Ny metode skal få vacciner hurtigere ud til borgerne

(ARKIV) A woman holds a small bottle labeled with a "Coronavirus COVID-19 Vaccine" sticker and a medical syringe in this illustration taken October 30, 2020. Inden længe kan de første doser af en coronavaccine lande i Danmark. I en rundspørge svarer syv ud af ti, at de vil takke ja. Spørgsmålet er, om det er nok. Det skriver Ritzau, torsdag den 3. december 2020.. (Foto: DADO RUVIC/Ritzau Scanpix)

Skrevet af

6. januar 2021

anp@radio4.dk

anp@radio4.dk

Der er udsigt til, at corona-vaccinerne kan komme hurtigere fra depoterne og ud til midtjydernes arme.

Region Midtjylland har nemlig indgået en aftale med de praktiserende læger om, at de, udover selve vaccinationen, også står for “opblandingen”, eller klargøringen, af vaccinerne.

Indtil nu, hvor det har været plejehjemsbeboere, der har fået vaccinen, har det været farmakonomer fra hospitalerne, der har gjort vaccinerne klar, inden lægerne kunne give vaccinen.

Men der er få farmakonomer, og det tager kostbar tid, når lægerne skal vente på farmakologerne, når der skal vaccineres.

Derfor kan det gøre en stor forskel, når de praktiserende læger selv kan gøre vaccinerne klar. Det siger Henrik Idriss Kise, der er formand PLO Midtjylland, og som selv i går gav vacciner på et plejehjem for første gang uden en farmakonom til at opblande dem:

“Den største udfordring i flaskehalsen er, hvor mange steder man kan vaccinere på samme tid. Når regionen kun skal levere vaccinen på stedet og ikke levere med en farmakonom, kan de levere med et langt større tempo. Det vil sige, at to eller tre – eller måske 20 – plejehjem kan vaccinere på samme tid samme dag. Og så når vi langt bredere ud på kortere tid,” siger Henrik Idriss Kise til Radio4 Morgen.

Kan i sidste ende redde menneskeliv

Aftalen mellem Region Midtjylland og de praktiserende læger blev godkendt af Sundhedsministeriet den 31. december.

Metoden kan i sidste ende redde menneskeliv, siger Henrik Idriss Kise:

“Det kan den absolut. Der er flere vacciner på vej. Og er vi så heldige at få større mængder vacciner til landet, så skal flaskehalsen ikke være udbredelsen. Så skal vi hurtigst muligt kunne vaccinere flest muligt.”

Regionerne meldte ud i mandags, at alle plejehjemsbeboere vil have fået første stik med vaccinen ved slutningen af denne uge.

Metoden, hvor lægerne også opblander vaccinen, vil også kunne bruges, når plejehjemsbeboerne skal have anden dosis af vaccinen.

Radio4 har forsøgt at få en kommentar fra Danske Regioner og spørge dem, om borgerne i andre dele af landet også kan forvente at blive tilbudt vacciner efter Region Midtjyllands model, men det var ikke muligt inden publiceringen af denne artikel.


 

Foto: DADO RUVIC/Ritzau Scanpix

Afspiller nu

PORTRÆTALBUM

14:05
16:00