Nyhedsartikel

Ny naturnationalpark på Læsø får lunken modtagelse hos borgmester

Ida Kristensen & Sarah Birch Bekker
idk@radio4.dk

Miljøminister Lea Wermelin (S) har torsdag løftet sløret for, hvor 10 nye naturnationalparker skal placeres rundt om i landet. En af dem drejer sig om Læsø Klitplantage.

Nyheden møder dog ikke ligefrem jubel hos Læsøs borgmester, Tobias Birch (V). Hør ham i Radio4 Morgen herunder:

”Nu skal vi jo lige forholde os til det. Men når det så er sagt, så er vi jo glade for endelig at have fået en afklaring på det. Den har vi jo søgt i snart et halvt års tid,” siger borgmesteren.

Læsø Klitplantage er som en af de 10 nye naturnationalparker en del af ”Natur- og Biodiversitetspakken”. Her er der afsat 888 mio. kroner til at give dansk natur et løft, som regeringen, SF, Radikale Venstre, Enhedslisten og Alternativet står bag.

Meningen bag naturnationalparkerne er at styrke natur og biodiversitet ved, at der etableres store sammenhængende naturområder. Her skal naturen så vidt muligt have lov til at udvikle sig på naturens præmisser, lyder det i en pressemeddelelse.

Udsigten til en naturnationalpark på Læsø får formentlig en blandet modtagelse hos den almene Læsøboer. Sådan lyder vurderingen fra borgmesteren, da Radio4 Morgen taler med ham, kort efter nyheden er kommet ud.

”Jeg forestiller mig, at der er nogle kritikere, og så er der også nogle, der er positive. Og nogle, der tænker ’Nu må vi så se, hvad vi kan få ud af det’,” siger Tobias Birch (V) og fortsætter:

”Vi er i hvert fald nogle lokalpolitikere, som siger: ’Nu kender vi fakta, og så skal vi have det bedst mulige ud af det.’”

Danmark får i alt 15 naturnationalparker. Fem af dem var blevet bestemt før dagens pressemøde, mens de sidste 10 er blevet afsløret torsdag. Du kan se dem på kortet herunder:

Kort: Miljøministeriet

Foto: Søren Breiting/Biofoto/Ritzau Scanpix

Læs også

29.09.23

Værste iltsvind i over 20 år: ”En tragedie for dansk havmiljø”

Iltsvindet i de danske farvande er i år så voldsomt, at fisk og andre havorganismer i endnu større områder end tidligere dør af iltmangel. En helt ny rapport fra Nationalt Center for Miljø og Energi konkluderer det værste iltsvind i de danske farvande siden 2002. Det har katastrofale konsekvenser for fiskene og miljøet i de…

Læs mere
28.09.23

Tidligere Etisk Råd formand efterlyser mænds rettigheder i abortdebat

Mænds rettigheder er blevet forsømt i den debat, som de nye abortanbefalinger har skabt. Det mener den tidligere formand for Etisk Råd Gorm Greisen. Grænsen for den frie abort for kvinder har været diskuteret, efter Etisk Råd tirsdag anbefalede at hæve abortgrænsen til 18. graviditetsuge. Gorm Greisen, der er tidligere formand for Etisk Råd, hilser…

Læs mere
27.09.23

Booking.com skylder millioner til kunder – Horesta truer med sagsanlæg

Stribevis af danske hoteller og overnatningssteder har de seneste måneder berettet om manglende betaling fra bookingplatformen Booking.com. Det får brancheorganisationen for hoteller og restauranter til at true med sagsanlæg, hvis ikke selskabet har betalt kunderne tilbage indenfor to dage. Det skriver Turistmonitor. Dansk Erhverv har modtaget henvendelser fra knap 200 overnatningssteder om manglende betaling fra…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet