Nyhedsartikel

Minkavler ser frem til rapport: Jeg håber aldrig det sker for andre

Gustav Pors Olesen & Magnus Bang
gup@radio4.dk

I dag udkommer en længe ventet rapport fra Minkkommissionen, der har undersøgt forløbet i november 2020, hvor regeringen meldte ud, at alle mink skulle aflives. Noget der viste sig ikke at være lovhjemmel til.

Ann-Mona Kulsø Larsen er tidligere minkavler på en farm lidt uden for Næstved og formand for Sjællands Pelsdyravlerforening, og hun glæder sig til at rapporten endelig kommer ud.

”Ventetiden vidner om, at kommissionen har taget arbejde seriøst og det kan jeg kun bifalde.”

Du kan høre hele interviewet med Ann-Mona Kulsø Larsen her:

Beslutningen om at aflive alle mink blev truffet i regeringens-koordinationsudvalg, hvor statsministeren sidder for bordenden.

Dagen efter, den 4. november, meldte Mette Frederiksen så beslutningen ud på et pressemøde.

På det tidspunkt var der kun hjemmel i lovgivningen til at kræve minkbesætninger aflivet, der enten var smittet med corona, eller som lå indenfor en radius af 7,8 kilometer fra en smittet besætning.

Alligevel blev der blandt andet den 6. november sendt et brev ud til avlerne fra Fødevarestyrelsen, hvor der stod, at aflivningen af alle mink skulle være overstået 10 dage senere.

Ann-Mona Kulsø Larsen husker stadig den dag hun fik beskeden om, at alle hendes mink skulle aflives.

”Jeg blev mundlam og fik gåsehud. Jeg gik ud og fortalte min mand det, og så faldt jeg sammen. Jeg kunne ikke stå på mine ben, og resten af dagen var en tåge for mig.”

Derfor håber Ann-Mona Kulsø Larsen, at rapporten kan forhindre, at en lignende situation kan ske i fremtiden.

”Jeg håber på at det ikke kommer til at gentage sig for andre danskere. Jeg håber ikke, at nogen skal opleve at få deres rettigheder taget fra dem, sådan som vi gjorde. ”

Minkkommissions rapport kommer i dag, torsdag den 30. juni 2022.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Læs også

21.03.23

Grønlandske politikere vil have arktisk ambassadør med grønlandske rødder

Danmarks arktiske ambassadør bør have grønlandske rødder. Sådan lyder det fra det grønlandske folketingsmedlem Aki-Matilda Høegh-Dam, og fra Kuno Fencker, der er medlem af det grønlandske parlament – begge fra det socialdemokratiske parti Siumut. Men det møder kritik fra både SF og Dansk Folkeparti. “Det er svært at se det som et fremskridt, at man…

Læs mere
20.03.23

Tjen tusindvis af kroner på genbrug 

Hvis du ikke allerede er typen, der sælger dine brugte møbler, tøj, gadgets og hvad du ellers har liggende og ikke bruger mere, så kan det virkelig godt betale sig at komme i gang. Ifølge det årlige Genbrugsindeks foretaget af DBA så ligger danskerne inde med ting, de ikke bruger, som i gennemsnit kan sælges…

Læs mere
20.03.23

Organisationer kan ikke vente længere: Sundhedsstyrelsen skal lave anbefalinger om børns tid på skærm

Børns Vilkår og Red Barnet kritiserer Sundhedsstyrelsen, fordi de ikke har lavet anbefalinger for, hvor lang tid børn bør bruge på en skærm. Verdenssundhedsorganisationen, WHO, lavede anbefalinger i 2019, men Sundhedsstyrelsen har ifølge et baggrundsnotat ikke fundet det muligt at udlede lignende tidsmæssige anbefalinger for målgruppen i de danske anbefalinger. Når aftensmaden skal laves, og…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet