Ny analyse: Danskerne skifter parti på grund af fravalg, ikke tilvalg

Der stemmes på Fredericia Gymnasium, et af de største valgsteder i Fredericia torsdag morgen den 15. september. Politikerne har haft tre uger til at holde salgstaler, debattere og overbevise vælgerne om, hvor de skal sættes deres kryds. Nu er det de 4, 1 millioner vælgeres tur til at tale. Klokken 9.00 åbner landets 1454 valgsteder. 804 kandidater er på valg mod 808 for fire år siden, og kun de 175 får plads i det nye Folketinget sammen med de fire nordatlantiske mandater(Foto: CLAUS FISKER/Scanpix 2011)

Skrevet af

12. oktober 2022

Bang@radio4.dk

Bang@radio4.dk

Når vi skal til folketingsvalg den 1. november, så er der en del danskere, der vil stemme på et andet parti ved det kommende folketingsvalg, end det parti de stemte på sidste gang, der var valg.

Og det handler i højere grad om et fravalg end et tilvalg.

Det viser en ny analyse fra Epinion.

Epinion har spurgt omkring 2500 vælgere, der vil sætte kryds ud for et nyt bogstav, og spurgt dem, hvad årsagen er til det.

Ifølge Christian Fischer Vestergaard, der er direktør med ansvar for politisk rådgivning i Epinion vil 45 procent af vælgerne stemme på andet parti end det de stemte på ved seneste valg.

“Når vi spørger, hvorfor de vil stemme på andet parti så begrunder de altid med at der en frastødning fra det gamle parti og ikke at der en tiltrækning til det nye parti”, siger Christian Fischer Vestergaard.

Du kan høre hvilke partier Christian Fischer Vestergaard især kan se at folk fravælger her: 

Kim Weiss-Poulsen, er it-konsulent og bor i Brøndby. Han stemte sidste gang på Enhedslisten, men det kommer han ikke til igen.

“Jeg synes, Enhedslisten har været en vagthund førhen, men i den her valgperiode har de simpelthen været for tavse,” siger Kim Weiss-Poulsen.

Sebastian Koch Jensen, er arbejdsløs og bor i Odense og han kommer modsat Kim til at stemme på Enhedslisten ved valget.

Og for ham er det et klart fravalg af Socialdemokratiet, som han har stemt på siden på han var 18 år.

“Den politik Socialdemokratiet fører stemmer ikke længere over ens med mine værdier, og hvordan jeg synes, man skal behandle borgerne”, siger Sebastian Koch Jensen.

Du kan høre Kim Weiss-Poulsen og Sebastian Koch Jensen forklarer deres fravalg her: 

Afspiller nu

SKILSMISSEN

04:05
05:00