Nyhedsartikel

Patienter i hjemmebehandling indlægges på intensivafdelinger

Martin Møller Geertsen
mmg@radio4.dk

Over hele landet mangler der hjælpere til borgere, der bliver behandlet med respirator i hjemmet. Konsekvensen er indlæggelser, som kan give pladsmangel på intensivafdelinger, vurderer overlæge.

Et i forvejen presset sundhedsvæsen oplever, at patienter, der burde blive behandlet med respirator i hjemmet, bliver indlagt. I alt drejer det sig om mindst 450 indlæggelser i år, og det er en markant stigning i forhold til tidligere år.

Det viser tal, som Radio4 har fået af de fem regioner.

Indlæggelserne sker på hospitalernes intensivafdelinger og respirationscentre, hvor patienterne lægges i respirator. De flere hundrede indlæggelser skyldes akut mangel på hjælpere til at overvåge patienterne i hjemmet.

Og det er et stort problem, mener Christian Wamberg, der er formand for intensivlægerne og overlæge på Intensivt Terapi Afsnit på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital.

”I en situation, hvor sundhedsvæsenet og intensivafdelingerne er pressede, er det svært uheldigt, at der også er et pres fra hjemmerespiratorpatienterne,” siger Christian Wamberg til Radio4.

Ifølge fremskrivninger fra Statens Serum Institut vil antallet af indlagte med corona stige voldsomt ind i det nye år. Og de mange ekstra indlæggelser af borgere, der kunne blive behandlet med respirator derhjemme, kan skabe pladsproblemer på intensiv, vurderer overlægen.

”Der kan kun ligge én patient i hver seng. Så konsekvensen kan være, at intensivafdelingerne bliver fyldt op, og så må man potentielt afvise at behandle nogen andre,” siger Christian Wamberg til Radio4.

De indlagte er brugere af respiratoriske hjælperordninger, som er et tilbud til borgere med sygdomme, der gør, at de har brug for en respirator. Det er for eksempel patienter med ALS eller muskelsvind.

Ordningen giver mulighed for behandling med respirator i hjemmet med overvågning af uddannede respiratoriske hjælpere. Når patienterne bliver indlagt, medbringer de deres egen respirator.

Indlæggelserne har store konsekvenser for den enkelte, der skal indlægges, lyder det fra formand i Muskelsvindfonden, Simon Jespersen.

”Der er en angst for at blive overladt til et sygehusvæsen fremfor at få en rolig behandling i hjemlige oplevelser. Også for at blive smittet med alle mulige andre sygdomme, som man ikke risikerer derhjemme,” siger han til Radio4.

Balsam Ibrahims otte-årige søn Adam har en sjælden form for muskelsvind og er blevet indlagt flere gange, fordi der mangler hjælpere til at overvåge hjemmebehandlingen med respirator:

“Det påvirker os som forældre og familie. Vi er afhængige af hjælpen, for Adam kræver en til en-kontakt. Han kræver, at der sidder en ved ham konstant,” siger Balsam Ibrahim til Radio4 Morgen.

Her kan du høre interviewet med Balsam Ibrahim:

Alle regioner oplyser til Radio4, at de har oplevet en stigning i antallet af indlæggelser som følge af mangel på respiratoriske hjælpere.

I Region Hovedstaden begyndte man at registrere indlæggelserne i august, fordi der blev observeret en stigning. Siden er der registreret 146 indlæggelser. I Region Syddanmark er tallet steget fra 37 indlæggelser sidste år til 139 i år.

Ifølge koncerndirektør i Region Syddanmark, Kurt Espersen, forsøger regionen at forbedre arbejdsmiljøet, for at sikre at patienter kan få den behandling, de burde få:

“Vi prøver at forskellige tiltag. Vi har nedsat en arbejdsgruppe i regionen, som kigger på, hvordan vi kan forbedre arbejdsmiljøet for faggruppen, og vi kigger også ind i noget bedre uddannelse,” siger han.

Hør interviewet med koncerndirektør i Region Syddanmark her:

Regionerne arbejder på en løsning på problemet, lyder det i et skriftligt svar til Radio4.

”Det er en nødløsning, at borgerne indlægges. Regionerne er meget opmærksomme på problemstillingen og arbejder på at finde løsninger på problemet og rekruttere flere hjælpere til området,” skriver Danske Regioner.

Læs også

01.12.23

PLO freder forgyldt vagtlæge efter intern undersøgelse

PLO-Nordjylland har på baggrund af en intern undersøgelse fredet en vagtlæge, der har tjent 2,4 millioner kroner på videokonsultationer. Politikere retter kritik af forløbet.   PLO freder forgyldt vagtlæge i Region Nordjylland, efter at lægernes fagforening selv har foretaget en undersøgelse af, om én vagtlæge har misbrugt det højere honorar for videokonsultationer.   Undersøgelsen blev…

Læs mere
30.11.23

Meny stopper salg af truede ål

Det er ikke længere muligt at fiske en ål op fra køledisken i dagligvarebutikken MENY. Dagligvarekoncernen Dagrofa bekræfter nemlig over for Radio4, at man har droppet salget af ål. – Det er korrekt, at vi har besluttet at stoppe med salg af ål i MENY, konstaterer Dagrofa og tilføjer: – MENY består delvis af Dagrofa-ejede…

Læs mere
30.11.23

Forbrugerrådet om influencer-pakkekalender: “Under al kritik”

En pakkekalender fra 12 af danske influencere bliver markedsført med en værdi på 1.300 kr. Men pakkekalenderen møder kraftig kritik og Forbrugerrådet TÆNK kalder det vildledende markedsføring. Flere danske børn kan ende med at få en skuffende start på december måned. I hvert fald hvis de eller deres forældre har købt pakkekalderen ‘Juletuben’, en pakkekalender…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet