Nyhedsartikel

Radikal politiker: “Blasfemiparagraffen skal genindføres og Grundloven skrives om”

Magnus Bang
Bang@radio4.dk

Blasfemiparagraffen skal genindføres, og så skal Grundloven skrives om. Sådan lyder et forslag fra viceborgmesteren i Høje Taastrup Kommune.

“Jeg synes, vi er kommet derhen, hvor vi er nødt til at diskutere, om det skal være tilladt at lave hadforbrydelser mod nogle bestemte grupper. Derfor synes jeg, det giver mening at genindføre blasfemiparagraffen.”

Sådan lyder ordene fra Esat Sentürk, som er viceborgmester i Høje Taastrup Kommune for Radikale Venstre, ifølge Berlingske.

Baggrunden for forslaget er Rasmus Paludans koranafbrændinger foran den tyrkiske ambassade i Danmark og Sverige.

Esat Sentürk mener, at man fremover skal kigge på formålet.

“Den religionskritiker skal selvfølgelig have lov til at kritisere religion, men det er noget helt andet at afbrænde koranen, for der går man efter at splitte et samfund,” siger Esat Sentürk

Hør interviewet med Esat Sentürk her: 

Blasfemiparagraffen blev afskaffet i 2017. I blasfemiparagraffen lød det “Den, der offentligt driver spot med eller forhåner noget her i landet lovligt bestående religionssamfunds troslærdomme eller gudsdyrkelse, straffes med bøde eller fængsel indtil 4 måneder”.

Esat Sentürk mener, at der bør stå i Grundloven, at “vi har ytringsfrihed, så længe intentionen ikke er at skabe had.”

“Jeg har det sådan, at andre hensyn burde også kunne fylde herunder at skabe had mod andre grupper, eller hvis det kan give problemer for sikkerheden,” siger Esat Sentürk.

Viceborgmesteren i Høje-Taastrup har ikke vendt sine holdninger med sit parti, som dog ikke er enige.

I et skriftligt svar til Berlingske skriver Radikale Venstres retsordfører, Zenia Stampe, at partiet tager afstand fra Paludans handlinger, men: »I Radikale Venstre går vi ikke ind for et forbud. Det er en del af ytringsfriheden, uanset hvad man mener om selve handlingen.«

Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix

Læs også

26.09.23

Regeringen afblæser energikrise og maksimal temperatur

For et år siden hærgede energikrisen i Europa, og der blev indført en maksimal temperatur på 19 grader i visse offentlige bygninger såsom skoler og borgerservice. Men flertalsregeringen ophæver tirsdag den instruks. Det betyder, at visse offentlige arbejdspladser igen må have en temperatur på mellem 20 og 23 grader. – Europa er stadigvæk udfordret på…

Læs mere
25.09.23

Kommune bøjer reglerne: Sender to kvinder afsted til prins Christians fest

Københavns Kommune har, som den eneste kommune i landet, valgt at sende to 18-årige kvinder afsted til gallataffel i anledning af prins Christians fødselsdag. Stort set alle kommuner har nu udpeget de to 18-årige, der i oktober skal til gallataffel på Christiansborg Slot i anledningen af Prins Christians fødselsdag. En ung kvinde og en ung…

Læs mere
23.09.23

Demonstrationer mod brexit i London

Stor demonstration mod brexit i London i dag. Ifølge den britiske avis The Independent var der omkring 3.000 “re-joiners” på gaden, der vil tilbage i EU. De demonstrerede imod, at Storbritannien forlod Den Europæiske Union. Brexit still sucks!’: stod der blandt på nogle af de mange bannere. En spørgeundersøgelse blandt mere end 4.000 af de…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet