Nyhedsartikel

Putin har plan for invasion af Bornholm klar i skuffen

Jacob Grosen
jag@radio4.dk

Rusland har udpeget og trænet militærenheder til en invasion af Bornholm som led i et eventuelt russisk angreb på de baltiske lande, siger militærekspert til Radio4.

Der er grund til at være bekymret for, at russerne indleder et angreb på de baltiske NATO-lande. I det tilfælde har Rusland forberedt en invasion af Bornholm.

Det siger Jeppe Trautner, ekstern lektor i europæisk sikkerhedspolitik på Aalborg Universitet og major af reserven, til Radio4.

Hør hele interviewet med Jeppe Trautner i denne uges udgave af det dybdegående interviewprogram ‘SPURGT!’ her:

Han mener, at Ruslands præsident, Vladimir Putin, gennem flere år har forberedt en russisk invasion af solskinsøen.

“De har enheder, der er udpeget til at tage Bornholm, øvet at tage Bornholm, og i øvrigt er det de samme enheder, der har øvet at tage den svenske ø Gotland, der ligesom Bornholm ligger i Østersøen, og som gør, at man kan lukke Østersøen for NATO. Så Gotland og Bornholm er truet fra russisk side,” siger Jeppe Trautner til Radio4.

For at kunne imødegå et muligt russisk angreb har Sverige oprustet på Gotland, men Danmark har ikke taget tilsvarende skridt, og det øger ifølge Jeppe Trautner truslen mod Bornholm.

“Det efterlader Bornholm i en lidt ærgerlig situation ved at være et ønskeligt mål for Rusland i en bestemt slags krise og ved at være uforsvaret,” siger han.

Jeppe Trautner bygger sin analyse på de russiske styrkers sammensætning og øvelsesmønster.

“Det drejer sig om den 336. marineinfanteribrigade. De har Spetsnaz-styrker (russiske specialstyrker, red.) til at lave de indledende kupangreb, de har opmålingsenheder, invasionsskibe, helikopterstyrker, og de har et samarbejde med de luftlandstyrker, som indgår i en sådan invasion.”

Ifølge Jeppe Trautner er en invasion af Bornholm kun interessant for russerne, hvis Putin beslutter sig for at invadere de baltiske NATO-lande.

“Bornholm, Gotland og et par andre øer er fremragende steder at lukke Østersøen. Man skal bare sætte nogle russiske missiler derud – så er der lukket,” siger Jeppe Trautner, som også er konsulent i den militære konsulentvirksomhed Baltap Associates og i de kommende måneder skal arbejde for det danske forsvar i de baltiske lande, hvor han skal hjælpe med at forberede det baltiske forsvar til at imødegå en eventuel russisk invasion.

Forsvarets Efterretningstjeneste vurderede i sidste uge, at der ikke er en aktuel militær trussel mod Danmark, og Jeppe Trautner er enig i, at et russisk angreb mod Danmark ikke er nært forestående.

“Den invasionsstyrke, der skal tage Bornholm, er for tiden i Sortehavet. Så der er ingen aktuel trussel mod Danmark og Bornholm, men når de kommer tilbage til Kaliningradenklaven, som er tæt på Bornholm, er der igen en aktuel trussel mod Bornholm,” siger Jeppe Trautner, ekstern lektor i europæisk sikkerhedspolitik på Aalborg Universitet og major af reserven, til Radio4.

Foto: Lars Laursen/Biofoto/Ritzau Scanpix

Læs også

28.09.23

Tidligere Etisk Råd formand efterlyser mænds rettigheder i abortdebat

Mænds rettigheder er blevet forsømt i den debat, som de nye abortanbefalinger har skabt. Det mener den tidligere formand for Etisk Råd Gorm Greisen. Grænsen for den frie abort for kvinder har været diskuteret, efter Etisk Råd tirsdag anbefalede at hæve abortgrænsen til 18. graviditetsuge. Gorm Greisen, der er tidligere formand for Etisk Råd, hilser…

Læs mere
27.09.23

Booking.com skylder millioner til kunder – Horesta truer med sagsanlæg

Stribevis af danske hoteller og overnatningssteder har de seneste måneder berettet om manglende betaling fra bookingplatformen Booking.com. Det får brancheorganisationen for hoteller og restauranter til at true med sagsanlæg, hvis ikke selskabet har betalt kunderne tilbage indenfor to dage. Det skriver Turistmonitor. Dansk Erhverv har modtaget henvendelser fra knap 200 overnatningssteder om manglende betaling fra…

Læs mere
26.09.23

Regeringen afblæser energikrise og maksimal temperatur

For et år siden hærgede energikrisen i Europa, og der blev indført en maksimal temperatur på 19 grader i visse offentlige bygninger såsom skoler og borgerservice. Men flertalsregeringen ophæver tirsdag den instruks. Det betyder, at visse offentlige arbejdspladser igen må have en temperatur på mellem 20 og 23 grader. – Europa er stadigvæk udfordret på…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet