Minister om Billundbanen: Jeg kommer ikke til at kæmpe med næb og kløer

(ARKIV) Transport- og boligminister Benny Engelbrecht (S) under pressemøde om covid-19 i Statsministeriet i København, lørdag den 15. august 2020. Der skal mere fokus på adfærd og mindre på udenadslære, når køreskoleelever tager kørekort, mener transportminister Benny Engelbrecht (S). På baggrund af en ny rapport vil han sætte gang i en modernisering af den danske køreuddannelse, der ikke er blevet opdateret siden 1986. Det skriver Ritzau, tirsdag den 22. september 2020.. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)

Skrevet af

23. september 2020

anp@radio4.dk

anp@radio4.dk

”Det er ikke et projekt, som jeg kommer til at kæmpe med næb og kløer for bliver gennemført.”

Sådan siger transportminister Benny Engelbrecht til Radio4 Morgen om den omdiskuterede jernbanestrækning Billundbanen – i folkemunde kendt som ‘Tulle-banen’, opkaldt efter Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl, der kæmpede for forbindelsen, da banen blev vedtaget i 2014. Her blev den en del af den storstilede plan Togfonden, der skulle modernisere jernbanenettet.

Strækningen er cirka 20 kilometer lang og skal gå mellem Jelling og Billund. Tre linjeføringer er i spil, men i dag, seks år efter, er der stadig ikke taget en beslutning om, hvorvidt planen skal føres ud i livet eller skrottes.

Samtidig står danske boligejere tilbage uden at vide, om de er købt eller solgt, fordi deres huse ligger ved en af de mulige linjeføringer. Men transportminister Benny Engelbrecht kan endnu ikke svare på, hvorvidt banen bliver en realitet:

”I løbet af denne folketingssamling skulle vi gerne få styr på det her. Om det så betyder, at Billundbanen gennemføres eller ej, kan jeg ikke sige lige nu, fordi vi har et forlig, hvor der er fire partier ud over regeringspartiet,” siger Benny Engelbrecht til Radio4 Morgen og fortsætter:

”Hvis det er sådan, at partierne i forliget måtte beslutte sig for, at man kan prioritere anderledes, er jeg ikke den, som går grædende ud af lokalet. Nok tværtimod. Så vil jeg være glad for, at vi får en afklaring – så de personer, som er berørt, også får en afklaring.”

Kommer den, eller kommer den ikke?

En af de boligejere, der stadig afventer Billundbanens fremtid er Birgitte Nørregaard, som bor i den lille by Vester Smidstrup i Sydjylland. Hun får en jernbane 60 meter fra stuehuset, hvis banen bliver ført ud i livet.

Birgitte Nørregaards landejendom er vurderet til 4,3 millioner kroner, men risikerer at være så godt som usælgelig, hvis Billundbanen bliver opført der. Linjeføringen kommer nemlig til at afskære 80 procent af markerne fra huset.

”Det er ikke rart at have noget, der er usælgeligt, som man regnede med, man kunne få solgt, siger Birgitte Nørregaard til Radio4 Morgen.

Hun savner afklaring:

“I tre-fire år har vi gået og undret os: kommer den, eller kommer den ikke?” siger Birgitte Nørregaard.

 

Hør interviewet med transportminister Benny Engelbrecht her:

 

Hør interviewet med boligejer Birgitte Nørregaard her:

Afspiller nu

PORTRÆTALBUM

14:05
16:00