Nyhedsartikel

Ny chatbot er oplagt til snyd i gymnasiet

Gustav Pors Olesen
gup@radio4.dk

Hvis du ikke selv vil skrive en opgave i gymnasiet, så er det oplagt at få ChatGPT til det. Med kunstig intelligens kan den selvstændigt skrive de opgaver og besvare de spørgsmål, som man beder den om.

Ifølge Tomas Kepler, der er formand for Gymnasieskolernes Lærerforening, er det uundgåeligt, at langt de fleste elever i gymnasiet vil kende ChatGPT. Derfor er der også en stor risiko for, at nogle elever vil bruge den til at snyde.

”På den korte bane vil nogle elever bruge den til at snyde, og vi skal derfor have forklaret dem, at det er en rigtig dårlig ide at snyde til eksamen. På en længere bane skal vi sikre, at den ikke påvirker elevernes egen kritiske tænkning. Det her er ikke, et værktøj som vi bare skal omfavne ukritisk.”

Du kan høre mere om hvorfor Tomas Kepler mener at ChatGPT er et fint værktøj til undervisning, men et problem til eksamen, her:

Ifølge Styrelsen for Undervisning og Kvalitet, der hører under Børne- og Undervisningsministeriet, må elever, som reglerne er i dag, ikke bruge ChatGPT til hverken eksamens- eller afleveringsopgaver.

Derfor mener Mark Jønsson heller ikke, at der er behov for flere regler på området. Han er gymnasielærer på HHX i Holstebro og sammenligner den kunstige intelligens med, dengang lommeregneren eller internettet blev implementeret på gymnasierne.

”De elever, som vil snyde, snyder. Det kan vi ikke stoppe. Men hvis vi siger til eleverne, at de aldrig må bruge det, så snyder vi os selv. Det er her, og det er fremtiden.”

Du kan høre hele interviewet med Mark Jønsson, og høre hvordan han bruger ChapGPT i sin undervisning, her:

Ifølge en spørgeskemaundersøgelse, som fagbladet Gymnasieskolen står bag, havde hver sjette gymnasieelev to uger efter lanceringen allerede brugt ChatGPT til at formulere tekster, som de efterfølgende kopierede ind i skriftlige afleveringer.

Netop derfor efterspørger Madeleine Steenberg Williams, forkvinde for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning, regler på området.

”Alle kommer til at kende det her, og derfor har vi brug for regler på området. Den kan jo skrive hele opgaver, men den kan også formulere sætninger, skrive noter eller andet. Vi skal vide præcist, hvad der er snyd, og hvad der ikke er.”

Du kan høre hele interviewet med Madeleine Steenberg Williams her:

Foto: Sara Gangsted/Ritzau Scanpix

Læs også

29.09.23

Værste iltsvind i over 20 år: ”En tragedie for dansk havmiljø”

Iltsvindet i de danske farvande er i år så voldsomt, at fisk og andre havorganismer i endnu større områder end tidligere dør af iltmangel. En helt ny rapport fra Nationalt Center for Miljø og Energi konkluderer det værste iltsvind i de danske farvande siden 2002. Det har katastrofale konsekvenser for fiskene og miljøet i de…

Læs mere
28.09.23

Tidligere Etisk Råd formand efterlyser mænds rettigheder i abortdebat

Mænds rettigheder er blevet forsømt i den debat, som de nye abortanbefalinger har skabt. Det mener den tidligere formand for Etisk Råd Gorm Greisen. Grænsen for den frie abort for kvinder har været diskuteret, efter Etisk Råd tirsdag anbefalede at hæve abortgrænsen til 18. graviditetsuge. Gorm Greisen, der er tidligere formand for Etisk Råd, hilser…

Læs mere
27.09.23

Booking.com skylder millioner til kunder – Horesta truer med sagsanlæg

Stribevis af danske hoteller og overnatningssteder har de seneste måneder berettet om manglende betaling fra bookingplatformen Booking.com. Det får brancheorganisationen for hoteller og restauranter til at true med sagsanlæg, hvis ikke selskabet har betalt kunderne tilbage indenfor to dage. Det skriver Turistmonitor. Dansk Erhverv har modtaget henvendelser fra knap 200 overnatningssteder om manglende betaling fra…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet