Nyhedsartikel

Pårørende efter Scandinavian Star vil have erstatning fra den danske stat

Kasper Harboe & Magnus Bang
Bang@radio4.dk

Efter en uvildig undersøgelse har konkluderet, at Søfartsstyrelsen skulle have foretaget en kontrol af skibet, vil de pårørende nu have erstatning fra den danske stat. Enhedslisten bakker op.

I starten af september konkluderede en uvildig undersøgelse bestilt af Erhvervsministeriet, at Søfartsstyrelsen skulle have foretaget en kontrol af skibet, inden det sejlede med passagerer første gang i Danmark 1. april 1990 – kun en uge før den fatale påsatte brand. Og på baggrund af det har “Støttegruppen for efterladte og overlevende efter Scandinavian Star” skrevet et brev til Erhvervsminister Simon Kollerup, hvor de beder om en erstatning.

– En erstatning vil være en erkendelse af statens ansvar, men det vil også være en erkendelse af, at de overlevende har fået en forkert historie gennem 32 år, siger Jan Harsem, der mistede sin gravide hustru i brandkatastrofen, til Radio4.

Også danske Mike Axdal, der var med på færgen og mistede sin bror og sin far, mener, at en erstatning vil være en hjælp.

– Men bliver ikke lykkeligere af en erstatning, men jeg mistede min far og min bror i ulykken, og i 32 år er jeg blevet holdt hen af usandheder, siger han til Radio4

Hør interviewet med Mike Axdal, der var med på færgen og mistede sin bror og sin far, her:

Enhedslistens Søren Søndergaard, der sidder i Folketinget følgegruppe for Scandinavian Star ser positivt på ønsket om erstatning.

– Hvis de danske myndigheder havde passet deres arbejde, var de 159 personer ikke døde. Så der skal komme en eller form for anerkendelse fra danske stat.

Søren Søndergaard vil dog ikke sige, hvor stor en erstatning, han mener, de skal have, men synes, at det er vigtigt at erkende sit ansvar.

– Vi må finde et niveau, hvor flertallet af de efterladte føler, at de har fået en fair erkendtlighed, men man kan jo aldrig nogensinde gøre den fejl god igen, siger Søren Søndergaard til Radio4.

Hør interviewet med Søren Søndergaard (EL), der sidder i Folketinget følgegruppe for Scandinavian star:

Også advokat Mads Pramming bakker de pårørende op. Han har de seneste år har ført sagerne om Godhavnsdrengene og de grønlandske ’eksperimentbørn’ mod den danske stat og vundet.

– Jeg ser det som en god sag for de pårørende, fordi rapporten konkluderer at staten lavede en fejl, siger Mads Pramming til Radio4.

Hør interviewet med advokat Mads Pramming her: 

Læs også

04.12.22

Forbrugere skifter elprodukt som aldrig før

Aldrig før har så mange kunder skiftet mellem forskellige elprodukter. Sådan lyder det fra direktør for Norlys’ energiforretning Mads Brøgger. “I oktober havde vi 85.000 der skiftede produkt, i november var det 52.000. Til sammenligning havde vi tidligere mellem 5000 og 7000, der skiftede produkt om måneden, når det gik højt for sig,” siger direktør…

Læs mere
03.12.22

De Konservative er ude af regeringsforhandlingerne

De Konservative melder sig ud af regeringsforhandlingerne. Det meddeler partiets formand, Søren Pape Poulsen, på Facebook. Her skriver han, at den konservative folketingsgruppe enstemmigt har besluttet, at partiet ikke skal gå videre med regeringsforhandlingerne. “Når alt kommer til alt, så mener jeg ikke, at det er foreneligt, med de løfter vi gav i valgkampen, og…

Læs mere
03.12.22

Danskerne er klar til at tage imod flere ukrainske flygtninge

Danmark skal fortsætte med at tage imod ukrainske flygtninge. Det siger et stort flertal i en måling, som Voxmeter har lavet for Ritzau. Frosten er for alvor ved at sætte ind i Ukraine, samtidig med at Rusland angriber kritisk infrastruktur, der blandt andet producerer varme. Det vurderer Nato kan få flere ukrainere til at flygte. Men…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet