Nyhedsartikel

Politiet opfordrer til medbragte madpakker efter lange køer

Sarah Birch Bekker & Magnus Bang
Bang@Radio4.dk

Det er sommer, og det får flere danskere og turister til at krydse landegrænser

I går meddelte Syd- og Sønderjyllands Politi i en pressemeddelelse, at ferietrafikken skaber kø ved grænsen mellem Danmark og Tyskland.

Det er især den midlertidige grænsekontrol, der presser trafikanterne ud i kø og ventetid i de her dage

Og det kan mærkes især hos de lokale, der benytter sig af grænseovergangene hver dag.

Maj-Britt Josephsen Knudsen er sognepræst i Flensborg og oplever tit kø ved grænsen.

“Det er nærmest umuligt at nå ting til tiden. Man ved ikke om det tager 10 minutter eller 1 time. Det er så frustrerende”, siger hun til Radio4.

På den modsatte side af grænsen bor Helle Taulbjerg. Hun er direktør og ejer af Hotel Europa i Aabenraa.

Hun kører ikke selv over grænsen hver dag, men det gør flere af hendes medarbejdere. Hun er heller ikke tilfreds med grænsekontrollen.

“Det er en chikane af ens dagligdag at man ikke kan bevæge sig til den nærmeste større by uden at skulle bruge lang tid i kø,” siger Helle Taulbjerg.

Hør interviewet med Helle Taulbjerg og Maj-Britt Josephsen Knudsen her: 

Det er den midlertidige grænsekontrol, der stikprøvevis skal tjekke de trafikanter, der vil ind i Danmark, der lige nu giver længere ventetider og køer.

Det fortæller Kristian Harbo Sørensen, der er vicepolitiinspektør fra Udlændingekontrolafdeling Vest, der står for grænsekontrollen, ved Syd- og Sønderjyllands Politi.

“Lige nu har vi rigtigt mange turrister, der hver dag kører over grænsen. Og de skal helt ned i fart og vi skal lave en profilering, hvor vi kigger på om vi skal udtage dem til stikprøve kontrol og tjekke om de har et lovligt indrejsegrundlag,” siger han til Radio4.

Danmark har siden januar 2016 haft midlertidig grænsekontrol mod Tyskland. Men er af EU-Kommissionen flere gange blevet opfordret til at stoppe den af hensyn til den frie bevægelighed i Schengen-området.

Danmark har begrundet grænsekontrollen med henvisning til truslen fra militante islamister og organiseret kriminalitet og hidtil har Danmark skullet begrunde forlængelsen hver sjette måned.

Den nuværende midlertidige grænsekontrol udløber d. 11. november.

Vi vil gerne have spurgt justitsminister Mattias Tesfaye, der har ansvaret for grænsekontrollen, om regeringen forventer at forlænge den midlertidige grænsekontrol, når den nuværende udløber til november, men grundet sommerferie har ministeren ikke haft mulighed for at stille op.

Gode råd fra Syd- og Sønderjyllands Politi til trafikanterne i forbindelse med ferietrafikken:

Vær opmærksom på, at der kan opstå kø.

Kør hjemmefra i ekstra god tid.

Prøv at rejse på ydertidspunkter, fx tidlig morgen eller sen aften.

Tjek på din GPS, hvor der er kortest kø ved de i alt 13 godkendte grænseovergange, hvor det er muligt at passere i bil (se kort). Du kan finde en mere detaljeret beskrivelse af de godkendte grænseovergange her.

Følg med i trafikmeldinger

Husk at have rejselegitimation klar i bilen, så den hurtigt kan vises frem i forbindelse med den stikprøvevise indrejsekontrol.

Husk mad og drikke til rejsen – ikke mindst hvis turen trækker ud.

Læs også

17.08.22

Krudt, kugler og kampen mod tastaturkrigere trækkes ind i valgkampen

Forude venter en valgkamp, hvor forsvars- og sikkerhedspolitik vil fylde mere end normalt. Især på grund af krigen i Ukraine. SF og ingeniørforeningen IDA lancerer nu et fælles udspil, der blandt andet skal ruste Danmark mod destruktive cyberangreb. ”Siden Ruslands overfald på Ukraine i februar, står det klart, at verden går mere usikre tider i…

Læs mere
17.08.22

Helge vil have juridisk kønsskifte til sin datter på 9 år

Børn ned til 0 år skal kunne få et nyt CPR-nr. Det mener regeringen i et nyt forslag. Det fremgår af regeringens nye LGBT+-plan, som konkret vil fjerne den nedre aldersgrænse på juridisk kønsskifte. Og det er en god ide, det mener Helge Sune Nymand, far til Eva på 9 år, som har et CPR-nummer,…

Læs mere
17.08.22

Her er Støjbergs folketingskandidater

Danmarksdemokraterne gør sig klar til folketingsvalget med offentliggørelsen af deres kandidater. 30 forskellige folketingskandidater er blevet offentliggjort, og hun henter mange tidligere medlemmer fra både Dansk Folkeparti og Venstre. Det oplyser partiet overfor Radio4. Samlet fordeler kandidaterne således: 13 med baggrund i Dansk Folkeparti. 11 med baggrund i Venstre. 1 med baggrund i Det konservative…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet