Nyhedsartikel

Minister trækkes ind i tuktuk-sag: “Vi synes, at det er ret alvorligt”

Tobias Hansen Bødker, Søren Mejer Jensen

Danmarksdemokraterne kræver nu en redegørelse fra socialminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) i sagen om Gadejuristens indkøb af en sort tuktuk til 88.000 kr., der blev placeret Bornholm. 

Den kostede lidt over 88.000 kr. og blev placeret i en garage på Bornholm ved et hus, hvor en privat relation til Moderaternes folketingsmedlem Nanna W. Gotfredsen bor. 

Et opsigtsvækkende indkøb af en sort tuktuk, der blev betalt med penge fra Gadejuristen, vakte opsigt blandt medarbejdere i den københavnske retshjælpsorganisation, som over for Radio4 har fortalt, at de undrede sig over Gadejuristens indkøb af den trehjulede kabinescooter. 

Nu kræver Danmarksdemokraterne en redegørelse om sagen fra social- og boligminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) for at få svar på, hvad der er op og ned i sagen.

“Vi synes, at det er ret alvorligt, hvis det viser sig, at der er en organisation, som er støttet med offentlige midler, har brugt penge forkert,” siger Susie Jessen, der er politisk ordfører i partiet, i Radio4 Morgen. 

Også Det Konservative Folkeparti bakker op “om ønsket om at få en skriftlig redegørelse fra ministeren,” skriver socialordfører Britgitte Klintskov Jerkel i et svar.

Som Radio4 har beskrevet, blev tuktukken ikke placeret ved Gadejuristens kontor i København, men blev i stedet transporteret til en garage ved et hus på Bornholm, hvor en privat relation til Nanna W. Gotfredsen bor. 

Manden, der bor i huset, har selv fortalt til Radio4, at han har været i et forhold med Nanna W. Gotfredsen, og at tuktukken stod hos ham indtil sommeren sidste år. Han har ligeledes fortalt, at han kunne bruge køretøjet som han ville, så længe han bare “passede og plejede” den. 

“Når vi sidder inde i folketinget og uddeler midler til forskellige organisationer med henblik på, at de skal hjælpe udsatte borgere, som det er tilfældet med Gadejuristen, så må man også gå ud fra, at de penge bliver brugt rigtigt, altså at de bliver brugt på den måde, de var tiltænkt,” siger Susie Jessen fra Danmarksdemokraterne. 

Hun mener, at “det lader til, at det ikke er foregået på den helt rigtige måde i den her sag.” 

“Derfor synes jeg også, at socialministeren har et ansvar for at finde ud af, hvad der er op og ned,” siger hun og tilføjer: 

“Det er enormt vigtigt, at Nanna W. Gotfrdsen for det første stiller op og stiller sig frem nu og fortæller, hvad der er op og ned i sagen, men også, at ministeren tager initiativ til at få indhentet en redegørelse om sagen, så vi simpelthen kan få det her gennemgået helt til bunds,” siger hun. 

Afviser kritikken 

Per Nikolaj Bukh, der er professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet, har betegnet sagen som “meget usædvanlig,” og han har kaldt det alvorligt, hvis indkøbet, der er betalt med Gadejuristens penge, er blevet brugt privat.

“Det er indlysende, at man ikke må det,” har økonomiprofessoren forklaret.

En faktura, som Radio4 er i besiddelse af, viser, at Gadejuristen i januar 2020 købte tuktukken for lidt over 88.000 kr. af en forhandler i Køge. I Gadejuristens officielle regnskaber er indkøbet bogført som “inventar” under posten “egne midler.” Per Nikolaj Bukh har tidligere vurderet, at det ikke har betydning for reglerne, at Gadejuristen har betegnet indkøbet som betalt med “egne midler.”

Radio4 har tidligere gentagne gange forsøgt at få en kommentar fra Nanna W. Gotfredsen, men hun vendte ikke tilbage på henvendelserne. I december konstaterede hun i en kortfattet sms, at “nævnte tuk ikke er betalt med offentlige midler.” 

Nanna W. Gotfredsen har ikke besvaret Radio4’s henvendelse, men gennem Moderaternes kommunikationschef, Mette Thorn, har hun videresendt et skriftligt citat, der også er blevet sendt til Politiken. I citatet forklarer Nanna W. Gotfredsen, at tuktukken er “indkøbt for kontoen “egne midler”, dvs. midler, som jeg har rejst ved honorarer fra foredrag og anden fundraising.” I citatet gentager hun, at “der er ingen offentlige midler indblandet i dette køb.”

Moderaterne-ordføreren henviser ligeledes til et opslag, som hun tirsdag aften delte på Facebook om sagen. I opslaget bekræfter hun, at tuktukken blev leveret til Bornholm, og at den “ganske korrekt” blev opbevaret “i nærheden af en af mine private relationer.” Hun skriver, at det var af “den simple årsag, at det var gratis.” 

“Den blev leveret med besked fra forhandleren om, at den skulle køres til inden den blev taget rigtigt i brug,” skriver Nanna W. Gotfredsen i opslaget, hvor hun forklarer, at tuktukken “blev erhvervet med det formål at skabe opmærksomhed om Gadejuristen på Folkemødet på Bornholm samt til brug særligt i de kolde måneder på gadeture i København.” 

Siden købet af tuktukken i januar 2020 har den stået placeret på Bornholm frem til den 18. november 2022, hvor den første gang blev transporteret til København, hvor den står i dag.  

Nanna W. Gotfredsen afviser i sit opslag, at hun skulle have modtaget “de indsigelser, der nu lyder fra nogle tidligere medarbejdere,” og hun forklarer, at fordi hun skulle lære at køre i tuktukken, har hun kørt rundt på en strand på Bornholm. 

I sit opslag forholder hun sig ikke til, at den tidligere relation, som opbevarede tuktukken, har fortalt, at han kunne bruge tuktukken, som han ville, så længe han passede og plejede den. 

Radio4 har forsøgt at få en kommentar fra socialministeren, men hun har ikke ønsket at stille op til et interview. 

Har du et tip til en historie, som Radio4 bør undersøge? Så kan du kontakte Radio4’s undersøgende redaktion på tip@radio4.dk 

Læs også

07.06.23

Venstre: Regeringen vil ikke have skærmforbud

Børne- og undervisningsminister, Mattias Tesfaye, vil ændre loven, så børn ikke eksponeres for skærme i dagtilbuddene. Men regeringen vil ikke indføre et skærmforbud, siger Venstres børneordfører. “Der bliver ikke tale om et skærmforbud. Socialdemokratiet, vores regeringspartner, ønsker heller ikke et forbud.” Sådan siger Venstres børne- og undervisningsordfører, Anni Matthiesen, til Radio4. Mandag meldte børne- og…

Læs mere
04.06.23

Ulv søger væk fra mennesker og bebyggede områder

Et nyt studie viser af en ulv undgår mennesker og foretrækker at være i natur. Det er en ung hanulv, der er GPS-mærket, og hvor ulven er observeret fra december til marts i år. Dataene viser, at den unge hanulv i 70 procent af tiden befandt sig på arealer, der betegnes som “natur”. Den befandt…

Læs mere
03.06.23

Hjemme igen efter 7 måneder i berygtet fængsel i Iran

Den 28-årige dansker Thomas Kjems fra Aalborg, der har siddet fængslet i Iran, er i dag kommet hjem til Danmark og genforenet med sin familie. Han landede efter middagstids i Københavns Lufthavn, hvor han til de mange fremmødte journalister sagde, at det var fantastisk at være hjemme igen. Han havde selv svært ved at tro,…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

[mc4wp_form id="3644"]

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet