Nyhedsartikel

Nye danske tal viser, at hudkræft er i voldsom vækst

Lisa Linding & Simon Sandemand
sks@radio4.dk

Antallet af patienter med hudkræft er fordoblet i løbet af seks år. Det viser en ny rapport, som er lavet og udgivet af Regionernes Kliniske Kvalitetsudviklingsprogram.

Årsagen, til at antallet af patienter med hudkræft er fordoblet, er, at den ældre generation ikke har beskyttet sig ordentligt mod solen. Sådan lyder det fra Henrik Sølvsten, der er formand for Hudkræftdatabasen, praktiserende speciallæge i dermatologi og medforfatter til den nye rapport.

“Vi får meget mere UV-lys, fordi vi rejser mere, fordi vi smider tøjet meget mere i forhold til for 50 år siden. Og så er der også den meget væsentlige faktor, at jo ældre vi bliver, jo længere tid har hudkræften til at kunne udvikle sig i huden,” siger han.

Hør hele interviewet med Henrik Sølvsten om de stigende tal for hudkræfttilfælde her:

I 2014-2015 var antallet af patienter registreret med hudkræft i Hudkræftdatabasen 11.983 – et tal, der er vokset til 22.546 i 2020-2021.

Én af dem, der er en del af statistikken, er Sylvia Biedacha, der fik konstateret hudkræft for fem år siden. Hun brugte ikke solbeskyttelse i de første 30 år af sit liv.

“Man lå og tog sol i mange timer, og så kom der bare ymer på om aftenen. Der var slet ikke det samme fokus, som der er i dag,” siger hun.

Hør hele interviewet med Sylvia Biedacha, der lider af hudkræft, her:

_________________

Hør også interviewet med Mette Byriel-Thygesen, der er museumsinspektør på Nationalmuseet. Hun har speciale i i køns- og kropshistorie og fortæller om udviklingen i moden fra bleg til brun her:

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Læs også

24.03.23

Nye Borgerlige-politiker om Svend Pedersen: “Det er træls”

Medlem af Nye Borgerliges hovedbestyrelse Svend Pedersen, har vakt opsigt med en række stærkt kontroversielle udtalelser. Og det er træls. Det mener Karsten Byrgesen, som sidder i Fredericia kommunalbestyrelse og regionsrådet for Region Syddanmark for Nye Borgerlige. Debatten om Svend Pedersens udsagn flytter fokus fra Nye Borgerliges politik. Og det generer blandt andet Karsten Byrgesen.…

Læs mere
24.03.23

Der ligger kun krummer på Nicolai Wammens bord

Der er næsten intet at forhandle om for de partier, der kommer ind til mødebordet hos finansminister, Nicolai Wammen, for at lægge arm om regeringens nye finanslovsudspil. ”Jeg forventer ikke et meget langt forhandlingsforløb.” Sådan lød konstateringen fra finansminister, Nicolai Wammen, da han sammen med Troels Lund Poulsen fra Venstre og Jakob Engel-Schmidt fra Moderaterne…

Læs mere
23.03.23

NB-lokalformand om Svend Pedersen: “Enhver fugl synger med sit næb”

Svend Pedersen, som er medstifter og hovedbestyrelsesmedlem i Nye Borgerlige, har været kritiseret for sin tone på de sociale medier. Men på trods af den hårde tone, kan han godt fortsat sidde i partiets hovedbestyrelse. Det mener i hvert fald Jørn Rasmussen, kredsformand for Nye Borgerlige i Vordingborg. Svend Pedersens hårde retorik mod særligt kvindelige…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet