Nyhedsartikel

Ny chatbot er oplagt til snyd i gymnasiet

Gustav Pors Olesen
gup@radio4.dk

Hvis du ikke selv vil skrive en opgave i gymnasiet, så er det oplagt at få ChatGPT til det. Med kunstig intelligens kan den selvstændigt skrive de opgaver og besvare de spørgsmål, som man beder den om.

Ifølge Tomas Kepler, der er formand for Gymnasieskolernes Lærerforening, er det uundgåeligt, at langt de fleste elever i gymnasiet vil kende ChatGPT. Derfor er der også en stor risiko for, at nogle elever vil bruge den til at snyde.

”På den korte bane vil nogle elever bruge den til at snyde, og vi skal derfor have forklaret dem, at det er en rigtig dårlig ide at snyde til eksamen. På en længere bane skal vi sikre, at den ikke påvirker elevernes egen kritiske tænkning. Det her er ikke, et værktøj som vi bare skal omfavne ukritisk.”

Du kan høre mere om hvorfor Tomas Kepler mener at ChatGPT er et fint værktøj til undervisning, men et problem til eksamen, her:

Ifølge Styrelsen for Undervisning og Kvalitet, der hører under Børne- og Undervisningsministeriet, må elever, som reglerne er i dag, ikke bruge ChatGPT til hverken eksamens- eller afleveringsopgaver.

Derfor mener Mark Jønsson heller ikke, at der er behov for flere regler på området. Han er gymnasielærer på HHX i Holstebro og sammenligner den kunstige intelligens med, dengang lommeregneren eller internettet blev implementeret på gymnasierne.

”De elever, som vil snyde, snyder. Det kan vi ikke stoppe. Men hvis vi siger til eleverne, at de aldrig må bruge det, så snyder vi os selv. Det er her, og det er fremtiden.”

Du kan høre hele interviewet med Mark Jønsson, og høre hvordan han bruger ChapGPT i sin undervisning, her:

Ifølge en spørgeskemaundersøgelse, som fagbladet Gymnasieskolen står bag, havde hver sjette gymnasieelev to uger efter lanceringen allerede brugt ChatGPT til at formulere tekster, som de efterfølgende kopierede ind i skriftlige afleveringer.

Netop derfor efterspørger Madeleine Steenberg Williams, forkvinde for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning, regler på området.

”Alle kommer til at kende det her, og derfor har vi brug for regler på området. Den kan jo skrive hele opgaver, men den kan også formulere sætninger, skrive noter eller andet. Vi skal vide præcist, hvad der er snyd, og hvad der ikke er.”

Du kan høre hele interviewet med Madeleine Steenberg Williams her:

Foto: Sara Gangsted/Ritzau Scanpix

Læs også

27.01.23

Minister bliver kaldt i samråd efter sager om døde børn: “Det er dybt tragiske historier”

Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) bliver nu kaldt i samråd om syriske børn, der er døde efter behandlingsforløb uden tolk. En otteårig pige og en treårig dreng med syrisk baggrund døde efter to behandlingsforløb, hvor lægerne ikke brugte en tolk, selvom børnenes familier kun taler sparsomt dansk. De to sager har fået flere lægefaglige…

Læs mere
27.01.23

Vælgerne møder SVM-regeringen med en knytnæve

Vælgerne flygter fra regeringen. En ny måling viser, at S går markant tilbage, mens V befinder sig på et historisk lavpunkt. Skulle de mon have studeret Anders Fogh Rasmusens gamle drejebog? Når Anders Fogh Rasmussen iagttager den massive kritik af SVM-regeringens plan om at skrotte store bededag som helligdag fra 2024, er han ikke i…

Læs mere
26.01.23

3-årig død af kræft efter fejlbehandling: Forældre blev misforstået

En kræftsyg treårig dreng med syrisk baggrund døde på et hospital i Odense efter et forløb, hvor forældrene gentagne gange forsøgte at få hjælp. Men lægerne brugte ikke en tolk og havde svært ved at forstå familien. Sagen er ikke enkeltstående. Den treårige dreng lå i hospitalssengen. Han var træt. Det var kun fire timer siden,…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet