Øer vil have indflydelse på sommerpakken

Fanøfærgen Fenja fra Fanølinjen på vej til Esbjerg fra Nordby på Fanø.

Skrevet af

11. maj 2021

Hvis øerne skal have gavn af støttekronerne fra regeringens sommerpakke, skal den se anderledes ud end sidste år.

Det er budskabet fra flere ø-kommuner.

Sidste år nød mange danskere godt af gratis færgebilletter til de danske øer.

53 færgeruter tilbød nemlig alle gående og cyklister gratis overfart i hele juli 2020, og i august og september var prisen for kørende nedsat. Det skete som led i regeringens sommerpakke, der blandt andet skulle tilgodese de mange danskere, der holdt sommerferie i Danmark.

Men denne sommer håber ø-kommunerne Fanø, Læsø, Ærø og Samsø på, at de kan være med til at bestemme, hvordan pengene bliver brugt. De vil gerne undgå, at den økonomiske sommerpakke kun går til gratis færgebilletter i højsæsonen.

På Fanø oplevede man sidste år, at sommerpakken endte med at give udfordringer for øen, fortæller borgmester Sofie Valbjørn:

“Vi er jo afhængige af turister på vores ø. Derfor er det meget vigtigt, at de får en god oplevelse, når de er her. Men når man laver gratis billetter der, hvor der i forvejen er allermest travlt, bliver her meget trængsel, og det bliver svært at give gæsterne en god oplevelse, samtidig med at de faste borgere på øen bliver pressede i deres hverdag,” siger hun til Radio4 Morgen.

Ifølge Sofie Valbjørn betød sidste års sommerpakke blandt andet, at der kom lange bilkøer ved øens færge, og øens pendlere fik svært ved at komme hjem til Fanø.

Hun efterlyser, at perioden med de billige færgebilletter strækker sig over nogle af de måneder, hvor Fanø ikke har så mange turister. Det gælder blandt andet i ydersæsonen i maj og juni måned og i september og oktober måned.

Fanøs borgmester er klar til at takke nej

På Samsø efterlyser borgmester Marcel Meijer, at øerne får en pose penge til rådighed, som kan bruges fra juni til oktober:

“Så vi kan sætte taksterne ned i de perioder, hvor vi ikke har så mange gæster i forvejen,” siger Marcel Meijer til Radio4 Morgen.

Ærø Kommunes borgmester, Ole Wej Petersen håber også, at man kan sprede besøgene på øen ud over flere måneder.

På Fanø siger borgmester Sofie Valbjørn, at det kan ende med, at Fanø takker nej til sommerpakken, hvis den ikke bliver anderledes end sidste år:

“Det er ikke en beslutning, jeg skal træffe alene. Det er en byrådsbeslutning. Men det har været oppe at vende, at hvis det er på de præmisser, som vi så sidste år, er det ikke sikkert, vi vil være interesserede i det. Det kan godt komme helt derud, hvis vi skal sætte prisen til gratis eller et meget lavt niveau i højsæsonen. Så vil det skabe flere udfordringer end fordele,” siger Sofie Valbjørn til Radio4 Morgen og fortsætter:

“Min holdning er, at det skal vi ikke sige ja til,” siger hun.

Hør interviewet med Fanøs borgmester, Sofie Valbjørn:

Foto: Jens Christian Top/Ritzau Scanpix

Afspiller nu

RADIO4 MORGEN

04:05
07:00