Nyhedsartikel

Minkavler ser frem til rapport: Jeg håber aldrig det sker for andre

Gustav Pors Olesen & Magnus Bang
gup@radio4.dk

I dag udkommer en længe ventet rapport fra Minkkommissionen, der har undersøgt forløbet i november 2020, hvor regeringen meldte ud, at alle mink skulle aflives. Noget der viste sig ikke at være lovhjemmel til.

Ann-Mona Kulsø Larsen er tidligere minkavler på en farm lidt uden for Næstved og formand for Sjællands Pelsdyravlerforening, og hun glæder sig til at rapporten endelig kommer ud.

”Ventetiden vidner om, at kommissionen har taget arbejde seriøst og det kan jeg kun bifalde.”

Du kan høre hele interviewet med Ann-Mona Kulsø Larsen her:

Beslutningen om at aflive alle mink blev truffet i regeringens-koordinationsudvalg, hvor statsministeren sidder for bordenden.

Dagen efter, den 4. november, meldte Mette Frederiksen så beslutningen ud på et pressemøde.

På det tidspunkt var der kun hjemmel i lovgivningen til at kræve minkbesætninger aflivet, der enten var smittet med corona, eller som lå indenfor en radius af 7,8 kilometer fra en smittet besætning.

Alligevel blev der blandt andet den 6. november sendt et brev ud til avlerne fra Fødevarestyrelsen, hvor der stod, at aflivningen af alle mink skulle være overstået 10 dage senere.

Ann-Mona Kulsø Larsen husker stadig den dag hun fik beskeden om, at alle hendes mink skulle aflives.

”Jeg blev mundlam og fik gåsehud. Jeg gik ud og fortalte min mand det, og så faldt jeg sammen. Jeg kunne ikke stå på mine ben, og resten af dagen var en tåge for mig.”

Derfor håber Ann-Mona Kulsø Larsen, at rapporten kan forhindre, at en lignende situation kan ske i fremtiden.

”Jeg håber på at det ikke kommer til at gentage sig for andre danskere. Jeg håber ikke, at nogen skal opleve at få deres rettigheder taget fra dem, sådan som vi gjorde. ”

Minkkommissions rapport kommer i dag, torsdag den 30. juni 2022.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Læs også

26.09.23

Regeringen afblæser energikrise og maksimal temperatur

For et år siden hærgede energikrisen i Europa, og der blev indført en maksimal temperatur på 19 grader i visse offentlige bygninger såsom skoler og borgerservice. Men flertalsregeringen ophæver tirsdag den instruks. Det betyder, at visse offentlige arbejdspladser igen må have en temperatur på mellem 20 og 23 grader. – Europa er stadigvæk udfordret på…

Læs mere
25.09.23

Kommune bøjer reglerne: Sender to kvinder afsted til prins Christians fest

Københavns Kommune har, som den eneste kommune i landet, valgt at sende to 18-årige kvinder afsted til gallataffel i anledning af prins Christians fødselsdag. Stort set alle kommuner har nu udpeget de to 18-årige, der i oktober skal til gallataffel på Christiansborg Slot i anledningen af Prins Christians fødselsdag. En ung kvinde og en ung…

Læs mere
23.09.23

Demonstrationer mod brexit i London

Stor demonstration mod brexit i London i dag. Ifølge den britiske avis The Independent var der omkring 3.000 “re-joiners” på gaden, der vil tilbage i EU. De demonstrerede imod, at Storbritannien forlod Den Europæiske Union. Brexit still sucks!’: stod der blandt på nogle af de mange bannere. En spørgeundersøgelse blandt mere end 4.000 af de…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet