Nyhedsartikel

Ny analyse: Danskerne skifter parti på grund af fravalg, ikke tilvalg

Magnus Bang
Bang@radio4.dk

Når vi skal til folketingsvalg den 1. november, så er der en del danskere, der vil stemme på et andet parti ved det kommende folketingsvalg, end det parti de stemte på sidste gang, der var valg.

Og det handler i højere grad om et fravalg end et tilvalg.

Det viser en ny analyse fra Epinion.

Epinion har spurgt omkring 2500 vælgere, der vil sætte kryds ud for et nyt bogstav, og spurgt dem, hvad årsagen er til det.

Ifølge Christian Fischer Vestergaard, der er direktør med ansvar for politisk rådgivning i Epinion vil 45 procent af vælgerne stemme på andet parti end det de stemte på ved seneste valg.

“Når vi spørger, hvorfor de vil stemme på andet parti så begrunder de altid med at der en frastødning fra det gamle parti og ikke at der en tiltrækning til det nye parti”, siger Christian Fischer Vestergaard.

Du kan høre hvilke partier Christian Fischer Vestergaard især kan se at folk fravælger her: 

Kim Weiss-Poulsen, er it-konsulent og bor i Brøndby. Han stemte sidste gang på Enhedslisten, men det kommer han ikke til igen.

“Jeg synes, Enhedslisten har været en vagthund førhen, men i den her valgperiode har de simpelthen været for tavse,” siger Kim Weiss-Poulsen.

Sebastian Koch Jensen, er arbejdsløs og bor i Odense og han kommer modsat Kim til at stemme på Enhedslisten ved valget.

Og for ham er det et klart fravalg af Socialdemokratiet, som han har stemt på siden på han var 18 år.

“Den politik Socialdemokratiet fører stemmer ikke længere over ens med mine værdier, og hvordan jeg synes, man skal behandle borgerne”, siger Sebastian Koch Jensen.

Du kan høre Kim Weiss-Poulsen og Sebastian Koch Jensen forklarer deres fravalg her: 

Læs også

20.03.23

Tjen tusindvis af kroner på genbrug 

Hvis du ikke allerede er typen, der sælger dine brugte møbler, tøj, gadgets og hvad du ellers har liggende og ikke bruger mere, så kan det virkelig godt betale sig at komme i gang. Ifølge det årlige Genbrugsindeks foretaget af DBA så ligger danskerne inde med ting, de ikke bruger, som i gennemsnit kan sælges…

Læs mere
20.03.23

Organisationer kan ikke vente længere: Sundhedsstyrelsen skal lave anbefalinger om børns tid på skærm

Børns Vilkår og Red Barnet kritiserer Sundhedsstyrelsen, fordi de ikke har lavet anbefalinger for, hvor lang tid børn bør bruge på en skærm. Verdenssundhedsorganisationen, WHO, lavede anbefalinger i 2019, men Sundhedsstyrelsen har ifølge et baggrundsnotat ikke fundet det muligt at udlede lignende tidsmæssige anbefalinger for målgruppen i de danske anbefalinger. Når aftensmaden skal laves, og…

Læs mere
19.03.23

Schweizisk storbank køber Credit Suisse for 23 milliarder

Den schweiziske storbank UBS opkøber sin rival Credit Suisse. Det oplyser landets centralbank. Prisen er tre milliarder franc, meddeler de to banker. Det svarer til knap 23 milliarder kroner. UBS’ oprindelige bud lød på én milliard franc. Forhandlinger om opkøbet har stået på i weekenden med det mål at have en aftale på plads, inden…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet