Nyhedsartikel

Mistro til amerikanske myndigheder efter togulykke

Gustav Pors Olesen
gup@radio4.dk

Det er lugten af neglelakfjerner, man møder i den lille amerikanske by East Palestine efter togulykken tidligere på måneden.

Det fortæller Mikkel Danielsen, USA-korrespondent for Berlingske.

Han har besøgt byen, hvor et tog fyldt med kemikalier den 3. februar afsporede, togvognene væltede, og kemikalierne strømmede ud i naturen.

“Stemningen er trykket og paranoid. Alle kan jo lugte den her kemiske lugt, og de frygter at blive syge. Tiltroen til myndighedernes forklaring, om at alting skulle være ok, virker meget lav.”

Du kan høre mere om Mikkel Danielsens besøg i East Palestine – og hvordan de lokale borgere forholder sig til problemet – her:

Selvom det er flere uger siden, at toget afsporede, vokser historien i de amerikanske medier.

Ifølge Mads Dalgaard Madsen, som er tidligere indenrigspolitisk rådgiver ved den danske ambassade i Washington, handler det om, at amerikanerne koncentrerede sig om kinesiske luftballoner og Super Bowl i stedet for togulykken.

De manglende overskrifter har derfor trukket konspirationsteoretikerne til.

“Historien har været meget lidt beskrevet, da det skete. Derudover mener lokalbefolkningen, at myndighederne har håndteret situationen dårligt – og det gøder konspirationsteorierne, som begynder at trække tråde til tidligere miljøkatastrofer og endda de kinesiske luftballoner.”

Du kan høre Mads Dalgaard Madsen fortælle, om hvordan historien er blevet modtaget og har udviklet sig, her:

Der var i alt 20 vogne på toget, der indeholdt giftige kemiske stoffer. Af dem væltede 11, og flere af dem er farlige.

Det er især stoffet vinylklorid, som man er bange for. Det er et kemikalie, man bruger i industrien og kan være meget giftigt. Stoffet har risiko for at blive i naturen i rigtig lang tid.

Foto: Ntsbgov/Reuters/Ritzau Scanpix

Læs også

03.10.23

Fem partier møder fuldtallige op til afstemning om koranlov

Fem partier ophæver clearingen, når lovforslaget om at forbyde utilbørlig behandling af blandt andet koraner skal til afstemning i Folketingssalen. Det gælder partierne Liberal Alliance, Danmarksdemokraterne, De Konservative, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige. Det oplyser partierne i en fælles udtalelse. Det betyder, at de stiller med alle medlemmer i salen og dermed tvinger regeringen til…

Læs mere
02.10.23

Flere skoler vil inkludere smartwatches i mobilpolitik

På flere af de største skoler rundt omkring i landets kommuner, overvejer man at inkorporere smartwatches i mobilpolitikken, hvis den ikke allerede er en del af den. Det viser en rundspørge vi har lavet på Radio4, hvor vi har henvendt os til en af de største skoler i samtlige af landets 98 kommuner og ud…

Læs mere
29.09.23

Værste iltsvind i over 20 år: ”En tragedie for dansk havmiljø”

Iltsvindet i de danske farvande er i år så voldsomt, at fisk og andre havorganismer i endnu større områder end tidligere dør af iltmangel. En helt ny rapport fra Nationalt Center for Miljø og Energi konkluderer det værste iltsvind i de danske farvande siden 2002. Det har katastrofale konsekvenser for fiskene og miljøet i de…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet