Nyhedsartikel

Mistro til amerikanske myndigheder efter togulykke

Gustav Pors Olesen
gup@radio4.dk

Det er lugten af neglelakfjerner, man møder i den lille amerikanske by East Palestine efter togulykken tidligere på måneden.

Det fortæller Mikkel Danielsen, USA-korrespondent for Berlingske.

Han har besøgt byen, hvor et tog fyldt med kemikalier den 3. februar afsporede, togvognene væltede, og kemikalierne strømmede ud i naturen.

“Stemningen er trykket og paranoid. Alle kan jo lugte den her kemiske lugt, og de frygter at blive syge. Tiltroen til myndighedernes forklaring, om at alting skulle være ok, virker meget lav.”

Du kan høre mere om Mikkel Danielsens besøg i East Palestine – og hvordan de lokale borgere forholder sig til problemet – her:

Selvom det er flere uger siden, at toget afsporede, vokser historien i de amerikanske medier.

Ifølge Mads Dalgaard Madsen, som er tidligere indenrigspolitisk rådgiver ved den danske ambassade i Washington, handler det om, at amerikanerne koncentrerede sig om kinesiske luftballoner og Super Bowl i stedet for togulykken.

De manglende overskrifter har derfor trukket konspirationsteoretikerne til.

“Historien har været meget lidt beskrevet, da det skete. Derudover mener lokalbefolkningen, at myndighederne har håndteret situationen dårligt – og det gøder konspirationsteorierne, som begynder at trække tråde til tidligere miljøkatastrofer og endda de kinesiske luftballoner.”

Du kan høre Mads Dalgaard Madsen fortælle, om hvordan historien er blevet modtaget og har udviklet sig, her:

Der var i alt 20 vogne på toget, der indeholdt giftige kemiske stoffer. Af dem væltede 11, og flere af dem er farlige.

Det er især stoffet vinylklorid, som man er bange for. Det er et kemikalie, man bruger i industrien og kan være meget giftigt. Stoffet har risiko for at blive i naturen i rigtig lang tid.

Foto: Ntsbgov/Reuters/Ritzau Scanpix

Læs også

24.03.23

Nye Borgerlige-politiker om Svend Pedersen: “Det er træls”

Medlem af Nye Borgerliges hovedbestyrelse Svend Pedersen, har vakt opsigt med en række stærkt kontroversielle udtalelser. Og det er træls. Det mener Karsten Byrgesen, som sidder i Fredericia kommunalbestyrelse og regionsrådet for Region Syddanmark for Nye Borgerlige. Debatten om Svend Pedersens udsagn flytter fokus fra Nye Borgerliges politik. Og det generer blandt andet Karsten Byrgesen.…

Læs mere
24.03.23

Der ligger kun krummer på Nicolai Wammens bord

Der er næsten intet at forhandle om for de partier, der kommer ind til mødebordet hos finansminister, Nicolai Wammen, for at lægge arm om regeringens nye finanslovsudspil. ”Jeg forventer ikke et meget langt forhandlingsforløb.” Sådan lød konstateringen fra finansminister, Nicolai Wammen, da han sammen med Troels Lund Poulsen fra Venstre og Jakob Engel-Schmidt fra Moderaterne…

Læs mere
23.03.23

NB-lokalformand om Svend Pedersen: “Enhver fugl synger med sit næb”

Svend Pedersen, som er medstifter og hovedbestyrelsesmedlem i Nye Borgerlige, har været kritiseret for sin tone på de sociale medier. Men på trods af den hårde tone, kan han godt fortsat sidde i partiets hovedbestyrelse. Det mener i hvert fald Jørn Rasmussen, kredsformand for Nye Borgerlige i Vordingborg. Svend Pedersens hårde retorik mod særligt kvindelige…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet