Nyhedsartikel

Pårørende efter Scandinavian Star vil have erstatning fra den danske stat

Kasper Harboe & Magnus Bang
Bang@radio4.dk

Efter en uvildig undersøgelse har konkluderet, at Søfartsstyrelsen skulle have foretaget en kontrol af skibet, vil de pårørende nu have erstatning fra den danske stat. Enhedslisten bakker op.

I starten af september konkluderede en uvildig undersøgelse bestilt af Erhvervsministeriet, at Søfartsstyrelsen skulle have foretaget en kontrol af skibet, inden det sejlede med passagerer første gang i Danmark 1. april 1990 – kun en uge før den fatale påsatte brand. Og på baggrund af det har “Støttegruppen for efterladte og overlevende efter Scandinavian Star” skrevet et brev til Erhvervsminister Simon Kollerup, hvor de beder om en erstatning.

– En erstatning vil være en erkendelse af statens ansvar, men det vil også være en erkendelse af, at de overlevende har fået en forkert historie gennem 32 år, siger Jan Harsem, der mistede sin gravide hustru i brandkatastrofen, til Radio4.

Også danske Mike Axdal, der var med på færgen og mistede sin bror og sin far, mener, at en erstatning vil være en hjælp.

– Men bliver ikke lykkeligere af en erstatning, men jeg mistede min far og min bror i ulykken, og i 32 år er jeg blevet holdt hen af usandheder, siger han til Radio4

Hør interviewet med Mike Axdal, der var med på færgen og mistede sin bror og sin far, her:

Enhedslistens Søren Søndergaard, der sidder i Folketinget følgegruppe for Scandinavian Star ser positivt på ønsket om erstatning.

– Hvis de danske myndigheder havde passet deres arbejde, var de 159 personer ikke døde. Så der skal komme en eller form for anerkendelse fra danske stat.

Søren Søndergaard vil dog ikke sige, hvor stor en erstatning, han mener, de skal have, men synes, at det er vigtigt at erkende sit ansvar.

– Vi må finde et niveau, hvor flertallet af de efterladte føler, at de har fået en fair erkendtlighed, men man kan jo aldrig nogensinde gøre den fejl god igen, siger Søren Søndergaard til Radio4.

Hør interviewet med Søren Søndergaard (EL), der sidder i Folketinget følgegruppe for Scandinavian star:

Også advokat Mads Pramming bakker de pårørende op. Han har de seneste år har ført sagerne om Godhavnsdrengene og de grønlandske ’eksperimentbørn’ mod den danske stat og vundet.

– Jeg ser det som en god sag for de pårørende, fordi rapporten konkluderer at staten lavede en fejl, siger Mads Pramming til Radio4.

Hør interviewet med advokat Mads Pramming her: 

Læs også

26.09.23

Regeringen afblæser energikrise og maksimal temperatur

For et år siden hærgede energikrisen i Europa, og der blev indført en maksimal temperatur på 19 grader i visse offentlige bygninger såsom skoler og borgerservice. Men flertalsregeringen ophæver tirsdag den instruks. Det betyder, at visse offentlige arbejdspladser igen må have en temperatur på mellem 20 og 23 grader. – Europa er stadigvæk udfordret på…

Læs mere
25.09.23

Kommune bøjer reglerne: Sender to kvinder afsted til prins Christians fest

Københavns Kommune har, som den eneste kommune i landet, valgt at sende to 18-årige kvinder afsted til gallataffel i anledning af prins Christians fødselsdag. Stort set alle kommuner har nu udpeget de to 18-årige, der i oktober skal til gallataffel på Christiansborg Slot i anledningen af Prins Christians fødselsdag. En ung kvinde og en ung…

Læs mere
23.09.23

Demonstrationer mod brexit i London

Stor demonstration mod brexit i London i dag. Ifølge den britiske avis The Independent var der omkring 3.000 “re-joiners” på gaden, der vil tilbage i EU. De demonstrerede imod, at Storbritannien forlod Den Europæiske Union. Brexit still sucks!’: stod der blandt på nogle af de mange bannere. En spørgeundersøgelse blandt mere end 4.000 af de…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet