Nyhedsartikel

Oversigt over mulige PFOS-forurenede områder på vej

Anne Phillipsen
anp@radio4.dk

I dag er der deadline for de danske regioner og kommuner for at indsende en liste til Miljøstyrelsen over de steder, hvor der kan være anvendt det sundhedsskadelige fluorstof PFOS i større mængder.

Listerne skal give et overblik over, hvor i Danmark der har været brandskoler og øvelsespladser, hvor man har brugt giftig brandslukningsskum, der indeholder PFOS.

Det var miljøminister Lea Wermelin, der tilbage i juli bad om listerne, fordi flere borgere i Korsør havde fået konstateret store mængder PFOS i kroppen efter at have spist forurenet kalvekød fra marker nær den lokale brandskole.

Hvis man har store mængder PFOS i kroppen, har man risiko for forhøjede kolesteroltal, som kan føre til hjerte-kar-sygdomme. Forskning peger også på, at stoffet påvirker immunsystemet.

Derfor er det godt, at man nu får et overblik over omfanget af forureningen, mener professor i miljømedicin ved Syddansk Universitet, Philippe Grandjean. Han mener dog, at der også bør kigges på flere andre mulige forureningsområder:

“Det er en udmærket start. Men vi skal tænke på, at de her flourstoffer er blevet anvendt til tæpper, regntøj, pizzabakker. Det vil sige, at der må være en lang række virksomheder og måske affaldspladser, hvor der ligger mange kilo af stofferne,” siger Philippe Grandjean til Radio4 Morgen.

Hør interviewet med professor Philippe Grandjean her:

Oversigten senere i dag vil give et billede af, hvor i landet der kan være problemer med PFOS-forurening. Men det er vigtigt, at den bliver fulgt op med handling, siger Philippe Grandjean:

“Vi skal finde ud af, hvor meget af det, der er sivet ned til grundvandet og løbet ud i søer og åer, og hvor meget der forurener landbrugsjorden, så stofferne kommer ud i vores fødevarer,” siger han og fortsætter:

“Det, som regionerne og miljømyndighederne offentliggør i dag, vil være et første skridt. Og så må vi håbe, at de er villige til at tage det næste og virkelig grave dybere end bare screeningen rundt omkring i landet.”

Foto: Socialstock/TOPFOTO/Ritzau Scanpix

Læs også

24.09.21

Sofie tog ikke imod tilbud om celleskrab: “Jeg ville ønske, jeg havde fået mere information”

Når man fylder 23 år, får man som kvinde en invitation til en screening for livmoderhalskræft – det man også kalder for et celleskrab. Men halvdelen af de førstegangsinviterede tager ikke imod tilbuddet. En af dem er Sofie Bregnhøj, som i to år ikke tog imod tilbuddet: “Jeg husker tydeligt, at jeg får en besked…

Læs mere
23.09.21

Danske Uber-chauffører står bag socialt bedrageri for millioner

I over 400 sager har Uber-chauffører uretmæssigt modtaget sociale ydelser samtidig med, at de har haft indtægter fra transporttjenesten. Tilbagebetalingskravet lyder på næsten 20 millioner kroner. Over 100 chauffører er politianmeldt. Det er Skattestyrelsen, der har fundet frem til i alt 1.498 personer, der i 2016 og 2017 havde indtægt som chauffører for Uber, og…

Læs mere
23.09.21

17-årig kommer først i mål ved halvmaraton, men får ikke titlen som Danmarks hurtigste kvinde

17-årige Astrid My Rønde Kristensen fra Hjemly Idrætsefterskole på Fyn fik den bedste tid ved søndagens Copenhagen Half Marathon. Men selvom hun kom i mål på lige under 1 time og 15 minutter, så løb hun ikke med titlen som Danmarksmester i halvmarathon for kvinder. Det gjorde derimod Annah Ritah Nagadya, som tilbagelagde de godt…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet