Nyhedsartikel

Organisation vil sikre ikke-vaccinerede mulighed for “rent blod”

Gustav Pors Olesen
gup@radio4.dk

Personer, der ikke er blevet vaccineret mod COVID-19, bør have muligheden for modtage blod fra personer, der ligesom dem selv er uvaccinerede.

Sådan lyder ønsket fra en verdensomspændende organisation, der kalder sig Safe Blood Donation.

Fabrice Knecht er teamleder for den ny-startede danske fraktion af organisationen, og han mener at ønsket om at kunne fravælge vaccineret blod, er et ønske om frihed.

”Vi går ind for det frie valg, og det her handler om at kunne træffe et frit valg. I mine øjne burde vi slet ikke diskutere, om det kan være rigtigt eller forkert at måtte træffe et frit valg.”

Du kan høre mere om hvorfor Fabrice Knecht og Safe Blood Donation mener, at man burde kunne fravælge blod fra personer som er vaccineret mod COVID-19 her:

Safe Blood Donation ønsker, at blodbanker og hospitaler noterer sig, om det blod, som de har til rådighed, er blevet vaccineret mod COVID-19 eller ej. Ønsket kommer på baggrund af en mistro om hvad vaccinerne indeholder og gør ved kroppen.

Men den bekymring behøver de ikke at have.

Det siger Mie Topholm Bruun, speciallæge i klinisk immunologi og afdelingslæge på klinisk Immunologisk afdeling på Odense Universitetshospital og ansvarlig for Det Danske Bloddonorstudie i Region Syddanmark.

”Jeg mener bestemt ikke, at der er nogen grund til at være bekymret. Der er ikke nogen videnskabeligt anerkendt forskning, som på nogen måde peger i retning af, at der er skadelige effekter ved at modtage blod fra donerer, som vaccineret mod coronavirus.”

Samtidigt peger Mie Topholm Bruun på, at forskere og læger i Danmark hele tiden holder nøje øje med den nyeste forskning på området.

Du kan høre hele forklaringen på, hvorfor Mie Topholm Bruun mener, at Safe Blood Donations bekymring er overvurderet her:

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Læs også

26.09.23

Regeringen afblæser energikrise og maksimal temperatur

For et år siden hærgede energikrisen i Europa, og der blev indført en maksimal temperatur på 19 grader i visse offentlige bygninger såsom skoler og borgerservice. Men flertalsregeringen ophæver tirsdag den instruks. Det betyder, at visse offentlige arbejdspladser igen må have en temperatur på mellem 20 og 23 grader. – Europa er stadigvæk udfordret på…

Læs mere
25.09.23

Kommune bøjer reglerne: Sender to kvinder afsted til prins Christians fest

Københavns Kommune har, som den eneste kommune i landet, valgt at sende to 18-årige kvinder afsted til gallataffel i anledning af prins Christians fødselsdag. Stort set alle kommuner har nu udpeget de to 18-årige, der i oktober skal til gallataffel på Christiansborg Slot i anledningen af Prins Christians fødselsdag. En ung kvinde og en ung…

Læs mere
23.09.23

Demonstrationer mod brexit i London

Stor demonstration mod brexit i London i dag. Ifølge den britiske avis The Independent var der omkring 3.000 “re-joiners” på gaden, der vil tilbage i EU. De demonstrerede imod, at Storbritannien forlod Den Europæiske Union. Brexit still sucks!’: stod der blandt på nogle af de mange bannere. En spørgeundersøgelse blandt mere end 4.000 af de…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet