Nye Borgerlige er det parti, som ekskluderer flest af sine medlemmer

Spørgetime med statsministeren i Folketingssalen på Christiansborg. Nye Borgerliges leder Pernille Vermund.

Skrevet af

2. juli 2021

Nye Borgerlige er det parti på Christiansborg, hvor flest medlemmer bliver ekskluderet. Det viser tal, som Radio4 Morgen har fået.

Så sent som for få dage siden blev to medlemmer ekskluderet, fordi de i sidste uge skrev uacceptable kommentarer på Facebook til De Radikales retsordfører Kristian Hegaard.

Kommentarerne lød blandt andet, at Kristian Hegaard burde flytte til “Abefrika” og “smides ud i ørkenen, så gribbene kunne klare resten”.

Op mod 100 medlemmer er blevet ekskluderet, siden partiet så dagens lys i 2015. I andre partier ligger det tal mellem nul og seks i samme periode.

Ifølge valgforsker og ekstern lektor ved Institut for Politik og Samfund på Aalborg Universitet Johannes Andersen, er det tal meget højt – men ikke overraskende.

“Det er ikke unormalt, når man placerer sig på en fløj, som Nye Borgerlige har gjort. Man får rekrutteret nogle medlemmer, som tidligere ikke har haft et sted, hvor de har følt sig hjemme. Det er jo typisk fordi deres synspunkter på nogle områder er så ekstreme, at de ikke har kunnet finde rod nogle steder. Det samme var tilfældet i sin tid med Dansk Folkeparti, men man vil opleve, at der tiltrækkes folk, der har mere ekstreme holdninger, end partiet kan rumme,” siger han.

Hør hele interviewet med valgforsker og ekstern lektor ved Institut for Politik og Samfund på Aalborg Universitet Johannes Andersen her:

Siden 2015, hvor Nye Borgerlige har ekskluderet op til 100 medlemmer, har SF ekskluderet 2, Radikale Venstre 0 og Dansk Folkeparti 6 til sammenligning.

Nye Borgerlige har for nylig rundet 17.000 medlemmer, hvilket kun er overgået af Venstre og Socialdemokratiet.

Radio4 Morgen har forsøgt at få et interview med Peter Seier Christensen, der er næstformand i Nye Borgerlige, men det har desværre ikke vist sig muligt.

Afspiller nu

RING TIL RADIO4

08:05
10:00