Over 200.000 mennesker er nu med i hjælpegrupper på Facebook

Skrevet af

6. november 2019

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Tusindvis af danskere udveksler dagligt alt fra gode råd til mad sidst på måneden. Og det ser ikke ud til at stoppe lige foreløbig. Uværdigt, mener Enhedslisten. Tænketanken CEPOS ser det som en styrke i samfundet.

[/vc_column_text][vc_column_text]Over 200.000 danskere er nu med i hjælpegrupper på Facebook, hvor man kan få mad, tøj og gode råd. Det viser en optælling i 10 af grupperne, som Radio4 har lavet.

Rikke Vogt er en af de mange medlemmer i de her hjælpegrupper. Hun er kontanthjælpsmodtager og mor til tre. Og så søger hun hjælp i grupperne, når hun er presset. Enten sidst på måneden, hvor pengene er små. Eller som nu – hvor hun står over sin datters fødselsdag.

”Det har været tre måneder med ekstrem lav indkomst, og jeg har haft store medicinudgifter til min yngste søn, så der er tomt

Hun har derfor spurgt i en af grupperne, om folk vil hjælpe med noget hun kan bage af til datterens fødselsdag, sende et fødselsdagskort – eller hjælpe med noget, hun kan dele ud i børnehaven.

Er det samfundets skyld?
Jesper Tække er lektor i medievidenskab på Aarhus Universitet, og så forsker han i sociale medier. Grunden til, at grupperne eksisterer, skyldes – ifølge ham – måden vores samfund er indrettet på:

”En vigtig faktor er kontanthjælpsloftet, som gør at mange familier lider nød”, siger Jesper Tække til Radio4.

”Desuden kan Facebook samle folk på tværs af geografi og sociale skel. Og så findes der mange mennesker, der gerne vil hjælpe, og som gennem Facebook kan komme i kontakt med dem der trænger”, siger Jesper Tække.

Martin Ågerup, der er direktør for den borgerlig-liberale tænketank CEPOS ser ikke, at de her grupper udtrykker et problem. Han mener derimod, at grupperne fint kan supplere velfærdsstaten.

”Jeg tror mere på, at vi tager fat på hinanden og hjælper hinanden i sådan nogle situationer, end statslig rådgivning af borgerne”, siger han.

Det er Victoria Velasques, beskæftigelsesordfører i Enhedslisten, ikke enig i:

”Det er kritisabelt at man skal være afhængig af, om nogen lige har vinterstøvler i ens søns størrelse”, siger hun og konstaterer at ”det ikke er et velfærdssamfund værdigt.”

Der bliver fødselsdag igen i år
Spørger man Jesper Tække, lektor i medievidenskab på Aarhus Universitet, ser det ikke ud til, at tilslutningen til de her grupper stopper lige foreløbig.

”Det ser absolut ikke ud til at gå væk. Der er ikke politiske signaler om, at man vil give folk mange flere penge eller løse de her problemer. Så det er overladt til jungleloven og til de folk, der gerne vil hjælpe – uden at de måske gør det på en særlig rar måde altid ” siger han.

Og Rikke Vogt stopper heller ikke med at bruge grupperne. For hende kan de nemlig være med til at sikre, at hendes datter får en god fødselsdag.

På blot få timer er der kommet masser af hjælp på hendes opslag.

”Der er blandt andet en skøn dame, der gerne vil donere en kagedame”, siger hun.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Afspiller nu

MATHIAS HELTS TALKSHOW

11:05
12:00