Nyhedsartikel

Nye danske tal viser, at hudkræft er i voldsom vækst

Lisa Linding & Simon Sandemand
sks@radio4.dk

Antallet af patienter med hudkræft er fordoblet i løbet af seks år. Det viser en ny rapport, som er lavet og udgivet af Regionernes Kliniske Kvalitetsudviklingsprogram.

Årsagen, til at antallet af patienter med hudkræft er fordoblet, er, at den ældre generation ikke har beskyttet sig ordentligt mod solen. Sådan lyder det fra Henrik Sølvsten, der er formand for Hudkræftdatabasen, praktiserende speciallæge i dermatologi og medforfatter til den nye rapport.

“Vi får meget mere UV-lys, fordi vi rejser mere, fordi vi smider tøjet meget mere i forhold til for 50 år siden. Og så er der også den meget væsentlige faktor, at jo ældre vi bliver, jo længere tid har hudkræften til at kunne udvikle sig i huden,” siger han.

Hør hele interviewet med Henrik Sølvsten om de stigende tal for hudkræfttilfælde her:

I 2014-2015 var antallet af patienter registreret med hudkræft i Hudkræftdatabasen 11.983 – et tal, der er vokset til 22.546 i 2020-2021.

Én af dem, der er en del af statistikken, er Sylvia Biedacha, der fik konstateret hudkræft for fem år siden. Hun brugte ikke solbeskyttelse i de første 30 år af sit liv.

“Man lå og tog sol i mange timer, og så kom der bare ymer på om aftenen. Der var slet ikke det samme fokus, som der er i dag,” siger hun.

Hør hele interviewet med Sylvia Biedacha, der lider af hudkræft, her:

_________________

Hør også interviewet med Mette Byriel-Thygesen, der er museumsinspektør på Nationalmuseet. Hun har speciale i i køns- og kropshistorie og fortæller om udviklingen i moden fra bleg til brun her:

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Læs også

27.06.22

Rejselysten er tilbage

Ifølge flere rejsebureauer er der solgt markant flere rejser denne sommer end sommeren før corona. Men hvis man er en af dem, der skal flyve på ferie den kommende tid, så skal man væbne sig med tålmodighed, lyder det fra luftfartsanalytiker. Danskerne har i den grad fået rejselysten tilbage efter corona. Ifølge rejsebureauet TUI har…

Læs mere
26.06.22

Kronprinsparret dropper Herlufsholm

Prins Christian stopper på Herlufsholm, og prinsesse Isabella starter ikke som planlagt i 9. klasse på skolen efter sommerferien. Det fremgår af en udtalelse fra kronprinsparret på kongehusets hjemmeside. Beslutningen er truffet i kølvandet på den massive kritik af skolen. Senest har Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (STUK) kritiseret Herlufsholm i en foreløbig vurdering af…

Læs mere
25.06.22

Norge hæver trusselsniveauet til det højeste efter nattens masseskyderi

Det norske politis efterretningstjeneste, PST, hæver trusselsniveauet efter et dødeligt skyderi i Oslo i nat. Det meddeler chefen for PST, Roger Berg, på et pressemøde. Det bliver hævet fra det nuværende niveau på tre op til fem, som er det højeste niveau på skalaen. PST begrunder det øgede trusselsniveau med, at man tidligere har set,…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet