Nyhedsartikel

Pårørende efter Scandinavian Star vil have erstatning fra den danske stat

Kasper Harboe & Magnus Bang
Bang@radio4.dk

Efter en uvildig undersøgelse har konkluderet, at Søfartsstyrelsen skulle have foretaget en kontrol af skibet, vil de pårørende nu have erstatning fra den danske stat. Enhedslisten bakker op.

I starten af september konkluderede en uvildig undersøgelse bestilt af Erhvervsministeriet, at Søfartsstyrelsen skulle have foretaget en kontrol af skibet, inden det sejlede med passagerer første gang i Danmark 1. april 1990 – kun en uge før den fatale påsatte brand. Og på baggrund af det har “Støttegruppen for efterladte og overlevende efter Scandinavian Star” skrevet et brev til Erhvervsminister Simon Kollerup, hvor de beder om en erstatning.

– En erstatning vil være en erkendelse af statens ansvar, men det vil også være en erkendelse af, at de overlevende har fået en forkert historie gennem 32 år, siger Jan Harsem, der mistede sin gravide hustru i brandkatastrofen, til Radio4.

Også danske Mike Axdal, der var med på færgen og mistede sin bror og sin far, mener, at en erstatning vil være en hjælp.

– Men bliver ikke lykkeligere af en erstatning, men jeg mistede min far og min bror i ulykken, og i 32 år er jeg blevet holdt hen af usandheder, siger han til Radio4

Hør interviewet med Mike Axdal, der var med på færgen og mistede sin bror og sin far, her:

Enhedslistens Søren Søndergaard, der sidder i Folketinget følgegruppe for Scandinavian Star ser positivt på ønsket om erstatning.

– Hvis de danske myndigheder havde passet deres arbejde, var de 159 personer ikke døde. Så der skal komme en eller form for anerkendelse fra danske stat.

Søren Søndergaard vil dog ikke sige, hvor stor en erstatning, han mener, de skal have, men synes, at det er vigtigt at erkende sit ansvar.

– Vi må finde et niveau, hvor flertallet af de efterladte føler, at de har fået en fair erkendtlighed, men man kan jo aldrig nogensinde gøre den fejl god igen, siger Søren Søndergaard til Radio4.

Hør interviewet med Søren Søndergaard (EL), der sidder i Folketinget følgegruppe for Scandinavian star:

Også advokat Mads Pramming bakker de pårørende op. Han har de seneste år har ført sagerne om Godhavnsdrengene og de grønlandske ’eksperimentbørn’ mod den danske stat og vundet.

– Jeg ser det som en god sag for de pårørende, fordi rapporten konkluderer at staten lavede en fejl, siger Mads Pramming til Radio4.

Hør interviewet med advokat Mads Pramming her: 

Læs også

24.03.23

Nye Borgerlige-politiker om Svend Pedersen: “Det er træls”

Medlem af Nye Borgerliges hovedbestyrelse Svend Pedersen, har vakt opsigt med en række stærkt kontroversielle udtalelser. Og det er træls. Det mener Karsten Byrgesen, som sidder i Fredericia kommunalbestyrelse og regionsrådet for Region Syddanmark for Nye Borgerlige. Debatten om Svend Pedersens udsagn flytter fokus fra Nye Borgerliges politik. Og det generer blandt andet Karsten Byrgesen.…

Læs mere
24.03.23

Der ligger kun krummer på Nicolai Wammens bord

Der er næsten intet at forhandle om for de partier, der kommer ind til mødebordet hos finansminister, Nicolai Wammen, for at lægge arm om regeringens nye finanslovsudspil. ”Jeg forventer ikke et meget langt forhandlingsforløb.” Sådan lød konstateringen fra finansminister, Nicolai Wammen, da han sammen med Troels Lund Poulsen fra Venstre og Jakob Engel-Schmidt fra Moderaterne…

Læs mere
23.03.23

NB-lokalformand om Svend Pedersen: “Enhver fugl synger med sit næb”

Svend Pedersen, som er medstifter og hovedbestyrelsesmedlem i Nye Borgerlige, har været kritiseret for sin tone på de sociale medier. Men på trods af den hårde tone, kan han godt fortsat sidde i partiets hovedbestyrelse. Det mener i hvert fald Jørn Rasmussen, kredsformand for Nye Borgerlige i Vordingborg. Svend Pedersens hårde retorik mod særligt kvindelige…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet