Organisation efterlyser flere seniorer i byrådene

Byrådssal: Stole, borde og computere i halvcirkel til byråd, Frederiksberg Rådhus, Frederiksberg Kommune. Nøgleord: byrådsal sal byrådet indvendigt indefra byrådssalen copenhagen administration byrådslokale lokale mødelokale kommunalpolitik kommunal kommunalt kommunalbestyrelse på politisk samarbejde cirkel cirkelformet gruppearbejde gruppe teamwork løsning løsninger mønster forum løser opgaver projektarbejde opgave brune lokalt selvstyre lokal selvbestemmelse rum vidvinkel vidvinkelbillede vidvinkelfoto arbejdsfællesskab bystyre politiske proces processer arbejdsgang arbejdsgange workflow flow arbejdsflow kommunale rundkreds vidensdeling videndeling møderum

Skrevet af

27. september 2021

anp@radio4.dk

anp@radio4.dk

Danskere over 70 år er en af de grupper, der er repræsenteret mindst i kommunalbestyrelserne i forhold til, hvor stor en del af befolkningen, de udgør.

Ifølge tal fra kommunalforsker Roger Buchs bog “Den vigtigste politik” er ældre over 70 år, dem der er næstdårligst repræsenteret i kommunalbestyrelserne.

Det er kun dem, der står uden for arbejdsmarkedet, der er mindre repræsenteret.

Og det er et problem, mener Katrine Lester, der er direktør i interesseorganisationen Danske Seniorer:

“Kommunalbestyrelserne og byrådene træffer mange beslutninger, der påvirker folks hverdag. Og når seniorer over 70 ikke er repræsenteret i byrådene, går det ud over oplysninger om deres hverdagsliv, som politikerne ikke får,” siger Katrine Lester til Radio4.

Hør interviewet med direktør i Danske Seniorer, Katrine Lester:

Hans K. Sønderby er 80 år og har startet den nye liste Esbjerglisten, som han stiller op til kommunalvalget med i Esbjerg Kommune. Han er ikke selv optaget af, hvor gamle byrådskandidaterne er:

“Jeg vil gerne forholde mig til personen, og om vedkommende har noget at byde ind med. Men hvilken alder personen har, det er ikke vigtigt for mig. Men vi har vores hverdag tættere på nogle ting end andre, og det er klart, at det spiller ind. Også i vores evne til at træffe de rigtige beslutninger,” siger han til Radio4.

Hos Danske Seniorer mener direktør Katrine Lester, at der er en tendens til, at man holder seniorerne ude af byrådene:

“Jeg kan være bekymret for, at der bevidst eller ubevidst foregår en diskrimination af seniorerne,” siger hun.

Danske Seniorer har ikke undersøgt, hvorfor de ældre ikke stiller op til kommunalvalget. De har heller ikke undersøgt, om der foregår en diskrimination.

Katrine Lester mener, at det er svært at forklare, hvorfor seniorerne ikke er repræsenterede:

“Seniorerne er stærkt repræsenterede andre steder. De sidder ofte i partiforeningerne og i genbrugsbutikkerne og laver frivilligt arbejde. Så hvorfor de ikke skulle have lyst til at sidde i byrådet, det undrer mig,” siger Katrine Lester.

Her kan du høre Hans K. Sønderby fortælle om sine overvejelser med at stille op til kommunalvalget i en alder af 80 år – samt 68-årige Anders W. Berthelsen, der ved næste valg stopper som byrådsmedlem i Odense:

Foto: Mads Jensen/Ritzau Scanpix

Afspiller nu

AFTENRADIO

16:05
19:00