre den, udtaler Mette Frederiksen.

Mette Frederiksen fortæller desuden i programmet, at hun forsøger at være selvkritisk omkring, hvordan hun behandler andre mennesker og for at undgå at blive korrumperet af magten.

– Jeg synes ikke, at det er fedt at blive kaldt magtfuldkommen. Noget af det er simpelthen noget vrøvl, fordi jeg er det ikke. En statsminister kan per lov ikke være magtfuldkommen. Det kan simpelthen ikke lade sig gøre.

Allerede tidligt i sin tid som statsminister fik Mette Frederiksen kritik for at samle for meget magt, kontrol og styring omkring sig i Statsministeriet.

– Jeg tror, at det blev sagt allerede 14 dage efter, at jeg tiltrådte. Jeg er ikke bange for magten. Hvis du er bange for magten, så skal du ikke være statsminister. Du skal ikke være statsminister for din egen skyld, konkluderer Mette Frederiksen overfor Radio4

Det 55 minutter lange interview blev offentliggjort i Radio4s app tirsdag eftermiddag. Senere på ugen udgives ’Det sidste måltid’ med Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen.

Foto: Agnete Schlichtkrull/Radio4

Læs også

23.09.23

Demonstrationer mod brexit i London

Stor demonstration mod brexit i London i dag. Ifølge den britiske avis The Independent var der omkring 3.000 “re-joiners” på gaden, der vil tilbage i EU. De demonstrerede imod, at Storbritannien forlod Den Europæiske Union. Brexit still sucks!’: stod der blandt på nogle af de mange bannere. En spørgeundersøgelse blandt mere end 4.000 af de…

Læs mere
22.09.23

Partier efterspørger hjælp til belarusere i Danmark

Radikale Venstre og Liberal Alliance vil have udenrigsministeren på banen, efter at Belarus’ præsident Aleksandr Lukasjenko har indført et forbud, der kan tvinge belarusiske statsborgere hjem til fængselsstraf.       Radikale Venstre efterspørger hjælp til belarusere i Danmark fra udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M). – Vi skal bistå de her borgere til fortsat at kunne…

Læs mere
22.09.23

Biskop har brugt over en kvart mio. kr. på klippekort til vandflyveren

Biskoppen i Aarhus og en af hans centrale medarbejdere har de seneste år brugt sammenlagt over en kvart mio. kr. på at flyve til møder i København med vandflyveren. Pengene værd, siger kontorchef. Et spørgsmål om moral, mener etikprofessor. Igennem flere år har biskoppen i Aarhus, Henrik Wigh-Poulsen, og hans kontorchef brugt kirkens penge på at…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet