Nyhedsartikel

Politikere vil afskaffe kirkers vetoret mod vindmølleprojekter

Ida Kristensen
idk@radio4.dk

Politikere vil have afskaffet reglen om, at et stift kan nedlægge veto mod vindmølleprojekter.

Mindst ti gange siden 2017 har kirkernes stifter brugt en særlig vetoret til at modarbejde vindmølleprojekter af hensyn til udsynet fra kirkerne. Det skriver Information.

Ifølge planloven kan stifterne nedlægge veto mod kommunale projekter, hvis en kongelig bygningsinspektør har skønnet, at det kan forstyrre udsynet til eller fra kirken.

Men kirkernes stifter skal ikke have denne særlige ret, mener flere politikere i både blå og rød blok. En af dem er klimaordfører for SF, Signe Munk. Hør hende i ’Radio4 Morgen’ herunder:

”Kirkernes stopklods over for vindmøller er håbløst forældet. Det kan ikke nytte noget, at man i kirken kan sætte en stopklods for en vigtig vindmøllepark, der skal give grøn strøm, bare fordi man kan skimte den ude i horisonten,” siger hun.

Ikke pænt, når vinger hakker i kirken

Ét af de steder, der lige nu har en sag om veto mod vindmøller i gang, er ved Gundersted Kirke nær Aars, som hører under Viborg Stift. Her vil man opføre vindmøller, der er placeret mellem 1,5 til tre kilometer fra kirken.

De nye møller vil komme oveni flere andre vindmøller rundt om kirken, siger biskop i Viborg Stift, Henrik Stubkjær. Hør, hvorfor han ikke er glad for udsigten til flere vindmøller i ‘Radio4 Morgen’ herunder:

“Når vi går ind i det, så er det fordi, man netop på tilkørselsvejen har det, som om vingerne hakker ned oven i kirken. Og det ser ikke særlig godt ud,” siger han og fortsætter:

“Det andet er, at vi også skal sikre udsynet. Når man har haft en begravelse i kirken og bærer kisten ud på kirkegården, så vil man, hvis de (vindmøllerne, red.) sættes op på denne måde, være omgivet af 10 vindmøller. De vil dække hele synsfeltet, når man kommer ud ad kirkens dør. Og hvis det er blæsevejr, så vil det hele køre rundt for én.”

Biskoppen understreger dog, at han generelt er stor tilhænger af vindmøller på land.

Udover SF’s klimaordfører, Signe Munk, har Venstres energiordfører, Carsten Kissmeyer, også udtrykt sin modstand mod kirkernes vetoret. I Kommunernes Landsforening så man også gerne, at vetoretten blev afskaffet.

Foto: Annelene Petersen/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix (Arkivfoto)

Læs også

28.11.22

Danske Patienter vil have genåbnet klager over eksperimenterende kirurg

Danske Patienter vil have Styrelsen for Patientklager til at genåbne gamle klagesager. En ny gennemgang af en klagesag har nemlig vist, at styrelsen overså et scanningsbillede i vurderingen. I mere end ti år udførte en kirurg kontroversielle ankeloperationer, hvor kirurgen rekonstruerede ledbånd i anklen på flere hundrede patienter på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital. Men i…

Læs mere
27.11.22

Styrelse indrømmer fejl: Patient blev opereret uden grund

Styrelsen for Patientklager har for første gang erkendt, at man har begået en fejl. Styrelsen glemte at kigge på et scanningsbillede. Foruroligende og kritisabelt, mener Danske Patienter. I flere år indgik mere end 500 patienter uvidende i to kirurgers eksperimenterende operationer på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital. En af dem var Lærke Haveman. Helt nye oplysninger,…

Læs mere
27.11.22

Kommentator: Pape er fredet for nu

Søren Pape Poulsen bliver på formandsposten i Det Konservative Folkeparti – i hvert fald et stykke tid endnu. Det siger politisk kommentator Hans Engell efter De Konservatives hovedbestyrelse her i weekenden har udtrykt enstemmig opbakning til formanden på trods af et skuffende valgresultat den 1. november. Hans Engell siger, fredningen var forventet, fordi Det Konservative…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet