Nyhedsartikel

Politiet opfordrer til medbragte madpakker efter lange køer

Sarah Birch Bekker & Magnus Bang
Bang@Radio4.dk

Det er sommer, og det får flere danskere og turister til at krydse landegrænser

I går meddelte Syd- og Sønderjyllands Politi i en pressemeddelelse, at ferietrafikken skaber kø ved grænsen mellem Danmark og Tyskland.

Det er især den midlertidige grænsekontrol, der presser trafikanterne ud i kø og ventetid i de her dage

Og det kan mærkes især hos de lokale, der benytter sig af grænseovergangene hver dag.

Maj-Britt Josephsen Knudsen er sognepræst i Flensborg og oplever tit kø ved grænsen.

“Det er nærmest umuligt at nå ting til tiden. Man ved ikke om det tager 10 minutter eller 1 time. Det er så frustrerende”, siger hun til Radio4.

På den modsatte side af grænsen bor Helle Taulbjerg. Hun er direktør og ejer af Hotel Europa i Aabenraa.

Hun kører ikke selv over grænsen hver dag, men det gør flere af hendes medarbejdere. Hun er heller ikke tilfreds med grænsekontrollen.

“Det er en chikane af ens dagligdag at man ikke kan bevæge sig til den nærmeste større by uden at skulle bruge lang tid i kø,” siger Helle Taulbjerg.

Hør interviewet med Helle Taulbjerg og Maj-Britt Josephsen Knudsen her: 

Det er den midlertidige grænsekontrol, der stikprøvevis skal tjekke de trafikanter, der vil ind i Danmark, der lige nu giver længere ventetider og køer.

Det fortæller Kristian Harbo Sørensen, der er vicepolitiinspektør fra Udlændingekontrolafdeling Vest, der står for grænsekontrollen, ved Syd- og Sønderjyllands Politi.

“Lige nu har vi rigtigt mange turrister, der hver dag kører over grænsen. Og de skal helt ned i fart og vi skal lave en profilering, hvor vi kigger på om vi skal udtage dem til stikprøve kontrol og tjekke om de har et lovligt indrejsegrundlag,” siger han til Radio4.

Danmark har siden januar 2016 haft midlertidig grænsekontrol mod Tyskland. Men er af EU-Kommissionen flere gange blevet opfordret til at stoppe den af hensyn til den frie bevægelighed i Schengen-området.

Danmark har begrundet grænsekontrollen med henvisning til truslen fra militante islamister og organiseret kriminalitet og hidtil har Danmark skullet begrunde forlængelsen hver sjette måned.

Den nuværende midlertidige grænsekontrol udløber d. 11. november.

Vi vil gerne have spurgt justitsminister Mattias Tesfaye, der har ansvaret for grænsekontrollen, om regeringen forventer at forlænge den midlertidige grænsekontrol, når den nuværende udløber til november, men grundet sommerferie har ministeren ikke haft mulighed for at stille op.

Gode råd fra Syd- og Sønderjyllands Politi til trafikanterne i forbindelse med ferietrafikken:

Vær opmærksom på, at der kan opstå kø.

Kør hjemmefra i ekstra god tid.

Prøv at rejse på ydertidspunkter, fx tidlig morgen eller sen aften.

Tjek på din GPS, hvor der er kortest kø ved de i alt 13 godkendte grænseovergange, hvor det er muligt at passere i bil (se kort). Du kan finde en mere detaljeret beskrivelse af de godkendte grænseovergange her.

Følg med i trafikmeldinger

Husk at have rejselegitimation klar i bilen, så den hurtigt kan vises frem i forbindelse med den stikprøvevise indrejsekontrol.

Husk mad og drikke til rejsen – ikke mindst hvis turen trækker ud.

Læs også

02.12.22

Kolding Gymnasium lavede nissepigekalender – Nu er den fjernet

Som en julekalender planlagde Kolding Gymnasiums festudvalg hver dag i december at lægge et billede ud af en nissepige eller nissedreng fra skolen. Den første december var det Marie Masini Jensen fra 1.c, som blev beskrevet som en ’smuk tøs som altid er frisk på en drukleg’ og ’hun har en flot krop og en…

Læs mere
02.12.22

Vil Enhedslisten tilbage på barrikaderne?

Efter at være sendt ud af regeringsforhandlingerne er Enhedslisten gået til angreb på Mette Frederiksen og Socialdemokratiet. Tiden som loyalt støtteparti er forbi. Men hvad får liste Ø ud af at klatre op på barrikaderne? ”Uanstændigt!” Sådan lød dommen fra Enhedslistens Peder Hvelplund, da det for få dage siden stod klart, at Socialdemokratiet ikke ville…

Læs mere
01.12.22

Aalborg bevarer skøjtebane trods kritik

Som et led i den Aalborgensiske julehygge er skøjtebanen på C.W. Obels Plads i Aalborg nu åbnet. Men det er ikke alle som synes, at det er en god idé. Blandt kritikerne er er lektor i samfundsøkonomi på Aalborg Universitet, og nabo til skøjtebanen, Mogens Ove Madsen. Han mener, at hensynet til klimaet og energikrisen…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet