Nyhedsartikel

Nye danske tal viser, at hudkræft er i voldsom vækst

Lisa Linding & Simon Sandemand
sks@radio4.dk

Antallet af patienter med hudkræft er fordoblet i løbet af seks år. Det viser en ny rapport, som er lavet og udgivet af Regionernes Kliniske Kvalitetsudviklingsprogram.

Årsagen, til at antallet af patienter med hudkræft er fordoblet, er, at den ældre generation ikke har beskyttet sig ordentligt mod solen. Sådan lyder det fra Henrik Sølvsten, der er formand for Hudkræftdatabasen, praktiserende speciallæge i dermatologi og medforfatter til den nye rapport.

“Vi får meget mere UV-lys, fordi vi rejser mere, fordi vi smider tøjet meget mere i forhold til for 50 år siden. Og så er der også den meget væsentlige faktor, at jo ældre vi bliver, jo længere tid har hudkræften til at kunne udvikle sig i huden,” siger han.

Hør hele interviewet med Henrik Sølvsten om de stigende tal for hudkræfttilfælde her:

I 2014-2015 var antallet af patienter registreret med hudkræft i Hudkræftdatabasen 11.983 – et tal, der er vokset til 22.546 i 2020-2021.

Én af dem, der er en del af statistikken, er Sylvia Biedacha, der fik konstateret hudkræft for fem år siden. Hun brugte ikke solbeskyttelse i de første 30 år af sit liv.

“Man lå og tog sol i mange timer, og så kom der bare ymer på om aftenen. Der var slet ikke det samme fokus, som der er i dag,” siger hun.

Hør hele interviewet med Sylvia Biedacha, der lider af hudkræft, her:

_________________

Hør også interviewet med Mette Byriel-Thygesen, der er museumsinspektør på Nationalmuseet. Hun har speciale i i køns- og kropshistorie og fortæller om udviklingen i moden fra bleg til brun her:

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Læs også

28.11.22

Danske Patienter vil have genåbnet klager over eksperimenterende kirurg

Danske Patienter vil have Styrelsen for Patientklager til at genåbne gamle klagesager. En ny gennemgang af en klagesag har nemlig vist, at styrelsen overså et scanningsbillede i vurderingen. I mere end ti år udførte en kirurg kontroversielle ankeloperationer, hvor kirurgen rekonstruerede ledbånd i anklen på flere hundrede patienter på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital. Men i…

Læs mere
27.11.22

Styrelse indrømmer fejl: Patient blev opereret uden grund

Styrelsen for Patientklager har for første gang erkendt, at man har begået en fejl. Styrelsen glemte at kigge på et scanningsbillede. Foruroligende og kritisabelt, mener Danske Patienter. I flere år indgik mere end 500 patienter uvidende i to kirurgers eksperimenterende operationer på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital. En af dem var Lærke Haveman. Helt nye oplysninger,…

Læs mere
27.11.22

Kommentator: Pape er fredet for nu

Søren Pape Poulsen bliver på formandsposten i Det Konservative Folkeparti – i hvert fald et stykke tid endnu. Det siger politisk kommentator Hans Engell efter De Konservatives hovedbestyrelse her i weekenden har udtrykt enstemmig opbakning til formanden på trods af et skuffende valgresultat den 1. november. Hans Engell siger, fredningen var forventet, fordi Det Konservative…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet