Minister ændrer holdning: Tusindvis af fleksjobbere kan beholde deres job

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard under pressemøde om dansk økonomi og udbetaling af feriepenge i finansministeriet i København onsdag den 24. marts 2021. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)

Skrevet af

23. juni 2021

anp@radio4.dk

anp@radio4.dk

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard lægger nu op til at ændre reglerne for fleksjobbere, der arbejder i deres ægtefælles virksomhed.

For et par måneder siden kunne Radio4 Morgen fortælle historien om hundredevis af fleksjobbere, der på grund af en indskærpelse, som beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) har lavet, står til at miste deres fleksjob.

Det skete, fordi de arbejder i deres ægtefælles ApS- eller A/S-virksomhed – og det må man ikke, selvom det foregår i vid udstrækning i kommuner i hele landet, fordi reglerne er blevet forskelligt fortolket.

Men nu skal reglerne ændres. Det fortalte beskæftigelsesministeren i går på et lukket møde med Folketingets beskæftigelsesudvalg.

Radio4 Morgen har været i kontakt med flere af beskæftigelsesordførerne, der var med til det lukkede møde, der alle bekræfter, at ministeren nu – mod forventning – er klar til at løse problemet.

Og det glæder Venstres beskæftigelsesordfører, Hans Andersen:

“Jeg synes, det er et rigtig godt budskab, vi kan sende til de mange mennesker, der er berørt af det her. Efter længere tids pres er det nu lykkedes også at få ministeren med på at finde en løsning. Det var konklusionen i dag (på mødet, red.), og nu arbejder vi på, at de mange mennesker, der er i dag er ansat i fleksjob i en ApS- eller A/S-virksomhed, kan fortsætte med at gøre det.”

Landsforening er optimistiske

I april vurderede Landsforeningen for Skåne- og fleksjobbere, at op til 400 personer ville miste deres job på grund af den indskærpelse.

I løbet af de seneste to måneder har landsforeningen dog opjusteret det tal til 1000 på grund af mængden og karakteren af de henvendelser, de har fået.

Derfor kommer ministerens hensigt om at give lov til fleksjob i ægtefælles virksomhed også som et friskt pust, siger kommunikationschef Michael Pedersen:

“Vi tillader os at smile forsigtigt. Vi er optimistiske og har hænderne oppe over hovedet i forhold til det kæmpe arbejde, som Enhedslisten og Venstre har gjort,” siger han til Radio4 Morgen.

Ifølge beskæftigelsesordførerne, Radio4 har talt med, har beskæftigelsesministeren på mødet givet udtryk for, at det skal være muligt at arbejde i sin ægtefælles virksomhed som fleksjobber, og at de fyringer, der lige nu er i gang, skal stoppes.

I et mailsvar til Radio4 skriver beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard: “Vi i partierne er enige om, at der hurtigt skal arbejdes videre med en model for, hvordan vi kan gøre reglerne lidt mindre firkantede.”

Derfor afventer man stadig de præcise regler hos Landsforeningen for Skåne- og fleksjobbere:

“Jeg har det sådan, at man ikke har scoret et mål, før dommeren har anerkendt det. Så vi har fornemmelsen af, at vi står ved straffesparksfeltet og ser målmanden lige i øjnene. Men vi afventer, at beskæftigelsesministeren kommer som dommer og siger “du må skyde i frit mål, for selvfølgelig stopper vi de her fyring, og selvfølgelig bliver det tilladt med fleksjob i ægtefælles virksomhed,” siger kommunikationschef Michael Pedersen.

Hør et interview med fleksjobber Lykke Melissa Hansen og Christian Sørensen, der har sin kone ansat i sin virksomhed:

Lykke Melisa Hansen er lige nu i et fleksjob i en anden virksomhed, men vil gerne over i sin mands virksomhed.

Derfor er hun overvejende positiv overfor beskæftigelsesministerens vending:

”Det er et skridt nærmere ligestilling for fleksjobbere, og det er en lille sejr, men vi er ikke i mål, før der ligger en ny lovgivning, og kommunen begynder at behandle efter den nye lovgivning. Jeg er overvejende positiv, men jeg vil også meget gerne have noget på skrift, før jeg klapper i mine hænder,” siger hun til Radio4 Morgen.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

NaN:NaN
NaN:NaN