Professor undrer sig over varighed for coronapas

Restauranter, cafeer mv. ifølge regler pr 31 juli 2021: Ved udendørs servering på restauranter, barer, cafeer mv., er det ikke nødvendigt at have Coronapas.

Skrevet af

25. november 2021

anp@radio4.dk

anp@radio4.dk

Det giver ikke mening at gøre forskel på vaccinerede og tidligere smittedes coronapas.

Det mener professor i medicinsk mikrobiologi og forsker i infektioner på Roskilde Universitet, Karen Angeliki Krogfelt.

I dag er reglerne sådan, at færdigvaccinerede har et gyldigt coronapas i 12 måneder, imens det kun giver et gyldigt pas i 6 måneder, hvis man er tidligere smittet.

Og det undrer professor Karen Angeliki Krogfelt:

“Hvis man er tidligere smittet, er man beskyttet, ligesom man er beskyttet efter en vaccination. Så hvis man accepterer, at en vaccination gælder i 12 måneder, burde en naturlig immunitet også vare i 12 måneder. Hvis man er i tvivl om, hvorvidt man har antistoffer, bør man teste folk. For der findes metoder, hvor man kan teste, om man er immun eller ej,” siger hun til Radio4 Morgen.

Hør interviewet med Karen Angeliki Krogfelt i Radio4 Morgen her:

Da Folketinget besluttede, at covid-19 igen skulle kategoriseres som en samfundskritisk sygdom, besluttede Folketingets epidemiudvalg også, at forkorte varigheden af et gyldigt coronapas for immunitet efter smitte fra et år til et halvt år.

Her skrev Sundhedsministeriet, at det skete “blandt andet på grund af nyere viden om vigende immunitet sammenlignet med vaccination.”

Direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm, henviser også til studier, der viser, at immuniteten ikke er lige så god, hvis man er tidligere smittet:

“Der er flere studier, der viser, at det ser ud som, at immuniteten efter naturlig infektion ikke er lige så beskyttende som vacciner og måske ikke så langvarig. Samtidig er der måske også forskel på vaccinerne. Og så er der forskel i de forskellige befolkningsgrupper. Derfor er det ret komplekst, og derfor er der ikke noget let og entydigt svar på spørgsmålet,” siger han til Radio4.

Men ifølge professor i medicinsk mikrobiologi Karen Angeliki Krogfelt, så er der studier, der dokumenterer hvor længe man er immun, når man har været smittet:

“Jeg er helt enig i, at emnet er meget komplekst, og at forskellige befolkningsgrupper vil reagere forskelligt. Men når det er sagt, så er immunitet immunitet,” siger hun og fortsætter:

“Mange undersøgelser pågår stadig. Men man har i hvert fald en naturlig immunitet i 12 måneder, så vidt jeg kan se fra de mange studier, der bliver publiceret. Så om man har en naturlig immunitet eller immunitet efter vaccination, så er det lige godt,” siger Karen Angeliki Krogfelt til Radio4 Morgen.

Foto: Jakob Eskildsen/Ritzau Scanpix

Afspiller nu

FISK!

03:05
04:00