Nyhedsartikel

Politiet opfordrer til medbragte madpakker efter lange køer

Sarah Birch Bekker & Magnus Bang
Bang@Radio4.dk

Det er sommer, og det får flere danskere og turister til at krydse landegrænser

I går meddelte Syd- og Sønderjyllands Politi i en pressemeddelelse, at ferietrafikken skaber kø ved grænsen mellem Danmark og Tyskland.

Det er især den midlertidige grænsekontrol, der presser trafikanterne ud i kø og ventetid i de her dage

Og det kan mærkes især hos de lokale, der benytter sig af grænseovergangene hver dag.

Maj-Britt Josephsen Knudsen er sognepræst i Flensborg og oplever tit kø ved grænsen.

“Det er nærmest umuligt at nå ting til tiden. Man ved ikke om det tager 10 minutter eller 1 time. Det er så frustrerende”, siger hun til Radio4.

På den modsatte side af grænsen bor Helle Taulbjerg. Hun er direktør og ejer af Hotel Europa i Aabenraa.

Hun kører ikke selv over grænsen hver dag, men det gør flere af hendes medarbejdere. Hun er heller ikke tilfreds med grænsekontrollen.

“Det er en chikane af ens dagligdag at man ikke kan bevæge sig til den nærmeste større by uden at skulle bruge lang tid i kø,” siger Helle Taulbjerg.

Hør interviewet med Helle Taulbjerg og Maj-Britt Josephsen Knudsen her: 

Det er den midlertidige grænsekontrol, der stikprøvevis skal tjekke de trafikanter, der vil ind i Danmark, der lige nu giver længere ventetider og køer.

Det fortæller Kristian Harbo Sørensen, der er vicepolitiinspektør fra Udlændingekontrolafdeling Vest, der står for grænsekontrollen, ved Syd- og Sønderjyllands Politi.

“Lige nu har vi rigtigt mange turrister, der hver dag kører over grænsen. Og de skal helt ned i fart og vi skal lave en profilering, hvor vi kigger på om vi skal udtage dem til stikprøve kontrol og tjekke om de har et lovligt indrejsegrundlag,” siger han til Radio4.

Danmark har siden januar 2016 haft midlertidig grænsekontrol mod Tyskland. Men er af EU-Kommissionen flere gange blevet opfordret til at stoppe den af hensyn til den frie bevægelighed i Schengen-området.

Danmark har begrundet grænsekontrollen med henvisning til truslen fra militante islamister og organiseret kriminalitet og hidtil har Danmark skullet begrunde forlængelsen hver sjette måned.

Den nuværende midlertidige grænsekontrol udløber d. 11. november.

Vi vil gerne have spurgt justitsminister Mattias Tesfaye, der har ansvaret for grænsekontrollen, om regeringen forventer at forlænge den midlertidige grænsekontrol, når den nuværende udløber til november, men grundet sommerferie har ministeren ikke haft mulighed for at stille op.

Gode råd fra Syd- og Sønderjyllands Politi til trafikanterne i forbindelse med ferietrafikken:

Vær opmærksom på, at der kan opstå kø.

Kør hjemmefra i ekstra god tid.

Prøv at rejse på ydertidspunkter, fx tidlig morgen eller sen aften.

Tjek på din GPS, hvor der er kortest kø ved de i alt 13 godkendte grænseovergange, hvor det er muligt at passere i bil (se kort). Du kan finde en mere detaljeret beskrivelse af de godkendte grænseovergange her.

Følg med i trafikmeldinger

Husk at have rejselegitimation klar i bilen, så den hurtigt kan vises frem i forbindelse med den stikprøvevise indrejsekontrol.

Husk mad og drikke til rejsen – ikke mindst hvis turen trækker ud.

Læs også

25.09.23

Kommune bøjer reglerne: Sender to kvinder afsted til prins Christians fest

Københavns Kommune har, som den eneste kommune i landet, valgt at sende to 18-årige kvinder afsted til gallataffel i anledning af prins Christians fødselsdag. Stort set alle kommuner har nu udpeget de to 18-årige, der i oktober skal til gallataffel på Christiansborg Slot i anledningen af Prins Christians fødselsdag. En ung kvinde og en ung…

Læs mere
23.09.23

Demonstrationer mod brexit i London

Stor demonstration mod brexit i London i dag. Ifølge den britiske avis The Independent var der omkring 3.000 “re-joiners” på gaden, der vil tilbage i EU. De demonstrerede imod, at Storbritannien forlod Den Europæiske Union. Brexit still sucks!’: stod der blandt på nogle af de mange bannere. En spørgeundersøgelse blandt mere end 4.000 af de…

Læs mere
22.09.23

Partier efterspørger hjælp til belarusere i Danmark

Radikale Venstre og Liberal Alliance vil have udenrigsministeren på banen, efter at Belarus’ præsident Aleksandr Lukasjenko har indført et forbud, der kan tvinge belarusiske statsborgere hjem til fængselsstraf.       Radikale Venstre efterspørger hjælp til belarusere i Danmark fra udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M). – Vi skal bistå de her borgere til fortsat at kunne…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet