Nyhedsartikel

Organisation vil sikre ikke-vaccinerede mulighed for “rent blod”

Gustav Pors Olesen
gup@radio4.dk

Personer, der ikke er blevet vaccineret mod COVID-19, bør have muligheden for modtage blod fra personer, der ligesom dem selv er uvaccinerede.

Sådan lyder ønsket fra en verdensomspændende organisation, der kalder sig Safe Blood Donation.

Fabrice Knecht er teamleder for den ny-startede danske fraktion af organisationen, og han mener at ønsket om at kunne fravælge vaccineret blod, er et ønske om frihed.

”Vi går ind for det frie valg, og det her handler om at kunne træffe et frit valg. I mine øjne burde vi slet ikke diskutere, om det kan være rigtigt eller forkert at måtte træffe et frit valg.”

Du kan høre mere om hvorfor Fabrice Knecht og Safe Blood Donation mener, at man burde kunne fravælge blod fra personer som er vaccineret mod COVID-19 her:

Safe Blood Donation ønsker, at blodbanker og hospitaler noterer sig, om det blod, som de har til rådighed, er blevet vaccineret mod COVID-19 eller ej. Ønsket kommer på baggrund af en mistro om hvad vaccinerne indeholder og gør ved kroppen.

Men den bekymring behøver de ikke at have.

Det siger Mie Topholm Bruun, speciallæge i klinisk immunologi og afdelingslæge på klinisk Immunologisk afdeling på Odense Universitetshospital og ansvarlig for Det Danske Bloddonorstudie i Region Syddanmark.

”Jeg mener bestemt ikke, at der er nogen grund til at være bekymret. Der er ikke nogen videnskabeligt anerkendt forskning, som på nogen måde peger i retning af, at der er skadelige effekter ved at modtage blod fra donerer, som vaccineret mod coronavirus.”

Samtidigt peger Mie Topholm Bruun på, at forskere og læger i Danmark hele tiden holder nøje øje med den nyeste forskning på området.

Du kan høre hele forklaringen på, hvorfor Mie Topholm Bruun mener, at Safe Blood Donations bekymring er overvurderet her:

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Læs også

31.03.23

Nålestik gør ondt – når der er mange nok

Inger Støjberg og Pia Kjærsgaard angriber udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen for at ville lempe udlændingepolitikken. Her og nu rammer kritikken ikke for alvor. Men det kan ændre sig. Det sker ikke hver dag, at en udenrigsminister beskylder en modstander for at have et hjerte af is. Men tirsdag blev folketingssalen rammen om et skarpt politisk…

Læs mere
31.03.23

Institut for Menneskerettigheder: Nøgenkalendere på arbejdspladsen er ulovligt

Det bør udløse et påbud fra Arbejdstilsynet, hvis en virksomhed har en nøgenkalender hængende på arbejdspladsen. Det siger Bjarne Oxlund, der er ligebehandlingschef ved Institut for Menneskerettigheder. ”De danske ligebehandlingslove definerer, at en enhver form for uønsket verbal, ikke-verbal eller fysisk adfærd med seksuelle toner, som kan skabe et ydmygende eller ubehageligt klima, er ulovlige.”…

Læs mere
31.03.23

Medstifter ekskluderet fra Nye borgerlige: ”Jeg er ikke racist”

Svend Pedersen blev torsdag ekskluderet af Nye Borgerlige og mister sin plads i partiets hovedbestyrelse. Hovedbestyrelsen mener, han har ytret sig racistisk. Selv afviser han at være racist. Eksklusionen sker selvom partistifter og fungerende partiformand Pernille Vermund i mandags afviste at ekskludere Svend Pedersen. Når Nye Borgerliges hovedbestyrelse alligevel skred til eksklusion torsdag, skyldes det,…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet