Nordjysk byrådsmedlem: Aktindsigt skal koste penge

Hjørring Rådhus sikkerhed foto: Hans Ravn

Skrevet af

27. oktober 2020

kha@radio4.dk

kha@radio4.dk

Kommunale medarbejdere bruger alt for meget tid på at servicere de borgere, der søger om indsigt i forskellige sagsakter. Derfor vil det være på sin plads med et – lille – gebyr, der kan tage toppen af nysgerrigheden. Det mener venstremanden Søren Smalbro, der er sidder i byrådet i Hjørring:

”Jeg opfatter det som et problem, at man kan gøre det (søge aktindsigt, red.) frit og uhindret på skatteborgernes regning. Jeg ville gerne, at der i den her kontekst var en form for brugerbetaling. Hvis der er sager, man har speciel interesse i og gerne vil dykke ned i, kan jeg ikke se, at det er et problem, at man skal betale for de omkostninger, det medfører for det offentlige. Det kunne måske også være et mål, at det kunne sætte lidt en begrænsning på aktiviteten. Det er min agenda,” siger Søren Smalbro.

Alle har ret til at søge om aktindsigt i offentlige sager, uanset om de er involveret i den pågældende sag. Ifølge Sten Bønsing, ekspert i forvaltningsret ved Aalborg Universitet, så sker det stort set aldrig, at myndigheder kræver betaling. Hjørring Kommunes administration vurderer ikke, at der er hjemmel i lovgivningen til at gøre Søren Smalbros forslag til virkelighed. Men han helmer ikke.

”Hvis du ikke har nogen særlig interesse i en sag – hvis det kun er for at få stillet sin nysgerrighed og grave i, om man kan finde noget, man kan pege fingre ad i en sag, som man ikke er tæt på, så kunne jeg egentlig godt tænke mig at begrænse det,” siger Søren Smalbro.

Han har ikke noget overblik over hvor mange mennesker, der efter hans opfattelse belaster kommunens ansatte med unødvendige ansøgninger om aktindsigt. Men han skønner, at det drejer sig om en håndfuld.

”Vi har alle sammen i hver vores kommune nogen borgere, der på ugebasis – somme tider flere gange om ugen – søger aktindsigt i alverdens ting og sager. Man kan egentlig bare søge aktindsigt, for det har man lige lyst til. Den trafik vil jeg gerne have begrænset,” siger Søren Smalbro.

Han har ikke i øjeblikket noget konkret bud på, hvad det skal koste:
”Det tal har jeg ikke,” siger den nordjyske venstremand til Radio4 Morgen.

Hør interviewet her:


Afspiller nu

MATHIAS HELTS TALKSHOW

11:05
12:00