Nyhedsartikel

Nye danske tal viser, at hudkræft er i voldsom vækst

Lisa Linding & Simon Sandemand
sks@radio4.dk

Antallet af patienter med hudkræft er fordoblet i løbet af seks år. Det viser en ny rapport, som er lavet og udgivet af Regionernes Kliniske Kvalitetsudviklingsprogram.

Årsagen, til at antallet af patienter med hudkræft er fordoblet, er, at den ældre generation ikke har beskyttet sig ordentligt mod solen. Sådan lyder det fra Henrik Sølvsten, der er formand for Hudkræftdatabasen, praktiserende speciallæge i dermatologi og medforfatter til den nye rapport.

“Vi får meget mere UV-lys, fordi vi rejser mere, fordi vi smider tøjet meget mere i forhold til for 50 år siden. Og så er der også den meget væsentlige faktor, at jo ældre vi bliver, jo længere tid har hudkræften til at kunne udvikle sig i huden,” siger han.

Hør hele interviewet med Henrik Sølvsten om de stigende tal for hudkræfttilfælde her:

I 2014-2015 var antallet af patienter registreret med hudkræft i Hudkræftdatabasen 11.983 – et tal, der er vokset til 22.546 i 2020-2021.

Én af dem, der er en del af statistikken, er Sylvia Biedacha, der fik konstateret hudkræft for fem år siden. Hun brugte ikke solbeskyttelse i de første 30 år af sit liv.

“Man lå og tog sol i mange timer, og så kom der bare ymer på om aftenen. Der var slet ikke det samme fokus, som der er i dag,” siger hun.

Hør hele interviewet med Sylvia Biedacha, der lider af hudkræft, her:

_________________

Hør også interviewet med Mette Byriel-Thygesen, der er museumsinspektør på Nationalmuseet. Hun har speciale i i køns- og kropshistorie og fortæller om udviklingen i moden fra bleg til brun her:

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Læs også

26.09.23

Regeringen afblæser energikrise og maksimal temperatur

For et år siden hærgede energikrisen i Europa, og der blev indført en maksimal temperatur på 19 grader i visse offentlige bygninger såsom skoler og borgerservice. Men flertalsregeringen ophæver tirsdag den instruks. Det betyder, at visse offentlige arbejdspladser igen må have en temperatur på mellem 20 og 23 grader. – Europa er stadigvæk udfordret på…

Læs mere
25.09.23

Kommune bøjer reglerne: Sender to kvinder afsted til prins Christians fest

Københavns Kommune har, som den eneste kommune i landet, valgt at sende to 18-årige kvinder afsted til gallataffel i anledning af prins Christians fødselsdag. Stort set alle kommuner har nu udpeget de to 18-årige, der i oktober skal til gallataffel på Christiansborg Slot i anledningen af Prins Christians fødselsdag. En ung kvinde og en ung…

Læs mere
23.09.23

Demonstrationer mod brexit i London

Stor demonstration mod brexit i London i dag. Ifølge den britiske avis The Independent var der omkring 3.000 “re-joiners” på gaden, der vil tilbage i EU. De demonstrerede imod, at Storbritannien forlod Den Europæiske Union. Brexit still sucks!’: stod der blandt på nogle af de mange bannere. En spørgeundersøgelse blandt mere end 4.000 af de…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet