Praktiserende læger tjener millioner på negative coronatestsvar

(ARKIV) Læge ifører sig værnemidler og demonstrerer en podning i det nye podetelt på Rigshospitalet i København, torsdag den 2. april 2020. Teltet skal øge hospitalets podningskapacitet og er ved at blive indrettet til at tage imod endnu flere patienter til podning for coronavirus. For første gang under corona var der i de sidste uger af 2020 overdødelighed i Danmark. Onsdag træder nye restriktioner i kraft, der skal redde liv. Det skriver Ritzau, onsdag den 6. januar 2021.. (Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix)

Skrevet af

18. februar 2021

sks@radio4.dk

sks@radio4.dk

De praktiserende læger har opkrævet 23,4 millioner kroner fra regionerne for at videresende negative coronatestsvar via e-mail til patienter. Det er sket selvom testsvar er frit tilgængelige på sundhed.dk. Danske Regioner kalder det uacceptabelt – ekspert peger overfor Radio4 på misbrug af offentlige midler.

Siden juni har praktiserende læger kunnet opkræve et gebyr fra regionerne, hvis de sender en e-mail til deres patienter for at oplyse dem om, at deres coronatest er negativ. Den samme oplysning kan ellers findes på sundhed.dk – uden ekstraudgifter for det offentlige.

Den ordning har lægerne flittigt benyttet sig af – ifølge Danske Regioner også for flittigt. Regningen løber, ifølge tal som Radio4 har fået af Danske Regioner, op i 23,4 millioner kroner.

”Der er læger, der har benyttet sig meget flittigt af ordningen, og det synes jeg er fuldstændig uacceptabelt. Det er ikke meningen, at man skal kunne hæve skatteborgernes penge gennem en ydelse, der absolut ingen værdi giver til patienterne”, siger næstformand i Regionernes Lønnings- og Takstnævn, Bo Libergren fra Venstre til Radio4.

Bo Libergreen har været med til at forhandle aftalen på plads med lægerne. Af aftalen mellem Danske Regioner og PLO fremgår det, at gebyret på 45,72 kr. kun må opkræves, hvis grunden er ’fagligt indiceret’.

To gange siden juni har regionerne indskærpet over for de praktiserende læger, at ordningen ikke blev brugt efter hensigten ligesom de praktiserende lægers organisation, PLO, oplyser, at de præciserede det over for sine medlemmer tilbage i september.

Millionerne er imidlertid blevet ved med at rulle ind viser tal, som Radio4 har fået fra Danske Regioner.

”Jeg vil nødig motivfortolke, men jeg kan bare konstatere, at der har været et forbrug, det er svært at se nogen rimelig begrundelse for”, siger Bo Libergren til Radio4.

Hør interviewet fra Radio4 Morgen med Bo Libergren her:

Region Hovedstaden oplyser til Radio4, at én lægepraksis i København har tjent 405.531,29 kroner på at videresende de negative coronatestsvar mellem juni og december sidste år, mens de hos en anden lægepraksis nord for København i samme periode har indkasseret 405.146,61 kroner.

I et mailsvar til Radio4 skriver PLO’s formand Jørgen Skadborg:

”PLO præciserede 11. september over for vores medlemmer, at lægen som hovedregel ikke skal sende en e-mail, når borgere har et negativt testsvar, medmindre lægen vurderer, at der er et konkret behov for supplerende information. På baggrund af de her oplysninger vil vi gentage dette over for vores medlemmer.”

Hør interviewet fra Radio4 Morgen med Jørgen Skadborg her:

Men pilen peger ikke kun på de praktiserende læger, men også på Danske Regioner, der har indgået aftalen med lægerne, mener en ekspert.

”Umiddelbart giver det ikke meget mening at have lavet sådan en aftale. For mig at se er det her ikke god brug af vores offentlige midler. Jeg synes, man bør se på, om sådan en aftale nogensinde skulle være lavet, for det forekommer mig at være et vældigt spild af skatteborgernes penge, siger professor i sundhedsøkonomi på Syddansk Universitet, Kjeld Møller Pedersen til Radio4.

”Det forekommer mig, at der i nogle tilfælde har været tale om misbrug af ordningen fra de praktiserende lægers side. Når der findes tilfælde med lægehuse, der har faktureret for 400.000 kroner, så må der være tale om forkert brug af aftalen”, siger Kjeld Møller Pedersen.

 

Afspiller nu

RADIO4 MORGEN

04:05
07:00