Pigegrupper på facebook vokser – men det er ikke uden risiko at stille spørgsmål i grupper med 60.000 medlemmer

Trondheim 20210205. Illustrasjon: barn, mac, unge hender på tastatur, nettkrim, nettkriminalitet. Modellklarert Foto: Gorm Kallestad / NTB

Skrevet af

12. februar 2021

kav@radio4.dk

kav@radio4.dk

På Facebook vokser pigegrupper sig større og større. Flere har omkring 60.000 medlemmer, som stiller spørgsmål til alt fra, hvordan man får tykkere hår, og hvor man får den bedste negletekniker-uddannelse, til hvordan man slipper kontrollen og lader tårerne trille.

Mai Anna Mørtz Christiansen på 18 år er for nyligt blevet medlem af gruppen ‘Be Yourself #Girls’ med over 57.000 medlemmer. Og hun er allerede meget begejstret for det fællesskab, hun er blevet en del af:

“Man har mulighed for at få anerkendelse og støtte fra folk udefra. For eksempel, hvis man ikke har nogen veninder, der kan relatere til de ting man står og undrer sig over, så har man mulighed for at skrive ud og spørge andre i gruppen. Så det er et fællesskab, hvor man kan mødes på tværs af aldre og livserfaring og stå sammen på en måde. Jeg synes, det er vildt fedt, og selvom jeg kun har været der et par dage, så har jeg fået en masse godt ud af at være der allerede”, siger hun til Radio4 Morgen.

Og behovet for grupperne er tydeligt. Det mener Maj Hedegaard Heiselberg, der er antropolog og postdoc ved Kultur- og sprogmødestudier på Roskilde Universitet:

“Der sidder rigtig mange mennesker, der har savnet andre, i lignende situationer som dem selv, at tale med. Hvordan er det at have kroniske smerter – det er ikke sikkert, man kan snakke med sin veninde og søster om det, for det har de måske ikke, men så er der helt sikkert en masse mennesker på Instagram og Facebook, som har de samme oplevelser, og som man kan dele sine erfaringer med. Og det er der et kæmpe behov for”, siger hun til Radio4.

Ikke uden risiko at stille spørgsmål til 60.000

Men det er ikke uden risiko, når man stiller spørgsmål – som også kan have sårbar karakter – inde i så store grupper på Facebook. Det mener Pernille Tranberg, der er dataetisk rådgiver og medstifter af tænkehandletanken Data Ethics:

“Alt, hvad man laver på Facebook, bliver gemt. Det er jo en databaseret virksomhed. Og der er helt sikkert nogle af pigerne, der fortryder senere, at der nu ligger meget detaljerede oplysninger om deres liv,” siger Pernille Tranberg.

Hun opfordrer pigerne og kvinderne til at passe på, når de deler i grupperne.

18-årige Mai Anna Mørtz Christiansen mener dog, at hun er rustet til at deltage i gruppen:

“Jeg kommer fra en anden generation, så det kan være, jeg har en helt anden holdning til det, fordi det er noget, jeg har været eksponeret for i stort set hele mit liv. Det er noget, man bare skal finde ud af at leve med, hvis der sker et eller andet med en, når man deler noget på sociale medier,” siger hun til Radio4 Morgen.

Det er folks eget ansvar

Der er dog også administratorer i grupperne, som hjælper til, når der opstår en dårlig tone, eller hvis nogle opslag er grænseoverskridende. Det fortæller Emilie Bach Mørk, som er administrator og stifter af gruppen ‘Piger og Problemer’ med 60.000 medlemmer.

“Jeg kan sagtens se problemet i, hvis en arbejdsgiver eller andre personer kan gå ind og se opslagene, som måske i sidste ende kan ramme personen,” siger Emilie Bach Mørk og fortsætter:

“Så vi opfordrer selvfølgelig vores medlemmer til, at de skal tænke over, hvad man lægger op.”

Emilie Bach Mørk mener ikke, at hun som administrator i gruppen har ansvar for, hvad medlemmerne slår op:

“Vi bliver ved med at sige til dem, at det er internettet, og vi kan ikke stå 100 procent til ansvar for, hvad der sker derinde.”

Hør interview med Pernille Tranberg, der er dataetisk rådgiver og medstifter af tænkehandletanken Data Ethics, her:

Hør interview med Mai Anna Mørtz Christiansen, nyt medlem i gruppen ‘Be Yourself #Girls’, her:

Hør interview med Emilie Bach Mørk, der er administrator og stifter af gruppen ‘Piger og Problemer’ med 60.000 medlemmer, her:

Foto: Gorm Kallestad/NTB/Ritzau Scanpix

Afspiller nu

KRANIEBRUD

19:05
20:00