Overlæge på en af landets senfølgeklinikker: “Vi får flere henvisninger, end vi kan nå at tage ind”

Smerter i kroppen: Ondt i hovedet.

Skrevet af

8. juni 2021

Grænsen er ifølge flere af landets senfølgeklinikker nået. Klinikkerne, der tager sig af patienter med senfølger efter coronavirus, får nemlig usædvanlig mange henvisninger i disse uger. At henvisningerne kommer nu skyldes, at der er mange, det blev smittet under anden bølge, som fandt sted omkring årsskiftet og først efter minimum tre måneder med senfølger kan man blive henvist til en senfølgeklinik. Det betyder ventetider på op til 13 uger rundt omkring på landets klinikker.

Berit Schiøttz-Christensen er overlæge ved covid-19-senfølgeklinikken på Aarhus Universitetshospital, og hun oplever det stigende pres på klinikken.

“Vi får flere henvisninger, end vi kan nå at tage ind. Vi havde lavet en forudsigelse, da vi kom ind i februar og marts, om at vi skulle se ca. 1000 patienter i år, og allerede nu kan vi se, at den kapacitet bliver et problem, hvis vi skal se alle, der er henvist fra egen læge”, siger hun til Radio4 Morgen.

På de to senfølgeklinikker i Region Midtjylland (Aarhus Universitetshospital og Regionshospitalet Herning) var der mandag 783 patienter henvist og knap tre måneders ventetid. Det samme billede gør sig gældende i flere af de andre regioner. Senfølgeklinikken på Kolding Sygehus har pt. cirka 150 patienter og en ventetid på ni uger. Senfølgeklinikken på Odense Universitetshospital har siden 1. november taget imod 190 patienter med senfølger. Der er pt. 70 på venteliste, og skrives man op i dag, får man tid senere i august. På senfølgeklinikken på Bispebjerg hospital melder de også om ekstrem travlhed og flere måneders ventetider. Og region Sjælland stemmer i. I dag har de en venteliste på 3 måneder for folk med senfølgeklinikker.

Symptomer i 12 uger

Siden februar er folk kommet ind på klinikkerne med forskellige senfølger.

“Det drejer sig om kognitive forstyrrelser; man kan ikke læse, som man plejer og holde fast i de aftaler, der kommer ind og man bliver utroligt forstyrret af lyd, så hvis man er i et miljø, hvor der bliver larmet og støjet, er det svært at holde styr på dagen, og man får hovedpine. Så får man vejrtrækningsbesvær og ondt i maven og muskelsmerter, og så er der en stor gruppe, der får smag og lugesansforstyrrelser”, siger Berit Schiøttz-Christensen, overlæge ved covid-19-senfølgeklinikken på Aarhus Universitetshospital.

For at komme til senfølgeklinikken skal man kunne dokumentere en positiv test, man skal have været hos egen læge, og symptomerne skal have stået på i 12 uger.

“Flere oplever i løbet af de første 6-12 uger en bedring, og så er der ikke grund til, at vi sætter et behandlingssystem i gang, men varer det i over 12 uger, kan man blive henvist til senfølgeklinikkerne”, siger hun til Radio4 Morgen.

Hvor mange der bliver helbredt, kan hun ikke fortælle endnu.

“Vi ser desværre, at der er mange, der har rigtig lange forløb, og vi venter lige nu på nogle opgørelser, før jeg kan svare på det spørgsmål”, siger hun til Radio4 Morgen

Hør interviewet med Berit Schiøttz-Christensen, overlæge ved covid-19-senfølgeklinikken på Aarhus Universitetshospital, her:

 

Gik uden om sundhedsvæsnet

En af dem, der lige nu døjer med senfølger efter at have haft corona i efteråret, er Lone Weiglin fra Risskov.

“Jeg har haft trykken for brystet, helvedesild, muskel og ledsmerter, tristhed og ikke lyst til at lave noget. Jeg kæmpede mig på arbejde hver dag”, siger hun.

Hun skulle finde en gruppe på facebook for folk med senfølger, før hun blev bekræftet i, at det måtte være senfølger, hun led af.

“Jeg begyndte at melde fra til sociale arrangementer, fordi jeg ikke havde overskuddet, og så gik jeg på facebook og fandt en gruppe med folk med senfølger. Og dér fandt jeg ud af, at både helvedesild og de smerter der kommer efterfølgende er en senfølge. Men lægen havde ligesom sagt, det er ikke senfølger, så jeg undersøgte muligheden for akupunktur”, siger hun til Radio4 Morgen.

På grund af blandt andet de lange ventelister til senfølgeklinikkerne besluttede hun at gå udenom sundhedsvæsnet og starte i akupunktur, som hun selv betaler for.

“Jeg var til første behandling i onsdags i sidste uge, men jeg kan mærke, at energien kommer tilbage og mine muskel og ledsmerter er meget mindre i dag. Jeg føler, jeg har mere energi tilbage i min krop”, siger hun.

Hør interviewet med Lone Weiglin fra Risskov, der lider af senfølger efter corona, her:

 

 

Afspiller nu

MORGENRUTINEN

04:05
05:00