Nyhedsartikel

Ni ud af ti får nej til vaccine-erstatning

Kasper Harboe
kha@radio4.dk

Langt de fleste, der søger erstatning for helbredsskader efter covid19-vaccine, får afslag.

Hos Patienterstatningen har 109 ansøgere fået erstatning, mens 1080 er blevet afslået.

Afslagene skyldes oftest, at de faglige eksperter hos Patienterstatning ikke ser tilstrækkeligt bevis for, at det givne helbredsproblem skyldes vaccinen.

Theresa Dam Andersen er advokat og partner hos LRP Advokater i Horsens og fører i øjeblikket flere sager for danskere, der mener, at de har fået skader af coronavaccinen. Hun mener ikke, at systemet har været gode nok til at identificere bivirkningerne.

– Det her er noget nyt. Og har vi overhovedet nogle læger, der er kompetente til at svare på det her? De er jo ikke direkte knyttet til nogle afdelinger, hvor man varetager patienter og deres gener efter vacciner. Derfor står man i et usikkert land og ved ikke, hvem man skal spørge. Det er måske også det, jeg synes, kendetegner systemet: At man ikke har nogle faste speciallæger, der har et indgående kendskab til de her gener.

I Patienterstatningen mener direktør Karen-Inger Bast, at systemet håndterer bivirkningerne så godt, det lader sig gøre. Når nye bivirkninger bliver registeret på listen, vender Patienterstatningen tilbage til patienterne, siger hun:

– Det er så heldigt, at vi koder alle vores sager. Og hvis der kommer en ny bivirkning, så finder vi selv sagerne frem og genoptager dem og ser på, om der er mulighed for erstatning.

Advokat Theresa Dam Andersen mener ikke, at det er godt nok, at listen opdateres hen ad vejen

– Det er jo det, der er en problemet. Man er ikke klog nok på nuværende tidspunkt. Og så kan det også være, at man ikke undersøger godt nok i de konkrete tilfælde, siger Theresa Dam Andersen.

Hør indslaget her:

Læs også

07.06.23

Venstre: Regeringen vil ikke have skærmforbud

Børne- og undervisningsminister, Mattias Tesfaye, vil ændre loven, så børn ikke eksponeres for skærme i dagtilbuddene. Men regeringen vil ikke indføre et skærmforbud, siger Venstres børneordfører. “Der bliver ikke tale om et skærmforbud. Socialdemokratiet, vores regeringspartner, ønsker heller ikke et forbud.” Sådan siger Venstres børne- og undervisningsordfører, Anni Matthiesen, til Radio4. Mandag meldte børne- og…

Læs mere
04.06.23

Ulv søger væk fra mennesker og bebyggede områder

Et nyt studie viser af en ulv undgår mennesker og foretrækker at være i natur. Det er en ung hanulv, der er GPS-mærket, og hvor ulven er observeret fra december til marts i år. Dataene viser, at den unge hanulv i 70 procent af tiden befandt sig på arealer, der betegnes som “natur”. Den befandt…

Læs mere
03.06.23

Hjemme igen efter 7 måneder i berygtet fængsel i Iran

Den 28-årige dansker Thomas Kjems fra Aalborg, der har siddet fængslet i Iran, er i dag kommet hjem til Danmark og genforenet med sin familie. Han landede efter middagstids i Københavns Lufthavn, hvor han til de mange fremmødte journalister sagde, at det var fantastisk at være hjemme igen. Han havde selv svært ved at tro,…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

[mc4wp_form id="3644"]

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet