Nyhedsartikel

Professor: “Der var 6000 til store bededagsdemonstration”

Katrine Volsing
kav@radio4.dk

Der var ikke 50.000 mennesker på Christiansborg Slotsplads for at vise deres utilfredshed med regeringens planer om at afskaffe store bededag til demonstrationen søndag. Det vurderer Anders Bjorholm Dahl, der er professor i billedanalyse ved DTU og har arbejdet med at udvikle computermodeller, som eksempelvis kan estimere folketal.

“Vi kom frem til 6000 personer. Og det er så med alle de forbehold, som det tal nu har. Vi havde fundet nogle billeder i rimelig høj opløsning, som vi kunne estimere ud fra. Men der er jo også nogle bannere og andre ting, som kan dække for folk, så man ikke kan se dem alle sammen, og algoritmen kan ikke estimere, hvor mange der er bagved de bannere. Men et godt estimat er ca. 6000 på de billeder, og det er et tal. der ligger noget under de 50.000. der er blevet sagt,” siger han til Radio4 Morgen.

Vurderingen er han kommet frem til med hjælp fra en algoritme, som blev publiceret for tre år siden. Dengang blev der rapporteret en usikkerhed på 15 procent ved at bruge den.

“Måske ser billederne fra København anderledes ud end de billeder, som algoritmen er trænet på. Så måske er der en større usikkerhed. Men selvom der måske var 50 procents usikkerhed, ville det ikke komme over 9000 personer. Så det er betydeligt lavere antal, der var på Christiansborg Slotsplads i forgårs”, siger han.

Ifølge hans beregninger skulle folk have stået meget tæt, hvis der skulle have været 50.000 personer Christiansborg Slotsplads.

“Så skulle der stå ca. 10 gange 1,5 personer pr. kvadratmeter, og så ville de stå rigtig tæt. Det tror jeg slet ikke er realistisk,” siger han.

Hør interviewet med professor i billedanalyse ved DTU, Anders Bjorholm Dahl, her:

Men spørger man Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), som stod bag demonstrationen, er der en grund til, at de er kommet frem til 50.000

“Det er jo ikke noget, jeg har fundet på. Det er jo nogen, der har droner oppe og kigger ud over det hele og ser, hvor mange der er,” sagde Lizette Risgaard, formand i FH, til Radio4 Morgen i går.

Vi har fremlagt Anders Bjorholm Dahls vurdering for Lizette Risgaard. Men det har hun ikke ønsket at kommentere på.

Læs også

28.03.23

Landmænd vil anlægge solceller – professor kalder det spild af god landbrugsjord

Mange landmænd drømmer om at dække nogle af deres marker med solceller i stedet for afgrøder. Men hvis man fylder markerne med solceller, kommer man til at mangle landbrugsjord. Og med en stigende interesse hos landsmændene for at opstille solceller, kan vi stå overfor et problem. Det siger Jørgen E. Olesen, der er professor ved…

Læs mere
28.03.23

Tabita Mortensen blev abortturist i Sverige: “Jeg følte mig voldtaget af systemet”

Hvert år rejser danske kvinder til udlandet for at få aborter, som de ikke kan få i Danmark. En af dem er Tabita Mortensen. Hun blev gravid, selvom hun i over 20 år har brugt p-piller og altid har vidst, at hun ikke vil være mor. Hun mener, at abortloven skal ændres. Tabita Mortensen havde lige…

Læs mere
27.03.23

Ni ud af ti får nej til vaccine-erstatning

Langt de fleste, der søger erstatning for helbredsskader efter covid19-vaccine, får afslag. Hos Patienterstatningen har 109 ansøgere fået erstatning, mens 1080 er blevet afslået. Afslagene skyldes oftest, at de faglige eksperter hos Patienterstatning ikke ser tilstrækkeligt bevis for, at det givne helbredsproblem skyldes vaccinen. Theresa Dam Andersen er advokat og partner hos LRP Advokater i…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet