Nyhedsartikel

Oversigt over mulige PFOS-forurenede områder på vej

Anne Phillipsen
anp@radio4.dk

I dag er der deadline for de danske regioner og kommuner for at indsende en liste til Miljøstyrelsen over de steder, hvor der kan være anvendt det sundhedsskadelige fluorstof PFOS i større mængder.

Listerne skal give et overblik over, hvor i Danmark der har været brandskoler og øvelsespladser, hvor man har brugt giftig brandslukningsskum, der indeholder PFOS.

Det var miljøminister Lea Wermelin, der tilbage i juli bad om listerne, fordi flere borgere i Korsør havde fået konstateret store mængder PFOS i kroppen efter at have spist forurenet kalvekød fra marker nær den lokale brandskole.

Hvis man har store mængder PFOS i kroppen, har man risiko for forhøjede kolesteroltal, som kan føre til hjerte-kar-sygdomme. Forskning peger også på, at stoffet påvirker immunsystemet.

Derfor er det godt, at man nu får et overblik over omfanget af forureningen, mener professor i miljømedicin ved Syddansk Universitet, Philippe Grandjean. Han mener dog, at der også bør kigges på flere andre mulige forureningsområder:

“Det er en udmærket start. Men vi skal tænke på, at de her flourstoffer er blevet anvendt til tæpper, regntøj, pizzabakker. Det vil sige, at der må være en lang række virksomheder og måske affaldspladser, hvor der ligger mange kilo af stofferne,” siger Philippe Grandjean til Radio4 Morgen.

Hør interviewet med professor Philippe Grandjean her:

Oversigten senere i dag vil give et billede af, hvor i landet der kan være problemer med PFOS-forurening. Men det er vigtigt, at den bliver fulgt op med handling, siger Philippe Grandjean:

“Vi skal finde ud af, hvor meget af det, der er sivet ned til grundvandet og løbet ud i søer og åer, og hvor meget der forurener landbrugsjorden, så stofferne kommer ud i vores fødevarer,” siger han og fortsætter:

“Det, som regionerne og miljømyndighederne offentliggør i dag, vil være et første skridt. Og så må vi håbe, at de er villige til at tage det næste og virkelig grave dybere end bare screeningen rundt omkring i landet.”

Foto: Socialstock/TOPFOTO/Ritzau Scanpix

Læs også

25.06.22

Norge hæver trusselsniveauet til det højeste efter nattens masseskyderi

Det norske politis efterretningstjeneste, PST, hæver trusselsniveauet efter et dødeligt skyderi i Oslo i nat. Det meddeler chefen for PST, Roger Berg, på et pressemøde. Det bliver hævet fra det nuværende niveau på tre op til fem, som er det højeste niveau på skalaen. PST begrunder det øgede trusselsniveau med, at man tidligere har set,…

Læs mere
25.06.22

Søren Espersen og Dennis Flydtkjær flygter fra Dansk Folkeparti

Siden Morten Messerschmidt d. 23 januar i år overtog posten som Dansk Folkeparti formand, er hans folketingsgruppe skrumpet fra at have 16 medlemmer til nu seks medlemmer. Senest er det Dennis Flydtkjær som har valgt at forlade partiet. “I de sidste par år er det politiske i partiet blevet overskygget af interne læk fra møder,…

Læs mere
25.06.22

DF’s folketingsgruppe er mere end halveret siden valg

Fredag forlod to folketingsmedlemmer Dansk Folkeparti, og lørdag morgen følger Søren Espersen trop. Det seneste halve år har Dansk Folkeparti mistet en række profiler i både folketingsgruppen, hovedbestyrelsen og sekretariatet på Christiansborg. Efter formandsopgøret 23. januar, der sluttede med, at Morten Messerschmidt vandt med knap 60 procent af stemmerne, har den nye formand forsøgt at…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet