Nyhedsartikel

Putin har plan for invasion af Bornholm klar i skuffen

Jacob Grosen
jag@radio4.dk

Rusland har udpeget og trænet militærenheder til en invasion af Bornholm som led i et eventuelt russisk angreb på de baltiske lande, siger militærekspert til Radio4.

Der er grund til at være bekymret for, at russerne indleder et angreb på de baltiske NATO-lande. I det tilfælde har Rusland forberedt en invasion af Bornholm.

Det siger Jeppe Trautner, ekstern lektor i europæisk sikkerhedspolitik på Aalborg Universitet og major af reserven, til Radio4.

Hør hele interviewet med Jeppe Trautner i denne uges udgave af det dybdegående interviewprogram ‘SPURGT!’ her:

Han mener, at Ruslands præsident, Vladimir Putin, gennem flere år har forberedt en russisk invasion af solskinsøen.

“De har enheder, der er udpeget til at tage Bornholm, øvet at tage Bornholm, og i øvrigt er det de samme enheder, der har øvet at tage den svenske ø Gotland, der ligesom Bornholm ligger i Østersøen, og som gør, at man kan lukke Østersøen for NATO. Så Gotland og Bornholm er truet fra russisk side,” siger Jeppe Trautner til Radio4.

For at kunne imødegå et muligt russisk angreb har Sverige oprustet på Gotland, men Danmark har ikke taget tilsvarende skridt, og det øger ifølge Jeppe Trautner truslen mod Bornholm.

“Det efterlader Bornholm i en lidt ærgerlig situation ved at være et ønskeligt mål for Rusland i en bestemt slags krise og ved at være uforsvaret,” siger han.

Jeppe Trautner bygger sin analyse på de russiske styrkers sammensætning og øvelsesmønster.

“Det drejer sig om den 336. marineinfanteribrigade. De har Spetsnaz-styrker (russiske specialstyrker, red.) til at lave de indledende kupangreb, de har opmålingsenheder, invasionsskibe, helikopterstyrker, og de har et samarbejde med de luftlandstyrker, som indgår i en sådan invasion.”

Ifølge Jeppe Trautner er en invasion af Bornholm kun interessant for russerne, hvis Putin beslutter sig for at invadere de baltiske NATO-lande.

“Bornholm, Gotland og et par andre øer er fremragende steder at lukke Østersøen. Man skal bare sætte nogle russiske missiler derud – så er der lukket,” siger Jeppe Trautner, som også er konsulent i den militære konsulentvirksomhed Baltap Associates og i de kommende måneder skal arbejde for det danske forsvar i de baltiske lande, hvor han skal hjælpe med at forberede det baltiske forsvar til at imødegå en eventuel russisk invasion.

Forsvarets Efterretningstjeneste vurderede i sidste uge, at der ikke er en aktuel militær trussel mod Danmark, og Jeppe Trautner er enig i, at et russisk angreb mod Danmark ikke er nært forestående.

“Den invasionsstyrke, der skal tage Bornholm, er for tiden i Sortehavet. Så der er ingen aktuel trussel mod Danmark og Bornholm, men når de kommer tilbage til Kaliningradenklaven, som er tæt på Bornholm, er der igen en aktuel trussel mod Bornholm,” siger Jeppe Trautner, ekstern lektor i europæisk sikkerhedspolitik på Aalborg Universitet og major af reserven, til Radio4.

Foto: Lars Laursen/Biofoto/Ritzau Scanpix

Læs også

07.12.22

Folkeskole må vælge: Frysende elever eller dårligt indeklima

Når valget står mellem at holde varmen eller holde et godt indeklima, så er skoleleder på Espergærde Skole i Nordsjælland, Andreas Elkjær, ikke i tvivl – han vælger varmen. Valget er opstået, efter at skolen har skruet temperaturen ned på 19 grader. Samtidigt er skolens lokaler så gamle, at hvis de bruger ventilationsanlægget ryger temperaturen…

Læs mere
07.12.22

De skal lære at elske hinanden – ellers dør deres regering

Jakob Ellemann-Jensen og Mette Frederiksen er klar over, at de kommer til at begå løftebrud, hvis de går i regering sammen. Det forbereder de nu vælgerne på. Det skal siges til Jakob Ellemann-Jensens ros, at han er ærlig om sit opsigtsvækkende kursskifte, hvis han ender med at føre Venstre i regering med ærkefjenden: Socialdemokratiet. ”Lad…

Læs mere
06.12.22

Møgluder og homosvin: Hadbeskeder i gymnasiernes blå bog

Det er ikke med glæde, at man mindes sin tid på gymnasiet, hvis den blå bog er fyldt med ord som ”dildo-tøs”, ”homo-svin”, ”rundetrunte” og ”møg-luder”. Men sådan er skæbnen for flere elever. Det viser en undersøgelse fra Kvinfo, der er Danmarks videnscenter for køn og ligestilling. En af dem, for hvem den blå bog…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet