Nyhedsartikel

Mindre end hver anden kommune har faste læger på alle plejehjem fire år efter aftale

Katrine Volsing og Martin Møller Geertsen
MMG@radio4.dk

I 2016 satte Folketinget 100 millioner af til at tilknytte faste læger til plejehjem. Fire år efter er det under halvdelen af kommunerne, der har implementeret ordningen fuldt ud. Uambitiøst og meget skuffende, lyder det fra Ældre Sagen.

Faste læger på landets plejehjem skulle give mere sikkerhed om medicin, færre indlæggelser og mere tryghed hos de ældre. Men i 2020, fire år efter implementeringen af ordningen begyndte, er det kun 44 procent af kommunerne, der har faste læger på alle plejehjem. 81 procent af kommunerne har faste læger på et eller flere plejehjem.

Det viser et notat fra Kommunernes Landsforening, som Radio4 er i besiddelse af.

”Det er meget skuffende, at man ikke er kommet længere med det, og at man har været så uambitiøse,” siger vicedirektør i Ældre Sagen, Michael Teit Nielsen, til Radio4.

Reduktion i antallet af indlæggelser for plejehjemsbeboere

I 2014 udgav Det Nationale Forskningscenter for Velfærd en rapport, der undersøgte et pilotprojekt, hvor en række plejehjem havde haft fast tilknyttede læger. Rapporten viste, at de faste læger reducerede antallet af forebyggelige indlæggelser med 28 procent, mens genindlæggelser og korttidsindlæggelser blev reduceret med henholdsvis 27 procent og 14 procent.

Også hos Ældre Sagen oplever man fordelene ved at have en fast læge tilknyttet det enkelte plejehjem, fortæller Michael Teit Nielsen.

”Der bliver ryddet op i medicinen, der bliver mere styr på patientsikkerheden, og man får simpelthen en højere sundhedsmæssig kvalitet,” siger han.

Folketinget satte i 2016 100 millioner kroner af til faste læger på plejehjemmene. Det førte til en aftale mellem KL, Danske Regioner, Staten og PLO om gradvist at implementere ordningen fra 2016 til 2019. Målene var og er blandt andet at forbedre håndteringen af medicin, de ældres sundhedstilstand og at reducere antallet af indlæggelser. Forligspartierne bag Satspuljens afløser, Reserven, besluttede i 2019 at afsætte 20 millioner kroner yderligere til ordningen i 2020 og 2021.

Stor succes med plejehjemslæge på Elmehøj

Og det har virkelig gjort en forskel at få en plejehjemslæge. Det fortæller plejehjemsleder på plejehjemmet Elmehøj i Øster Brønderslev, hvor de har implementeret ordningen.

“Siden vi fik en plejehjemslæge på Elmehøj i 2017 har det været en stor succes, at den plejehjemslæge kender vores beboere og at sygeplejersker og assistenter ikke skal bruge så meget tid på at ringe til alle mulige forskellige læger, når de har brug for dem”, siger Jette Ramskov, der er plejehjemsleder på Elmehøj i Øster Brønderslev.

Hvad var problemet, før I fik en fast læge?

“Problemet dengang var, at man havde mange flere forskellige læger, der kom i vores hus, og som man kun kunne bruge til den enkelte borger. Derudover er medicinen blevet reduceret rigtig meget hos vores borgere og vores genindlæggelser er meget reduceret”, siger hun til Radio4 Morgen.

Og sygeplejerske Mathilde Hougesen, der også arbejder på plejecentret Elmehøj i Øster Brønderslev, stemmer i:

“Hun (den faste læge, red.) kender os, og vi kender hende, så vi har set hinanden i øjnene mange gange, og det betyder også, at vi stoler på hinandens vurderinger. Når vi tager kontakt til hende ved hun, at det er en opgave, vi ikke kan varetage, men hun ved også hvilke arbejdsopgaver, hun kan lægge over på os. Så der er et styrket samarbejde mellem os sygeplejersker og assistenter og så vores huslæge”, siger hun til Radio4 Morgen.

Har du oplevet, at huslægen har kunnet hjælpe jer med at undgå fejl?

“Ja, helt bestemt. Vi har en læge, der er rigtig dygtig til at vurdere, hvilken medicin der er nødvendig for den enkelte beboer. Hun er enormt skarp til at vurdere, hvad der er nødvendigt og hvad, vi godt kan skære fra”, siger Mathilde Hougesen.

Hør interviewet med plejehjemsleder Jette Ramskov og sygeplejerske, Mathilde Hougesen, der arbejder på plejecenteret Elmehøj i Øster Brønderslev; et af de plejehjem, der har en fast tilknyttet læge, her:

En fantastisk ordning, men langt fra i mål

Hos Socialdemokratiet påpeger ældreordfører, Birgitte Vind, at det er kommunernes eget ansvar at ansætte faste læger på plejehjemmene. Men hun erkender også, at de ikke er tilfredse med resultatet og langt fra er i mål.

“Jeg tror ikke, der er nogen, der er tilfredse med resultatet. Vi er langt fra i mål, og vi må jo bare erkende, at lægemanglen jo også slår igennem her, så selvom kommunerne rent faktisk gerne vil, så er det ikke altid lykkedes dem at lave aftaler med læger om at komme ud på plejecentrene, så det er da helt sikkert et område, vi ikke er færdige med at kigge ind i”, siger hun til Radio4 Morgen.

Hun mener dog, at det er en god ordning.

“Vi kan jo alle sammen være enige om, at det er en fantastisk ordning at have en læge ude på plejecentret”, siger hun.

Og derfor vil hun også kigge på, hvordan den her opgave kan løses.

“Vi er bestemt ikke færdige med at se på, hvordan vi får det her til at lykkes. Det er en opgave, vi gerne vil løse. Det er jo en kæmpe hjælp til plejecentrene men også en tryghed for borgerne, at der kun er én læge tilknyttet”, siger hun.

Og så vil hun også tage den med til bordet, når der skal laves nye politiske aftaler på området.

“Vi skal i forbindelse med den kommende sundhedsreform kigge på, om der er noget her, vi kan rokere rundt med, men det er for tidligt at sige noget om nu”, siger ældreordfører for Socialdemokratiet, Birgitte Vind.

Her kan du høre et interview med ældreordfører, Birgitte Vind (S):

Det har ikke været muligt at få et interview med Kommunernes Landsforening, der henviser til de igangværende overenskomstforhandlinger på det kommunale område.

Læs også

04.06.23

Ulv søger væk fra mennesker og bebyggede områder

Et nyt studie viser af en ulv undgår mennesker og foretrækker at være i natur. Det er en ung hanulv, der er GPS-mærket, og hvor ulven er observeret fra december til marts i år. Dataene viser, at den unge hanulv i 70 procent af tiden befandt sig på arealer, der betegnes som “natur”. Den befandt…

Læs mere
03.06.23

Hjemme igen efter 7 måneder i berygtet fængsel i Iran

Den 28-årige dansker Thomas Kjems fra Aalborg, der har siddet fængslet i Iran, er i dag kommet hjem til Danmark og genforenet med sin familie. Han landede efter middagstids i Københavns Lufthavn, hvor han til de mange fremmødte journalister sagde, at det var fantastisk at være hjemme igen. Han havde selv svært ved at tro,…

Læs mere
02.06.23

Talsperson for utilfredse vognmænd: Der kommer flere aktioner

Vognmændene har ikke opgivet kampen mod vejafgiften for lastbiler, selvom den nu er vedtaget. Talspersonen for de utilfredse vognmænd varsler flere aktioner. ”Man kan sige, at der står 1-0 til modparten. Men lad os se, hvordan det ser ud senere.” Sådan lyder det fra Jakob Forman, talsperson for de utilfredse vognmænd, som ikke mener, at…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

[mc4wp_form id="3644"]

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet