Nyhedsartikel

Ny analyse: Danskerne skifter parti på grund af fravalg, ikke tilvalg

Magnus Bang
Bang@radio4.dk

Når vi skal til folketingsvalg den 1. november, så er der en del danskere, der vil stemme på et andet parti ved det kommende folketingsvalg, end det parti de stemte på sidste gang, der var valg.

Og det handler i højere grad om et fravalg end et tilvalg.

Det viser en ny analyse fra Epinion.

Epinion har spurgt omkring 2500 vælgere, der vil sætte kryds ud for et nyt bogstav, og spurgt dem, hvad årsagen er til det.

Ifølge Christian Fischer Vestergaard, der er direktør med ansvar for politisk rådgivning i Epinion vil 45 procent af vælgerne stemme på andet parti end det de stemte på ved seneste valg.

“Når vi spørger, hvorfor de vil stemme på andet parti så begrunder de altid med at der en frastødning fra det gamle parti og ikke at der en tiltrækning til det nye parti”, siger Christian Fischer Vestergaard.

Du kan høre hvilke partier Christian Fischer Vestergaard især kan se at folk fravælger her: 

Kim Weiss-Poulsen, er it-konsulent og bor i Brøndby. Han stemte sidste gang på Enhedslisten, men det kommer han ikke til igen.

“Jeg synes, Enhedslisten har været en vagthund førhen, men i den her valgperiode har de simpelthen været for tavse,” siger Kim Weiss-Poulsen.

Sebastian Koch Jensen, er arbejdsløs og bor i Odense og han kommer modsat Kim til at stemme på Enhedslisten ved valget.

Og for ham er det et klart fravalg af Socialdemokratiet, som han har stemt på siden på han var 18 år.

“Den politik Socialdemokratiet fører stemmer ikke længere over ens med mine værdier, og hvordan jeg synes, man skal behandle borgerne”, siger Sebastian Koch Jensen.

Du kan høre Kim Weiss-Poulsen og Sebastian Koch Jensen forklarer deres fravalg her: 

Læs også

27.09.23

Booking.com skylder millioner til kunder – Horesta truer med sagsanlæg

Stribevis af danske hoteller og overnatningssteder har de seneste måneder berettet om manglende betaling fra bookingplatformen Booking.com. Det får brancheorganisationen for hoteller og restauranter til at true med sagsanlæg, hvis ikke selskabet har betalt kunderne tilbage indenfor to dage. Det skriver Turistmonitor. Dansk Erhverv har modtaget henvendelser fra knap 200 overnatningssteder om manglende betaling fra…

Læs mere
26.09.23

Regeringen afblæser energikrise og maksimal temperatur

For et år siden hærgede energikrisen i Europa, og der blev indført en maksimal temperatur på 19 grader i visse offentlige bygninger såsom skoler og borgerservice. Men flertalsregeringen ophæver tirsdag den instruks. Det betyder, at visse offentlige arbejdspladser igen må have en temperatur på mellem 20 og 23 grader. – Europa er stadigvæk udfordret på…

Læs mere
25.09.23

Kommune bøjer reglerne: Sender to kvinder afsted til prins Christians fest

Københavns Kommune har, som den eneste kommune i landet, valgt at sende to 18-årige kvinder afsted til gallataffel i anledning af prins Christians fødselsdag. Stort set alle kommuner har nu udpeget de to 18-årige, der i oktober skal til gallataffel på Christiansborg Slot i anledningen af Prins Christians fødselsdag. En ung kvinde og en ung…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet