R-leder ville gøre Hegaard til minister trods krænkelsessag

Sofie Carsten Nielsen (RV) og Kristian Hegaard (RV) deltager, da demonstrationen 'Stop udvisningerne af syriske flygtninge' afholdes på Christiansborg Slotsplads i København, onsdag den 21. april 2021. Demonstrationen er indkaldt af Mellemfolkeligt Samvirke, DFUNK - Dansk Flygtningehjælp Ungdom, Venligboerne og Haifaa Awad med budskaberne: Stop alle udvisninger til Syrien - Syrien er et land i krig.De syriske flygtninge skal ikke sendes hjem til et regime, som er kendt for massiv civil udslettelse og krigsforbrydelser. Danmark skal have en human og solidarisk flygtningepolitik. Drop 'midlertidigheden' i den danske flygtningepolitik.. (Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix)

Skrevet af

13. august 2021

Trods kendskab til Kristian Hegaards ”grænseoverskridende opførsel” var den radikale leder, Sofie Carsten Nielsen, for få dage siden parat til at gøre den nu forhenværende radikale rets- og udlændinge ordfører Kristian Hegaard til en kommende minister.

Det skete i Radio4-programmet “Absolut Flertal”, hvor Christiansborgs partiformænd får lov at tegne et billede af Danmark, som det ville se ud, hvis partiet havde flertal til at bestemme.

“Jeg kunne give ministerposter til hele folketingsgruppen. Samira (Nawa red.) som beskæftigelsesminister, Andreas Steenberg som skatteminister og Kristian Hegaard som socialminister,” sagde Sofie Carsten Nielsen i interviewet.

Da hun kom med denne vurdering, var hun oplyst om mindst én af de sager om “grænseoverskridende adfærd”, som torsdag aften fik Kristian Hegaard til at trække sig fra den radikale folketingsgruppe og annoncere sin afgang fra dansk politik. Sofie Carsten Nielsen var bekendt med, at der var blevet klaget over Kristian Hegaard, og hun havde også haft ham til samtale om sagen.

”Dette forløb sætter igen et alvorligt spørgsmålstegn ved Sofie Carsten Nielsens dømmekraft. Der vil være mange vælgere, som vil have svært ved at forstå, at hun var klar til at gøre Kristian Hegaard til minister – selv om han havde en krænkelsessag på halsen. Dermed undergraver hun sit eget løfte om, at de Radikale vil gøre alt for at udrydde sexisme og få ryddet op i den politiske kultur,” siger Thomas Larsen, der er politisk redaktør for Radio4.

Hør hele interviewet med politisk redaktør på Radio4, Thomas Larsen, her:

Han noterer samtidig, at den nye sag om Kristian Hegaard minder om forløbet, da den tidligere radikale partiformand, Morten Østergaard, måtte forlade dansk politik.

”Dengang stod hun i spidsen for de Radikales opgør med sexismen, parallelt med at hun vidste, at Morten Østergaard var involveret i adskillige krænkelsessager. Det slog skår af hendes troværdighed, og hun risikerer, at det samme sker nu,” siger Thomas Larsen.

Radio4 har forsøgt at få et interview med formand for Radikale Venstre, Sofie Carsten Nielsen, men hun er ikke vendt tilbage på henvendelsen.

Men i mail fra partiets pressetjeneste skriver souschef Eva Tingkær, ansvarlig for politik og presse, at Radikale Venstre siden vinteren 2020 har haft klare retningslinjer til håndtering af partiets samværspolitik.

”Således også her, hvor kontaktinstansen har vurderet sagen og dens karakter, herunder givet instrukser til, hvordan den skal håndteres. Kontaktinstansens vurdering var, at der var tale om en sag, der krævede en samtale – og ikke andet,” skriver pressetjenesten i en mail til Radio4.

Partiet tilføjer, at det er på det grundlag, at Sofie Carsten Nielsen i programmet (Absolut Flertal. red) udtaler, at hun godt kan se Kristian Hegaard som minister. Ifølge den radikale pressetjeneste er partiledere, som resten af den radikale folketingsgruppe først blevet bekendt med den nye krænkelsessag torsdag eftermiddag.

Du kan høre hele interviewet med Sofie Carsten Nielsen i “Absolut Flertal” her:

Afspiller nu

BUZZER BEATER

02:10
03:05