Nyhedsartikel

Nye Borgerlige kræver folkeafstemning om afskaffelsen af store bededag

Steffan Axelsen
stax@radio4.dk

Den fælles tradition og helligdag er en nødvendighed for at fastholde danskernes sammenhængskraft. Derfor vil partiet søge hjælp i grundloven.

Det er en urimelighed, når den nye SVM-regering vil fjerne store bededag som national helligdag. Derfor vil partiet nu forsøge at skaffe opbakning til en kommende folkeafstemning om regeringens forslag.

– Jeg ved ikke, hvad regeringen har af forhold til vores traditioner og kultur, men vi er ikke bare et arbejdende folk. Vi er ikke arbejdsmyrer. Jeg synes, at det er fattigt og tomt at se store bededag som bare en fridag. Det er en helligdag, siger Pernille Vermund til Radio4.

Partiet ønsker derfor at benytte sig af grundlovens paragraf 42, der giver et mindretal i Folketinget mulighed for at sende et lovforslag til folkeafstemning.

– Nye Borgerlige vil aktivere paragraffen. Det betyder, at med 60 underskrifter blandt Folketingets medlemmer kan vi få sendt det her til folkeafstemning, og så er det danskerne, der får retten til at bestemme, forklarer Pernille Vermund til Radio4.

Hør hele interviewet med Pernille Vermund her:

Partiet har tidligere forgæves forsøgt at aktivere paragraffen på udlændingeområdet under den socialdemokratiske mindretalsregering. Hvis den skal aktiveres denne gang udenom den nye regering, kræver det underskrifter fra folketingsmedlemmer fra både højre- og venstrefløjen.

– Uanset om man er rød, grøn, blå, gul eller lilla, så kan man sætte sin underskrift på forslaget. Jeg tror og håber på, at vi sammen med Enhedslisten, Alternativet og måske SF i højere grad kan benytte os af mindretalsbeskyttelse i situationer, hvor det er en flertalsregering, der ellers kan tryne Folketinget i en form for flertalstyranni.

Dansk Folkeparti melder sig klar til at underskrive Nye Borgerliges forslag om en folkeafstemning. Men partileder Morten Messerschmidt tvivler på, at de 60 underskrifter kommer i hus. I stedet appellerer han til, at de nordatlantiske mandater ikke blander sig centrale forhold på det danske arbejdsmarked.

– Kan vi få dem til ikke at stemme, så mangler regeringen jo en stemme i forhold til deres egne 89 mandater. Derfor er vi nok nødt til at have en kop kaffe med dem, siger Morten Messerschmidt til Radio4

Regeringen vil med forslaget om at afskaffe en helligdag øge arbejdsudbuddet og bruge pengene derfra på at øge udgifterne til forsvaret.

Læs også

27.01.23

Minister bliver kaldt i samråd efter sager om døde børn: “Det er dybt tragiske historier”

Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) bliver nu kaldt i samråd om syriske børn, der er døde efter behandlingsforløb uden tolk. En otteårig pige og en treårig dreng med syrisk baggrund døde efter to behandlingsforløb, hvor lægerne ikke brugte en tolk, selvom børnenes familier kun taler sparsomt dansk. De to sager har fået flere lægefaglige…

Læs mere
27.01.23

Vælgerne møder SVM-regeringen med en knytnæve

Vælgerne flygter fra regeringen. En ny måling viser, at S går markant tilbage, mens V befinder sig på et historisk lavpunkt. Skulle de mon have studeret Anders Fogh Rasmusens gamle drejebog? Når Anders Fogh Rasmussen iagttager den massive kritik af SVM-regeringens plan om at skrotte store bededag som helligdag fra 2024, er han ikke i…

Læs mere
26.01.23

3-årig død af kræft efter fejlbehandling: Forældre blev misforstået

En kræftsyg treårig dreng med syrisk baggrund døde på et hospital i Odense efter et forløb, hvor forældrene gentagne gange forsøgte at få hjælp. Men lægerne brugte ikke en tolk og havde svært ved at forstå familien. Sagen er ikke enkeltstående. Den treårige dreng lå i hospitalssengen. Han var træt. Det var kun fire timer siden,…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet