Nyhedsartikel

Over 500 er bekræftet døde efter jordskælv i Tyrkiet: ”Det er katastrofalt”

Ritzau, Ida Kristensen

I alt er flere end 500 personer bekræftet omkommet i Tyrkiet og Syrien efter nattens jordskælv i Tyrkiet.

Mange er døde eller fanget under murbrokker efter et kraftigt jordskælv med en beregnet størrelse på omkring 7,8, der ramte det sydlige Tyrkiet og kunne mærkes i Cypern, Libanon og Syrien natten til mandag.

Også flere efterskælv har ramt regionen.

Den Amerikanske Geologiske Undersøgelse (USGS), der monitorerer jordskælv på verdensplan, oplyser, at skælvet fandt sted klokken 02.17 dansk tid svarende til 04.17 lokal tid – altså mens mange lå og sov.

Jordskælvet har ført til mange sammenstyrtede bygninger. Tyrkiet har erklæret en alarmtilstand på niveau fire, som også udløser en opfordring til det internationale samfund om at komme med hjælp.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Radio4 har mandag morgen talt med Layal Freije, som er mellemøstkorrespondent og har base i Istanbul.

”Det er katastrofalt. Og der florerer videoer, hvor man kan ane en bil under en bygning, som er væltet over, og især mænd, der simpelthen prøver at grave mennesker ud af de her bunker af mursten,” siger Layal Freije til Radio4.

Hør hele interviewet med mellemøstkorrespondent Layal Freije i Radio4 Morgen her: 

Mandag morgen er der langtfra overblik over situationen, men dødstallene stiger fortsat i både Tyrkiet og Syrien. Ifølge Tyrkiets vicepræsident, Fuat Oktay, er 284 personer konstateret døde i landet som følge af jordskælvet, skriver Reuters.

I Syrien er mindst 245 bekræftet døde mandag klokken 07.30 dansk tid, oplyser statsmedier i landet. Det skriver AFP.

Dermed er det samlede antal dødsofre på mindst 529.

Og spørger man mellemøstkorrespondent Layal Freije, så vil dødstallet fortsætte opad.

”Skal man sammenligne med tidligere jordskælv, der har været så voldsomme, som det her, så kan man gå helt tilbage til 1939 i Tyrkiet. Der døde 30.000 mennesker. Det er ikke, fordi man regner med, at det er så mange, der dør den her gang, men man regner stærkt med, at dødstallet bliver ved med at stige,” siger hun.

Det syriske sundhedsministerium har foreløbig bekræftet, at mindst 230 er omkommet i skælvet inden for de regeringskontrollerede områder af landet, mens over 600 er kommet til skade.

I flere provinser i Tyrkiet er der mange kollapsede bygninger. Det gælder både Osmaniye-provinsen, Diyarbakir-provinsen og Malatya-provinsen. I sidstnævnte er mindst 140 bygninger styrtet sammen, oplyser guvernør Hulusi Sahin ifølge nyhedsbureauet AP.

Jordskælvet ramte i en dybde af cirka 17,9 kilometer i nærheden af byerne Gaziantep og Osmaniye ifølge USGS.

Beredskab og Tyrkiets indenrigsministerium har sendt redningsarbejdere ud for at grave folk ud af murbrokkerne. Det skriver det russiske nyhedsbureau Tass.

USGS skriver i en vurdering, at der er sandsynlighed for “markante tab”.

Skælvet er et af de mest kraftfulde, som har ramt regionen i mindst et århundrede, skriver AFP. Det rammer et område af Tyrkiet, hvor der bor millioner af flygtninge fra Syrien og andre krigsramte områder.

”Der er mange ødelagte bygninger, siger Orhan Tatar, som leder redningstjenesten AFAD, til mediet.

”Folk skal holde sig fra bygninger.”

Billeder fra den tyrkiske tv-kanal TRT viser, at folk er gået ud på snedækkede gader. Det skriver Reuters. De billeder viser også skader på bygninger.

Jordskælvet varede omkring et minut og ødelagde mange vinduer ifølge et Reuters-vidne.

Tyrkiet er en af verdens mest aktive jordskælvszoner.

Skælvet natten til mandag blev efterfulgt af et skælv med en beregnet størrelse på 6,7. Det fandt sted 11 minutter efter det første jordskælv ifølge USGS.

/ritzau/

Foto: Mohammed Al-Rifai/AFP/Ritzau Scanpix

Læs også

27.09.23

Booking.com skylder millioner til kunder – Horesta truer med sagsanlæg

Stribevis af danske hoteller og overnatningssteder har de seneste måneder berettet om manglende betaling fra bookingplatformen Booking.com. Det får brancheorganisationen for hoteller og restauranter til at true med sagsanlæg, hvis ikke selskabet har betalt kunderne tilbage indenfor to dage. Det skriver Turistmonitor. Dansk Erhverv har modtaget henvendelser fra knap 200 overnatningssteder om manglende betaling fra…

Læs mere
26.09.23

Regeringen afblæser energikrise og maksimal temperatur

For et år siden hærgede energikrisen i Europa, og der blev indført en maksimal temperatur på 19 grader i visse offentlige bygninger såsom skoler og borgerservice. Men flertalsregeringen ophæver tirsdag den instruks. Det betyder, at visse offentlige arbejdspladser igen må have en temperatur på mellem 20 og 23 grader. – Europa er stadigvæk udfordret på…

Læs mere
25.09.23

Kommune bøjer reglerne: Sender to kvinder afsted til prins Christians fest

Københavns Kommune har, som den eneste kommune i landet, valgt at sende to 18-årige kvinder afsted til gallataffel i anledning af prins Christians fødselsdag. Stort set alle kommuner har nu udpeget de to 18-årige, der i oktober skal til gallataffel på Christiansborg Slot i anledningen af Prins Christians fødselsdag. En ung kvinde og en ung…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet