Nye Borgerlige kræver folkeafstemning om afskaffelsen af store bededag

Pernille Vermund efter regeringsforhandlinger i Statsministeriet mandag den 21. november 2022.. (Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix)

Skrevet af

15. december 2022

stax@radio4.dk

stax@radio4.dk

Den fælles tradition og helligdag er en nødvendighed for at fastholde danskernes sammenhængskraft. Derfor vil partiet søge hjælp i grundloven.

Det er en urimelighed, når den nye SVM-regering vil fjerne store bededag som national helligdag. Derfor vil partiet nu forsøge at skaffe opbakning til en kommende folkeafstemning om regeringens forslag.

– Jeg ved ikke, hvad regeringen har af forhold til vores traditioner og kultur, men vi er ikke bare et arbejdende folk. Vi er ikke arbejdsmyrer. Jeg synes, at det er fattigt og tomt at se store bededag som bare en fridag. Det er en helligdag, siger Pernille Vermund til Radio4.

Partiet ønsker derfor at benytte sig af grundlovens paragraf 42, der giver et mindretal i Folketinget mulighed for at sende et lovforslag til folkeafstemning.

– Nye Borgerlige vil aktivere paragraffen. Det betyder, at med 60 underskrifter blandt Folketingets medlemmer kan vi få sendt det her til folkeafstemning, og så er det danskerne, der får retten til at bestemme, forklarer Pernille Vermund til Radio4.

Hør hele interviewet med Pernille Vermund her:

Partiet har tidligere forgæves forsøgt at aktivere paragraffen på udlændingeområdet under den socialdemokratiske mindretalsregering. Hvis den skal aktiveres denne gang udenom den nye regering, kræver det underskrifter fra folketingsmedlemmer fra både højre- og venstrefløjen.

– Uanset om man er rød, grøn, blå, gul eller lilla, så kan man sætte sin underskrift på forslaget. Jeg tror og håber på, at vi sammen med Enhedslisten, Alternativet og måske SF i højere grad kan benytte os af mindretalsbeskyttelse i situationer, hvor det er en flertalsregering, der ellers kan tryne Folketinget i en form for flertalstyranni.

Dansk Folkeparti melder sig klar til at underskrive Nye Borgerliges forslag om en folkeafstemning. Men partileder Morten Messerschmidt tvivler på, at de 60 underskrifter kommer i hus. I stedet appellerer han til, at de nordatlantiske mandater ikke blander sig centrale forhold på det danske arbejdsmarked.

– Kan vi få dem til ikke at stemme, så mangler regeringen jo en stemme i forhold til deres egne 89 mandater. Derfor er vi nok nødt til at have en kop kaffe med dem, siger Morten Messerschmidt til Radio4

Regeringen vil med forslaget om at afskaffe en helligdag øge arbejdsudbuddet og bruge pengene derfra på at øge udgifterne til forsvaret.

Afspiller nu

SKILSMISSEN

04:05
05:00