Nyhedsartikel

Næsten 200 har fået bøde for at køre på el-løbehjul uden hjelm

Lisa Linding & Simon Sandemand
sks@radio4.dk

For præcis én måned siden blev det gjort ulovligt at køre uden hjelm, når man fræser rundt på et el-løbehjul. Allerede nu har politiet knap 200 gange været ude med bødeblokken.

Radio4 Morgen har ringet rundt til alle politikredse i landet. Det har været muligt at få tal fra 8 ud af 12 politikredse. Ifølge politikredsene har 195 indtil videre overtrådt loven og dermed fået en bøde på 1500 kroner.

“Det lyder som om, det ikke er alle, der helt har forstået reglerne endnu. Måske er det meget godt, de lige har fået en lille påmindelse om, at de skal huske hjelmen,” siger chefkonsulent hos Rådet for Sikker Trafik, Pernille Ehlers.

Hør hele interviewet med Pernille Ehlers, chefkonsulent hos Rådet for Sikker Trafik, her:

I Midt- og Vestjyllands politikreds er der uddelt omtrent 30 af bøderne. Her er det kommet bag på politiet, hvem der rent faktisk overtræder den nye lov.

“Jeg havde jo egentlig regnet med, at en stor del af dem, der kører uden hjelm, ville være vores teenagere og unger. Men ud af de 30, så er jeg faktisk lidt overrasket over, at 23 af bøderne er givet til nogen over 20 år,” siger politikommissær hos Midt- og Vestjyllands Politi, Jørgen Christensen.

Hør hele interviewet med Jørgen Christensen, politikommissær hos Midt- og Vestjyllands Politi, her:

Hos Rådet for Sikker Trafik er man glade for den nye lov. Risikoen for at komme alvorligt til skade på el-løbehjul er nemlig syv til ti gange større end på cykel.

“Vi har set rigtig mange hovedskader i løbet af relativt kort og med relativt få brugere. Den allerværste konsekvens ved at køre uden hjelm er jo selvfølgelig, hvis man styrter og slår hovedet. En hjerne kan ikke vokse sammen på samme måde som en brækket arm kan, så det er derfor lovkravet er kommet. Det er for at forhindre så mange som muligt af de alvorlige hovedskader, som vi desværre har set,” siger Pernille Ehlers.

Loven, der trådte i kraft ved årsskiftet, gælder ikke kun for de elektriske løbehjul. Elektriske skateboards og selvbalancerende køretøjer, som uniwheels og segboards, er også omfattet af lovkravet om hjelm.

I el-løbehjulsbranchen er lovkravet dog stadig en torn i øjet.

“Det skal være sikkert at køre på løbehjul. Men vi mener, at man kan gøre det på andre måder. Vi tror ikke på, at hjelmkrav er løsningen – vi tror på, at positive incitamenter skal være med til at få folk til at bruge hjelm. Hjelmkravet er et problem, fordi det står i vejen for den grønne omstilling af vores trafik,” siger public policy manager hos udlejningsselskabet Bolt, Christian Thomassen.

Hør hele interviewet med Christian Thomassen, public policy manager i Norden for Bolt, her:

Læs også

30.03.23

Offentlig hjælp til abortturisme: “Dybt problematisk, at man rådgiver på den måde”

Ansatte i det danske sundhedsvæsen har i flere tilfælde videregivet oplysninger om abortmuligheder i andre lande til kvinder, der har fået afvist at få en abort i Danmark. Dybt problematisk, lyder kritikken.  Det er “fuldstændig uacceptabelt,” at ansatte i det danske sundhedsvæsen i flere tilfælde har været villige til at vejlede kvinder om, hvordan de…

Læs mere
30.03.23

Murermester ser intet behov for at fjerne nøgenkalender – Organisation opfordrer til påbud

Hvis en virksomhed har nøgne kvinder i form af kalendere eller plakater hængende, så skal det give et påbud, når Arbejdstilsynet kommer forbi. Sådan lyder opfordringen fra organisationen Byggeriets Samfundsansvar, der én gang for alle vil gøre op med den slags billeder i skurvogne og på byggeriets arbejdspladser. Men den opfordring giver murermester Henrik Alfred Lund fra…

Læs mere
30.03.23

Sundhedsansatte vejleder danske kvinder i at omgå abortloven

Ansatte i det danske sundhedsvæsen har i flere tilfælde været villige til at vejlede kvinder om, hvordan de skaffer sig adgang til aborter, som kvinderne ikke kan få efter dansk lovgivning.  Opdateret kl. 11.20 med svar fra Region Midtjylland. I flere tilfælde har ansatte i det danske sundhedsvæsen stået klar til at vejlede kvinder om,…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet