Nyhedsartikel

Over 500 er bekræftet døde efter jordskælv i Tyrkiet: ”Det er katastrofalt”

Ritzau, Ida Kristensen

I alt er flere end 500 personer bekræftet omkommet i Tyrkiet og Syrien efter nattens jordskælv i Tyrkiet.

Mange er døde eller fanget under murbrokker efter et kraftigt jordskælv med en beregnet størrelse på omkring 7,8, der ramte det sydlige Tyrkiet og kunne mærkes i Cypern, Libanon og Syrien natten til mandag.

Også flere efterskælv har ramt regionen.

Den Amerikanske Geologiske Undersøgelse (USGS), der monitorerer jordskælv på verdensplan, oplyser, at skælvet fandt sted klokken 02.17 dansk tid svarende til 04.17 lokal tid – altså mens mange lå og sov.

Jordskælvet har ført til mange sammenstyrtede bygninger. Tyrkiet har erklæret en alarmtilstand på niveau fire, som også udløser en opfordring til det internationale samfund om at komme med hjælp.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Radio4 har mandag morgen talt med Layal Freije, som er mellemøstkorrespondent og har base i Istanbul.

”Det er katastrofalt. Og der florerer videoer, hvor man kan ane en bil under en bygning, som er væltet over, og især mænd, der simpelthen prøver at grave mennesker ud af de her bunker af mursten,” siger Layal Freije til Radio4.

Hør hele interviewet med mellemøstkorrespondent Layal Freije i Radio4 Morgen her: 

Mandag morgen er der langtfra overblik over situationen, men dødstallene stiger fortsat i både Tyrkiet og Syrien. Ifølge Tyrkiets vicepræsident, Fuat Oktay, er 284 personer konstateret døde i landet som følge af jordskælvet, skriver Reuters.

I Syrien er mindst 245 bekræftet døde mandag klokken 07.30 dansk tid, oplyser statsmedier i landet. Det skriver AFP.

Dermed er det samlede antal dødsofre på mindst 529.

Og spørger man mellemøstkorrespondent Layal Freije, så vil dødstallet fortsætte opad.

”Skal man sammenligne med tidligere jordskælv, der har været så voldsomme, som det her, så kan man gå helt tilbage til 1939 i Tyrkiet. Der døde 30.000 mennesker. Det er ikke, fordi man regner med, at det er så mange, der dør den her gang, men man regner stærkt med, at dødstallet bliver ved med at stige,” siger hun.

Det syriske sundhedsministerium har foreløbig bekræftet, at mindst 230 er omkommet i skælvet inden for de regeringskontrollerede områder af landet, mens over 600 er kommet til skade.

I flere provinser i Tyrkiet er der mange kollapsede bygninger. Det gælder både Osmaniye-provinsen, Diyarbakir-provinsen og Malatya-provinsen. I sidstnævnte er mindst 140 bygninger styrtet sammen, oplyser guvernør Hulusi Sahin ifølge nyhedsbureauet AP.

Jordskælvet ramte i en dybde af cirka 17,9 kilometer i nærheden af byerne Gaziantep og Osmaniye ifølge USGS.

Beredskab og Tyrkiets indenrigsministerium har sendt redningsarbejdere ud for at grave folk ud af murbrokkerne. Det skriver det russiske nyhedsbureau Tass.

USGS skriver i en vurdering, at der er sandsynlighed for “markante tab”.

Skælvet er et af de mest kraftfulde, som har ramt regionen i mindst et århundrede, skriver AFP. Det rammer et område af Tyrkiet, hvor der bor millioner af flygtninge fra Syrien og andre krigsramte områder.

”Der er mange ødelagte bygninger, siger Orhan Tatar, som leder redningstjenesten AFAD, til mediet.

”Folk skal holde sig fra bygninger.”

Billeder fra den tyrkiske tv-kanal TRT viser, at folk er gået ud på snedækkede gader. Det skriver Reuters. De billeder viser også skader på bygninger.

Jordskælvet varede omkring et minut og ødelagde mange vinduer ifølge et Reuters-vidne.

Tyrkiet er en af verdens mest aktive jordskælvszoner.

Skælvet natten til mandag blev efterfulgt af et skælv med en beregnet størrelse på 6,7. Det fandt sted 11 minutter efter det første jordskælv ifølge USGS.

/ritzau/

Foto: Mohammed Al-Rifai/AFP/Ritzau Scanpix

Læs også

28.03.23

Landmænd vil anlægge solceller – professor kalder det spild af god landbrugsjord

Mange landmænd drømmer om at dække nogle af deres marker med solceller i stedet for afgrøder. Men hvis man fylder markerne med solceller, kommer man til at mangle landbrugsjord. Og med en stigende interesse hos landsmændene for at opstille solceller, kan vi stå overfor et problem. Det siger Jørgen E. Olesen, der er professor ved…

Læs mere
28.03.23

Tabita Mortensen blev abortturist i Sverige: “Jeg følte mig voldtaget af systemet”

Hvert år rejser danske kvinder til udlandet for at få aborter, som de ikke kan få i Danmark. En af dem er Tabita Mortensen. Hun blev gravid, selvom hun i over 20 år har brugt p-piller og altid har vidst, at hun ikke vil være mor. Hun mener, at abortloven skal ændres. Tabita Mortensen havde lige…

Læs mere
27.03.23

Ni ud af ti får nej til vaccine-erstatning

Langt de fleste, der søger erstatning for helbredsskader efter covid19-vaccine, får afslag. Hos Patienterstatningen har 109 ansøgere fået erstatning, mens 1080 er blevet afslået. Afslagene skyldes oftest, at de faglige eksperter hos Patienterstatning ikke ser tilstrækkeligt bevis for, at det givne helbredsproblem skyldes vaccinen. Theresa Dam Andersen er advokat og partner hos LRP Advokater i…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet