Nyhedsartikel

Oversigt over mulige PFOS-forurenede områder på vej

Anne Phillipsen
anp@radio4.dk

I dag er der deadline for de danske regioner og kommuner for at indsende en liste til Miljøstyrelsen over de steder, hvor der kan være anvendt det sundhedsskadelige fluorstof PFOS i større mængder.

Listerne skal give et overblik over, hvor i Danmark der har været brandskoler og øvelsespladser, hvor man har brugt giftig brandslukningsskum, der indeholder PFOS.

Det var miljøminister Lea Wermelin, der tilbage i juli bad om listerne, fordi flere borgere i Korsør havde fået konstateret store mængder PFOS i kroppen efter at have spist forurenet kalvekød fra marker nær den lokale brandskole.

Hvis man har store mængder PFOS i kroppen, har man risiko for forhøjede kolesteroltal, som kan føre til hjerte-kar-sygdomme. Forskning peger også på, at stoffet påvirker immunsystemet.

Derfor er det godt, at man nu får et overblik over omfanget af forureningen, mener professor i miljømedicin ved Syddansk Universitet, Philippe Grandjean. Han mener dog, at der også bør kigges på flere andre mulige forureningsområder:

“Det er en udmærket start. Men vi skal tænke på, at de her flourstoffer er blevet anvendt til tæpper, regntøj, pizzabakker. Det vil sige, at der må være en lang række virksomheder og måske affaldspladser, hvor der ligger mange kilo af stofferne,” siger Philippe Grandjean til Radio4 Morgen.

Hør interviewet med professor Philippe Grandjean her:

Oversigten senere i dag vil give et billede af, hvor i landet der kan være problemer med PFOS-forurening. Men det er vigtigt, at den bliver fulgt op med handling, siger Philippe Grandjean:

“Vi skal finde ud af, hvor meget af det, der er sivet ned til grundvandet og løbet ud i søer og åer, og hvor meget der forurener landbrugsjorden, så stofferne kommer ud i vores fødevarer,” siger han og fortsætter:

“Det, som regionerne og miljømyndighederne offentliggør i dag, vil være et første skridt. Og så må vi håbe, at de er villige til at tage det næste og virkelig grave dybere end bare screeningen rundt omkring i landet.”

Foto: Socialstock/TOPFOTO/Ritzau Scanpix

Læs også

02.10.22

Ellemann om egen arrogance: Det er noget lort

Jakob Ellemann-Jensen har en udfordring med sin fremtoning, der mod hans ønske kan virke arrogant og selvhøjtidelig. I et interview med Radio4 afviser Venstres formand dog at ændre adfærd i jagten på statsministerposten, som han mener at være særligt kvalificeret til. Når Jakob Ellemann-Jensen beskriver sig selv, fortæller han, at han ser langt mere alvorlig…

Læs mere
02.10.22

Nye regler mod hooligans skal stoppe uroligheder

Det skal være mere trygt at gå til fodbold, og derfor skal sættes en stopper for fodboldvold og dårlig adfærd, som hooligans udviser på stadions. Et bredt flertal i Folketinget er enige om at sætte ind over for hooligans ved danske fodboldkampe. Det er en aftale indgået mellem regeringen, Venstre, SF, Enhedslisten, De Konservative, Danmarksdemokraterne,…

Læs mere
01.10.22

Lukkede kraftværker bliver genåbnet for at sikre strøm og varme

Nu kommer tre kraftværker igen i spil for at sørge for, at vi de næste to vintre har energi nok. Det drejer sig om to kraftværker i Jylland, Studstrupværkets blok 4 og Esbjergværkets blok 3 og Kyndbyværkets blok 21 på Sjælland. Blokkene på Studstrupværket og Kyndbyværket blev taget ud af drift i henholdsvis i år…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet