Nyhedsartikel

Ny naturnationalpark på Læsø får lunken modtagelse hos borgmester

Ida Kristensen & Sarah Birch Bekker
idk@radio4.dk

Miljøminister Lea Wermelin (S) har torsdag løftet sløret for, hvor 10 nye naturnationalparker skal placeres rundt om i landet. En af dem drejer sig om Læsø Klitplantage.

Nyheden møder dog ikke ligefrem jubel hos Læsøs borgmester, Tobias Birch (V). Hør ham i Radio4 Morgen herunder:

”Nu skal vi jo lige forholde os til det. Men når det så er sagt, så er vi jo glade for endelig at have fået en afklaring på det. Den har vi jo søgt i snart et halvt års tid,” siger borgmesteren.

Læsø Klitplantage er som en af de 10 nye naturnationalparker en del af ”Natur- og Biodiversitetspakken”. Her er der afsat 888 mio. kroner til at give dansk natur et løft, som regeringen, SF, Radikale Venstre, Enhedslisten og Alternativet står bag.

Meningen bag naturnationalparkerne er at styrke natur og biodiversitet ved, at der etableres store sammenhængende naturområder. Her skal naturen så vidt muligt have lov til at udvikle sig på naturens præmisser, lyder det i en pressemeddelelse.

Udsigten til en naturnationalpark på Læsø får formentlig en blandet modtagelse hos den almene Læsøboer. Sådan lyder vurderingen fra borgmesteren, da Radio4 Morgen taler med ham, kort efter nyheden er kommet ud.

”Jeg forestiller mig, at der er nogle kritikere, og så er der også nogle, der er positive. Og nogle, der tænker ’Nu må vi så se, hvad vi kan få ud af det’,” siger Tobias Birch (V) og fortsætter:

”Vi er i hvert fald nogle lokalpolitikere, som siger: ’Nu kender vi fakta, og så skal vi have det bedst mulige ud af det.’”

Danmark får i alt 15 naturnationalparker. Fem af dem var blevet bestemt før dagens pressemøde, mens de sidste 10 er blevet afsløret torsdag. Du kan se dem på kortet herunder:

Kort: Miljøministeriet

Foto: Søren Breiting/Biofoto/Ritzau Scanpix

Læs også

21.03.23

Grønlandske politikere vil have arktisk ambassadør med grønlandske rødder

Danmarks arktiske ambassadør bør have grønlandske rødder. Sådan lyder det fra det grønlandske folketingsmedlem Aki-Matilda Høegh-Dam, og fra Kuno Fencker, der er medlem af det grønlandske parlament – begge fra det socialdemokratiske parti Siumut. Men det møder kritik fra både SF og Dansk Folkeparti. “Det er svært at se det som et fremskridt, at man…

Læs mere
20.03.23

Tjen tusindvis af kroner på genbrug 

Hvis du ikke allerede er typen, der sælger dine brugte møbler, tøj, gadgets og hvad du ellers har liggende og ikke bruger mere, så kan det virkelig godt betale sig at komme i gang. Ifølge det årlige Genbrugsindeks foretaget af DBA så ligger danskerne inde med ting, de ikke bruger, som i gennemsnit kan sælges…

Læs mere
20.03.23

Organisationer kan ikke vente længere: Sundhedsstyrelsen skal lave anbefalinger om børns tid på skærm

Børns Vilkår og Red Barnet kritiserer Sundhedsstyrelsen, fordi de ikke har lavet anbefalinger for, hvor lang tid børn bør bruge på en skærm. Verdenssundhedsorganisationen, WHO, lavede anbefalinger i 2019, men Sundhedsstyrelsen har ifølge et baggrundsnotat ikke fundet det muligt at udlede lignende tidsmæssige anbefalinger for målgruppen i de danske anbefalinger. Når aftensmaden skal laves, og…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet