Nyhedsartikel

Politikere vil afskaffe kirkers vetoret mod vindmølleprojekter

Ida Kristensen
idk@radio4.dk

Politikere vil have afskaffet reglen om, at et stift kan nedlægge veto mod vindmølleprojekter.

Mindst ti gange siden 2017 har kirkernes stifter brugt en særlig vetoret til at modarbejde vindmølleprojekter af hensyn til udsynet fra kirkerne. Det skriver Information.

Ifølge planloven kan stifterne nedlægge veto mod kommunale projekter, hvis en kongelig bygningsinspektør har skønnet, at det kan forstyrre udsynet til eller fra kirken.

Men kirkernes stifter skal ikke have denne særlige ret, mener flere politikere i både blå og rød blok. En af dem er klimaordfører for SF, Signe Munk. Hør hende i ’Radio4 Morgen’ herunder:

”Kirkernes stopklods over for vindmøller er håbløst forældet. Det kan ikke nytte noget, at man i kirken kan sætte en stopklods for en vigtig vindmøllepark, der skal give grøn strøm, bare fordi man kan skimte den ude i horisonten,” siger hun.

Ikke pænt, når vinger hakker i kirken

Ét af de steder, der lige nu har en sag om veto mod vindmøller i gang, er ved Gundersted Kirke nær Aars, som hører under Viborg Stift. Her vil man opføre vindmøller, der er placeret mellem 1,5 til tre kilometer fra kirken.

De nye møller vil komme oveni flere andre vindmøller rundt om kirken, siger biskop i Viborg Stift, Henrik Stubkjær. Hør, hvorfor han ikke er glad for udsigten til flere vindmøller i ‘Radio4 Morgen’ herunder:

“Når vi går ind i det, så er det fordi, man netop på tilkørselsvejen har det, som om vingerne hakker ned oven i kirken. Og det ser ikke særlig godt ud,” siger han og fortsætter:

“Det andet er, at vi også skal sikre udsynet. Når man har haft en begravelse i kirken og bærer kisten ud på kirkegården, så vil man, hvis de (vindmøllerne, red.) sættes op på denne måde, være omgivet af 10 vindmøller. De vil dække hele synsfeltet, når man kommer ud ad kirkens dør. Og hvis det er blæsevejr, så vil det hele køre rundt for én.”

Biskoppen understreger dog, at han generelt er stor tilhænger af vindmøller på land.

Udover SF’s klimaordfører, Signe Munk, har Venstres energiordfører, Carsten Kissmeyer, også udtrykt sin modstand mod kirkernes vetoret. I Kommunernes Landsforening så man også gerne, at vetoretten blev afskaffet.

Foto: Annelene Petersen/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix (Arkivfoto)

Læs også

28.09.23

Tidligere Etisk Råd formand efterlyser mænds rettigheder i abortdebat

Mænds rettigheder er blevet forsømt i den debat, som de nye abortanbefalinger har skabt. Det mener den tidligere formand for Etisk Råd Gorm Greisen. Grænsen for den frie abort for kvinder har været diskuteret, efter Etisk Råd tirsdag anbefalede at hæve abortgrænsen til 18. graviditetsuge. Gorm Greisen, der er tidligere formand for Etisk Råd, hilser…

Læs mere
27.09.23

Booking.com skylder millioner til kunder – Horesta truer med sagsanlæg

Stribevis af danske hoteller og overnatningssteder har de seneste måneder berettet om manglende betaling fra bookingplatformen Booking.com. Det får brancheorganisationen for hoteller og restauranter til at true med sagsanlæg, hvis ikke selskabet har betalt kunderne tilbage indenfor to dage. Det skriver Turistmonitor. Dansk Erhverv har modtaget henvendelser fra knap 200 overnatningssteder om manglende betaling fra…

Læs mere
26.09.23

Regeringen afblæser energikrise og maksimal temperatur

For et år siden hærgede energikrisen i Europa, og der blev indført en maksimal temperatur på 19 grader i visse offentlige bygninger såsom skoler og borgerservice. Men flertalsregeringen ophæver tirsdag den instruks. Det betyder, at visse offentlige arbejdspladser igen må have en temperatur på mellem 20 og 23 grader. – Europa er stadigvæk udfordret på…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet