Nyhedsartikel

Minkavler ser frem til rapport: Jeg håber aldrig det sker for andre

Gustav Pors Olesen & Magnus Bang
gup@radio4.dk

I dag udkommer en længe ventet rapport fra Minkkommissionen, der har undersøgt forløbet i november 2020, hvor regeringen meldte ud, at alle mink skulle aflives. Noget der viste sig ikke at være lovhjemmel til.

Ann-Mona Kulsø Larsen er tidligere minkavler på en farm lidt uden for Næstved og formand for Sjællands Pelsdyravlerforening, og hun glæder sig til at rapporten endelig kommer ud.

”Ventetiden vidner om, at kommissionen har taget arbejde seriøst og det kan jeg kun bifalde.”

Du kan høre hele interviewet med Ann-Mona Kulsø Larsen her:

Beslutningen om at aflive alle mink blev truffet i regeringens-koordinationsudvalg, hvor statsministeren sidder for bordenden.

Dagen efter, den 4. november, meldte Mette Frederiksen så beslutningen ud på et pressemøde.

På det tidspunkt var der kun hjemmel i lovgivningen til at kræve minkbesætninger aflivet, der enten var smittet med corona, eller som lå indenfor en radius af 7,8 kilometer fra en smittet besætning.

Alligevel blev der blandt andet den 6. november sendt et brev ud til avlerne fra Fødevarestyrelsen, hvor der stod, at aflivningen af alle mink skulle være overstået 10 dage senere.

Ann-Mona Kulsø Larsen husker stadig den dag hun fik beskeden om, at alle hendes mink skulle aflives.

”Jeg blev mundlam og fik gåsehud. Jeg gik ud og fortalte min mand det, og så faldt jeg sammen. Jeg kunne ikke stå på mine ben, og resten af dagen var en tåge for mig.”

Derfor håber Ann-Mona Kulsø Larsen, at rapporten kan forhindre, at en lignende situation kan ske i fremtiden.

”Jeg håber på at det ikke kommer til at gentage sig for andre danskere. Jeg håber ikke, at nogen skal opleve at få deres rettigheder taget fra dem, sådan som vi gjorde. ”

Minkkommissions rapport kommer i dag, torsdag den 30. juni 2022.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Læs også

02.12.22

Kolding Gymnasium lavede nissepigekalender – Nu er den fjernet

Som en julekalender planlagde Kolding Gymnasiums festudvalg hver dag i december at lægge et billede ud af en nissepige eller nissedreng fra skolen. Den første december var det Marie Masini Jensen fra 1.c, som blev beskrevet som en ’smuk tøs som altid er frisk på en drukleg’ og ’hun har en flot krop og en…

Læs mere
02.12.22

Vil Enhedslisten tilbage på barrikaderne?

Efter at være sendt ud af regeringsforhandlingerne er Enhedslisten gået til angreb på Mette Frederiksen og Socialdemokratiet. Tiden som loyalt støtteparti er forbi. Men hvad får liste Ø ud af at klatre op på barrikaderne? ”Uanstændigt!” Sådan lød dommen fra Enhedslistens Peder Hvelplund, da det for få dage siden stod klart, at Socialdemokratiet ikke ville…

Læs mere
01.12.22

Aalborg bevarer skøjtebane trods kritik

Som et led i den Aalborgensiske julehygge er skøjtebanen på C.W. Obels Plads i Aalborg nu åbnet. Men det er ikke alle som synes, at det er en god idé. Blandt kritikerne er er lektor i samfundsøkonomi på Aalborg Universitet, og nabo til skøjtebanen, Mogens Ove Madsen. Han mener, at hensynet til klimaet og energikrisen…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet