Nyhedsartikel

Offentlig hjælp til abortturisme: “Dybt problematisk, at man rådgiver på den måde”

Tobias Hansen Bødker, Kristine Sølling Møller, Sarah Birch Bekker, Jais Nørgaard Alstrøm
tohb@radio4.dk

Ansatte i det danske sundhedsvæsen har i flere tilfælde videregivet oplysninger om abortmuligheder i andre lande til kvinder, der har fået afvist at få en abort i Danmark. Dybt problematisk, lyder kritikken. 

Det er “fuldstændig uacceptabelt,” at ansatte i det danske sundhedsvæsen i flere tilfælde har været villige til at vejlede kvinder om, hvordan de skaffer sig adgang til aborter, som kvinderne ikke kan få efter dansk lovgivning.  

Sådan lyder kritikken blandt andet, efter Radio4 har beskrevet, hvordan en gynækolog, en overlæge og en medarbejder fra et samrådssekretariat i en region i flere konkrete tilfælde har vejledt kvinder om muligheden for at afbryde graviditeten i Sverige, hvis kvinderne ikke får tilladelse til senabort i Danmark. 

”Det er dybt problematisk, at man rådgiver på den måde og vejleder til at bryde dansk lovgivning,” siger Mette Thiesen, der er sundhedsordfører for Dansk Folkeparti. 

Hun betegner de eksempler, som Radio4 har fremlagt i podcasten “Abortturisten”, som “moralsk forkerte.” 

”Man er fri til at rejse til et andet land med en lovgivning som i Sverige, og så bruge den. Problematikken er, at ansatte i Danmark ikke skal rådgive til, hvordan man omgår dansk lovgivning. Det er problematisk,” siger hun. 

En mailkorrespondance, som Radio4 er i besiddelse af, viser blandt andet, hvordan en ansat i sekretariatet for Region Midtjyllands abortsamråd har oplyst en dengang 38-årig kvinde, Tabita Mortensen, om, at hun skal skynde sig “at sætte gang i plan B” om at få foretaget en senabort i Sverige, hvis hun ville nå det, inden hun kom for langt hen i sin graviditet. 

“Jeg tænker, det vil være en god ide allerede i dag at sætte gang i plan B, hvis ankenævnet når frem til samme afgørelse. Der er ganske vist fri abort i Sverige til uge 18, men hver dag tæller,” skriver den ansatte i mailkorrespondancen. 

Det samme samrådssekretariat, hvor medarbejderen var ansat, havde forinden afvist at give kvinden tilladelse til at få en senabort. Hun fik senere en abort i Sverige, da hun var i den 16. graviditetsuge. 

I et andet tilfælde har en kvinde fortalt, at hun blev “vejledt” af sin gynækolog i, at hun kunne tage til Sverige, hvis hun fik afslag på sin ansøgning om at få en senabort i Danmark. Det viser et referat fra et abortsamråd i en anden region. 

“Det er vildt” 

I Danmark er der fri abort indtil uge 12 af graviditeten, men senere i år skal Etisk Råd tage stilling til, om abortgrænsen skal hæves. Det diskuterer både politikere og organisationer i øjeblikket. I Sverige er grænsen for fri abort eksempelvis 18 uger.  

Kim Edberg Andersen, der er sundhedsordfører for Nye Borgerlige, mener ikke, at sundhedsansatte bør vejlede kvinder om, hvordan de kan omgå den danske abortlovgivning, selvom han tror, at vejledningen “kommer et godt sted fra.” 

“Jeg synes, det er vildt, at vi har nogle folk, der sidder og for skatteborgernes penge vejleder om, hvordan man omgår dansk lov. Det svarer jo til, at en skatterådgiver vejleder om, at man skal gemme pengene under puden for at undgå at betale skat,” siger Kim Edberg Andersen. 

Lektor i sundhedsret ved Syddansk Universitet, Kent Kristensen, har tidligere vurderet, at det ikke er ulovligt for myndigheder at oplyse om behandlingsmuligheder i andre lande. 

I et skriftligt svar til Radio4 skriver Region Midtjylland, at det ikke er “i strid med vejledningspligten at yde generel vejledning om, at der i andre europæiske lande findes lempeligere regler for senabort.”

Men ifølge Ulrik Steen, der er cheflæge i regionen, er det “den generelle politik i Sekretariatet og abortsamrådet, at der ikke vejledes om eller kommenteres på ansøgernes ønske om at få foretaget en senabort i udlandet.”

“I den konkrete situation er der tale om en borger, der på eget initiativ fremfører et ønske om at få en abort i Sverige, hvis hun får afslag her i Danmark,” skriver Ulrik Steen.

Han tilføjer, at medarbejderens mailsvar om, at det ville være “en god idé” at få sat gang i “plan B”, er et konkret tilfælde, hvor medarbejderen “for at møde borgeren i en svær situation,” har “vejledt om, at grænsen i Sverige er 18 uger.”

Et ledelsesansvar 

Øjvind Lidegaard, der er overlæge og professor på gynækologisk afdeling på Rigshospitalet, er en af dem, der gerne vil fortælle kvinder, som får afslag på en senabort i Danmark, at de kan tage til Sverige og få foretaget aborten der. 

“Jeg siger til dem, at jeg skal jo ikke afgøre det, men hvis det er vigtigt for dig, at graviditeten bliver afbrudt, så står det dig jo frit for at tage til Malmø og få afbrudt graviditeten,” har Øjvind Lidegaard sagt i podcasten “Abortturisten”.  

Overlægen har understreget, at det kun er noget, han gør, når han “får en direkte forespørgsel om det.” 

Eksemplerne bør ifølge Mette Thiesen fra Dansk Folkeparti føre til, at det bliver indskærpet, at sundhedsansatte ikke skal “vejlede om, hvor man kan bryde lovgivningen.” 

”Vi kan og skal selvfølgelig ikke lovgive imod, at kvinder som Tabita googler sig frem til, hvor hun kan få en abort. Men problemet opstår, når der sidder sundhedsfagligt personale, der vejleder om, hvordan man omgår loven. Det mener jeg bør have konsekvenser, og det er et ledelsesansvar,” siger hun. 

Det er Danmarksdemokraternes Jens Henrik Thulesen Dahl langt fra enig i. 

“Vi har de regler, vi skal have i Danmark, og det synes vi i Danmarksdemokraterne ikke, at vi skal ændre på. De har nogle andre regler i f.eks. Sverige, og at nogle på lovlig vis tager derovre og udnytter de regler, de har der, det har jeg det sådan set okay med,” siger Jens Henrik Thulesen Dahl. 

“Jeg har det også okay med, at der er personale, der siger: prøv lige at kigge den vej, og så find ud af, om der kunne være nogle muligheder for dig der” tilføjer han. 

Som Radio4 har beskrevet, er den i dag 45-årige Tabita Mortensen en af de kvinder, der har fået afvist at få en senabort i Danmark og i stedet har fået foretaget aborten i Sverige. Det kan du høre mere om i podcasten “Abortturisten,” som du kan høre ved at klikke her. 

I dokumenter fra Region Midtjylland fremgår det, at det ikke er unormalt, at kvinder nævner Sverige som en mulighed for at få en abort, hvis de får et nej fra det midtjyske abortsamråd. 

Har du oplysninger eller oplevelser med de danske abortregler, som Radio4 bør undersøge? Så kan du anonymt skrive til redaktionen bag historie på tip@radio4.dk 

Læs også

07.06.23

Venstre: Regeringen vil ikke have skærmforbud

Børne- og undervisningsminister, Mattias Tesfaye, vil ændre loven, så børn ikke eksponeres for skærme i dagtilbuddene. Men regeringen vil ikke indføre et skærmforbud, siger Venstres børneordfører. “Der bliver ikke tale om et skærmforbud. Socialdemokratiet, vores regeringspartner, ønsker heller ikke et forbud.” Sådan siger Venstres børne- og undervisningsordfører, Anni Matthiesen, til Radio4. Mandag meldte børne- og…

Læs mere
04.06.23

Ulv søger væk fra mennesker og bebyggede områder

Et nyt studie viser af en ulv undgår mennesker og foretrækker at være i natur. Det er en ung hanulv, der er GPS-mærket, og hvor ulven er observeret fra december til marts i år. Dataene viser, at den unge hanulv i 70 procent af tiden befandt sig på arealer, der betegnes som “natur”. Den befandt…

Læs mere
03.06.23

Hjemme igen efter 7 måneder i berygtet fængsel i Iran

Den 28-årige dansker Thomas Kjems fra Aalborg, der har siddet fængslet i Iran, er i dag kommet hjem til Danmark og genforenet med sin familie. Han landede efter middagstids i Københavns Lufthavn, hvor han til de mange fremmødte journalister sagde, at det var fantastisk at være hjemme igen. Han havde selv svært ved at tro,…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

[mc4wp_form id="3644"]

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet