Nyhedsartikel

Minkavler ser frem til rapport: Jeg håber aldrig det sker for andre

Gustav Pors Olesen & Magnus Bang
gup@radio4.dk

I dag udkommer en længe ventet rapport fra Minkkommissionen, der har undersøgt forløbet i november 2020, hvor regeringen meldte ud, at alle mink skulle aflives. Noget der viste sig ikke at være lovhjemmel til.

Ann-Mona Kulsø Larsen er tidligere minkavler på en farm lidt uden for Næstved og formand for Sjællands Pelsdyravlerforening, og hun glæder sig til at rapporten endelig kommer ud.

”Ventetiden vidner om, at kommissionen har taget arbejde seriøst og det kan jeg kun bifalde.”

Du kan høre hele interviewet med Ann-Mona Kulsø Larsen her:

Beslutningen om at aflive alle mink blev truffet i regeringens-koordinationsudvalg, hvor statsministeren sidder for bordenden.

Dagen efter, den 4. november, meldte Mette Frederiksen så beslutningen ud på et pressemøde.

På det tidspunkt var der kun hjemmel i lovgivningen til at kræve minkbesætninger aflivet, der enten var smittet med corona, eller som lå indenfor en radius af 7,8 kilometer fra en smittet besætning.

Alligevel blev der blandt andet den 6. november sendt et brev ud til avlerne fra Fødevarestyrelsen, hvor der stod, at aflivningen af alle mink skulle være overstået 10 dage senere.

Ann-Mona Kulsø Larsen husker stadig den dag hun fik beskeden om, at alle hendes mink skulle aflives.

”Jeg blev mundlam og fik gåsehud. Jeg gik ud og fortalte min mand det, og så faldt jeg sammen. Jeg kunne ikke stå på mine ben, og resten af dagen var en tåge for mig.”

Derfor håber Ann-Mona Kulsø Larsen, at rapporten kan forhindre, at en lignende situation kan ske i fremtiden.

”Jeg håber på at det ikke kommer til at gentage sig for andre danskere. Jeg håber ikke, at nogen skal opleve at få deres rettigheder taget fra dem, sådan som vi gjorde. ”

Minkkommissions rapport kommer i dag, torsdag den 30. juni 2022.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Læs også

17.08.22

Krudt, kugler og kampen mod tastaturkrigere trækkes ind i valgkampen

Forude venter en valgkamp, hvor forsvars- og sikkerhedspolitik vil fylde mere end normalt. Især på grund af krigen i Ukraine. SF og ingeniørforeningen IDA lancerer nu et fælles udspil, der blandt andet skal ruste Danmark mod destruktive cyberangreb. ”Siden Ruslands overfald på Ukraine i februar, står det klart, at verden går mere usikre tider i…

Læs mere
17.08.22

Helge vil have juridisk kønsskifte til sin datter på 9 år

Børn ned til 0 år skal kunne få et nyt CPR-nr. Det mener regeringen i et nyt forslag. Det fremgår af regeringens nye LGBT+-plan, som konkret vil fjerne den nedre aldersgrænse på juridisk kønsskifte. Og det er en god ide, det mener Helge Sune Nymand, far til Eva på 9 år, som har et CPR-nummer,…

Læs mere
17.08.22

Her er Støjbergs folketingskandidater

Danmarksdemokraterne gør sig klar til folketingsvalget med offentliggørelsen af deres kandidater. 30 forskellige folketingskandidater er blevet offentliggjort, og hun henter mange tidligere medlemmer fra både Dansk Folkeparti og Venstre. Det oplyser partiet overfor Radio4. Samlet fordeler kandidaterne således: 13 med baggrund i Dansk Folkeparti. 11 med baggrund i Venstre. 1 med baggrund i Det konservative…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet