Nyhedsartikel

Ny analyse: Danskerne skifter parti på grund af fravalg, ikke tilvalg

Magnus Bang
Bang@radio4.dk

Når vi skal til folketingsvalg den 1. november, så er der en del danskere, der vil stemme på et andet parti ved det kommende folketingsvalg, end det parti de stemte på sidste gang, der var valg.

Og det handler i højere grad om et fravalg end et tilvalg.

Det viser en ny analyse fra Epinion.

Epinion har spurgt omkring 2500 vælgere, der vil sætte kryds ud for et nyt bogstav, og spurgt dem, hvad årsagen er til det.

Ifølge Christian Fischer Vestergaard, der er direktør med ansvar for politisk rådgivning i Epinion vil 45 procent af vælgerne stemme på andet parti end det de stemte på ved seneste valg.

“Når vi spørger, hvorfor de vil stemme på andet parti så begrunder de altid med at der en frastødning fra det gamle parti og ikke at der en tiltrækning til det nye parti”, siger Christian Fischer Vestergaard.

Du kan høre hvilke partier Christian Fischer Vestergaard især kan se at folk fravælger her: 

Kim Weiss-Poulsen, er it-konsulent og bor i Brøndby. Han stemte sidste gang på Enhedslisten, men det kommer han ikke til igen.

“Jeg synes, Enhedslisten har været en vagthund førhen, men i den her valgperiode har de simpelthen været for tavse,” siger Kim Weiss-Poulsen.

Sebastian Koch Jensen, er arbejdsløs og bor i Odense og han kommer modsat Kim til at stemme på Enhedslisten ved valget.

Og for ham er det et klart fravalg af Socialdemokratiet, som han har stemt på siden på han var 18 år.

“Den politik Socialdemokratiet fører stemmer ikke længere over ens med mine værdier, og hvordan jeg synes, man skal behandle borgerne”, siger Sebastian Koch Jensen.

Du kan høre Kim Weiss-Poulsen og Sebastian Koch Jensen forklarer deres fravalg her: 

Læs også

04.12.22

Forbrugere skifter elprodukt som aldrig før

Aldrig før har så mange kunder skiftet mellem forskellige elprodukter. Sådan lyder det fra direktør for Norlys’ energiforretning Mads Brøgger. “I oktober havde vi 85.000 der skiftede produkt, i november var det 52.000. Til sammenligning havde vi tidligere mellem 5000 og 7000, der skiftede produkt om måneden, når det gik højt for sig,” siger direktør…

Læs mere
03.12.22

De Konservative er ude af regeringsforhandlingerne

De Konservative melder sig ud af regeringsforhandlingerne. Det meddeler partiets formand, Søren Pape Poulsen, på Facebook. Her skriver han, at den konservative folketingsgruppe enstemmigt har besluttet, at partiet ikke skal gå videre med regeringsforhandlingerne. “Når alt kommer til alt, så mener jeg ikke, at det er foreneligt, med de løfter vi gav i valgkampen, og…

Læs mere
03.12.22

Danskerne er klar til at tage imod flere ukrainske flygtninge

Danmark skal fortsætte med at tage imod ukrainske flygtninge. Det siger et stort flertal i en måling, som Voxmeter har lavet for Ritzau. Frosten er for alvor ved at sætte ind i Ukraine, samtidig med at Rusland angriber kritisk infrastruktur, der blandt andet producerer varme. Det vurderer Nato kan få flere ukrainere til at flygte. Men…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet