Nyhedsartikel

Ny chatbot er oplagt til snyd i gymnasiet

Gustav Pors Olesen
gup@radio4.dk

Hvis du ikke selv vil skrive en opgave i gymnasiet, så er det oplagt at få ChatGPT til det. Med kunstig intelligens kan den selvstændigt skrive de opgaver og besvare de spørgsmål, som man beder den om.

Ifølge Tomas Kepler, der er formand for Gymnasieskolernes Lærerforening, er det uundgåeligt, at langt de fleste elever i gymnasiet vil kende ChatGPT. Derfor er der også en stor risiko for, at nogle elever vil bruge den til at snyde.

”På den korte bane vil nogle elever bruge den til at snyde, og vi skal derfor have forklaret dem, at det er en rigtig dårlig ide at snyde til eksamen. På en længere bane skal vi sikre, at den ikke påvirker elevernes egen kritiske tænkning. Det her er ikke, et værktøj som vi bare skal omfavne ukritisk.”

Du kan høre mere om hvorfor Tomas Kepler mener at ChatGPT er et fint værktøj til undervisning, men et problem til eksamen, her:

Ifølge Styrelsen for Undervisning og Kvalitet, der hører under Børne- og Undervisningsministeriet, må elever, som reglerne er i dag, ikke bruge ChatGPT til hverken eksamens- eller afleveringsopgaver.

Derfor mener Mark Jønsson heller ikke, at der er behov for flere regler på området. Han er gymnasielærer på HHX i Holstebro og sammenligner den kunstige intelligens med, dengang lommeregneren eller internettet blev implementeret på gymnasierne.

”De elever, som vil snyde, snyder. Det kan vi ikke stoppe. Men hvis vi siger til eleverne, at de aldrig må bruge det, så snyder vi os selv. Det er her, og det er fremtiden.”

Du kan høre hele interviewet med Mark Jønsson, og høre hvordan han bruger ChapGPT i sin undervisning, her:

Ifølge en spørgeskemaundersøgelse, som fagbladet Gymnasieskolen står bag, havde hver sjette gymnasieelev to uger efter lanceringen allerede brugt ChatGPT til at formulere tekster, som de efterfølgende kopierede ind i skriftlige afleveringer.

Netop derfor efterspørger Madeleine Steenberg Williams, forkvinde for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning, regler på området.

”Alle kommer til at kende det her, og derfor har vi brug for regler på området. Den kan jo skrive hele opgaver, men den kan også formulere sætninger, skrive noter eller andet. Vi skal vide præcist, hvad der er snyd, og hvad der ikke er.”

Du kan høre hele interviewet med Madeleine Steenberg Williams her:

Foto: Sara Gangsted/Ritzau Scanpix

Læs også

27.05.23

Lægeforeningen glæder sig over fokus på flere speciallæger

Det er positivt, at regeringen og Danske Regioner fredag blev enige om, at der skal uddannes flere speciallæger i de områder i Danmark, hvor der er rekrutteringsudfordringer. Sådan lyder det fra Lægeforeningens formand, Camilla Rathcke, dagen efter at en aftale om regionernes – og dermed en stor del af sundhedsvæsenets – økonomi blev indgået. –…

Læs mere
26.05.23

Hvem skal løfte den røde fane efter Mai Villadsen?

Enhedslisten holder årsmøde i weekenden, mens partiet står midt i et vadested. Med Mette Frederiksens SVM-regering forsvandt indflydelsen. Og samtidig skal liste Ø snart gennemføre et svært lederskifte. Da Pelle Dragsted torsdag gæstede Radio4’s politiske magasin ’Mandat’, glædede han sig over, at Enhedslistens frontkvinde, Mai Villadsen, venter barn og har kurs mod en kommende barselsorlov.…

Læs mere
26.05.23

Socialdemokratisk lokalformand forstår vælgerflugt

Socialdemokratiet bløder vælgere i en ny meningsmåling, som megafon har lavet for TV2. Regeringspartiet står kun til 19 procent af vælgerne, hvis der var valg i dag. Vælgertilslutningen har aldrig været lavere under den nuværende formand, statsminister Mette Frederiksen. Men den manglende tilslutning fra vælgerne kommer ikke bag på Vagn Juhl-Larsen, lokalformand for Socialdemokratiet i…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

[mc4wp_form id="3644"]

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet