Regeringspartierne er uenige om forbud mod koranafbrænding

Rasmus Paludan foran Tyrkiets ambassade i København fredag den 27. januar 2023. Paludan har sagt, at han fredag vil brænde koraner tre steder i København.. (Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix)

Skrevet af

5. juli 2023

gup@radio4.dk

gup@radio4.dk

Mellem de tre danske regeringspartier er der ikke enighed om, hvorvidt det skal være lovligt at brænde hellige skrifter af.

Det fortæller Moderaternes værdi- og kirkeordfører, Jeppe Søe.

“Vi er ikke enige med socialdemokraterne om det her, men der er jo mange forskellige spørgsmål, som vi er uenige om – vi er trods alt tre forskellige partier. Men jeg synes ikke, at det skal være ulovligt,” siger han.

Omvendt lyder det fra Socialdemokratiets ligestillingsordfører, Trine Bramsen. Til TV 2 siger hun, at partiet allerede tog stilling til spørgsmålet i 2017, og den holdning står partiet ved.

“Vi kan stadigvæk ikke se, at det skulle være lovligt at brænde andres religioners hellige skrifter af,” sagde Trine Bramsen til TV 2 i denne uge.

Ifølge Jeppe Søe er uenigheden dog ikke noget, som kommer til at skabe splittelse mellem partierne.

“Det er jo ikke min opgave at fortælle Trine Bramsen noget. Hun har sin holdning, og jeg har min. Ytringsfriheden er det vigtigste i hele verden. Jeg synes det er vigtigt, at folk kan få lov at gøre de ting, som de mener, er en protest.”

Du kan høre hele interviewet med Jeppe Søe her:

I 2017 blev blasfemiparagraffen afskaffet med et stort flertal. Dengang stemte kun Socialdemokratiet imod at afskaffe loven, som gjorde det muligt at dømme mennesker for at krænke andre religioner.

Flertallet udenom Socialdemokratiet betød dengang, at Venstre stemte for at fjerne blasfemiparagraffen.

Den holdning står partiet ved, siger Venstres fungerende politiske ordfører Torsten Schack Pedersen

“Jeg synes – ligesom Jeppe Søe – at det er uskønt at brænde andres hellige bøger af. Men det er en del af ytringsfriheden, og derfor står vi ved, at vi ophævede blasfemiparagraffen.”

Hele interviewet med Torsten Schack Pedersen kan du høre her:

Det har ikke været muligt for hverken Trine Bramsen eller en anden socialdemokratisk repræsentant at stille op til et interview.

Det fremgår derfor ikke, om Socialdemokratiet har i sinde at fremsætte et lovforslag om at genindføre blasfemiparagraffen eller ej.

Spørgsmålet omkring afbrændingerne af hellige bøger er rejst internationalt, fordi en mand brændte et eksemplar af Koranen udenfor en moské i Stockholm i sidste uge.

Organisationen for Islamisk Samarbejde har opfordret til, at det internationalt skal gøres ulovligt at brænde koranen af.

Den holdning støtter Mohammad Khani, som er Imam i Ali Moskeen på Nørrebro i København.

“Man skal kigge på hensigten. Hvad er hensigten med at brænde koranen af? Islam kan godt tåle kritik, og vi vil gerne diskutere islam, men at brænde koranen af er ikke kritik – det er hån,” siger han.

Du kan høre mere om hvordan Mohammad Khani forholder sig til afbrændingerne her:

Ligesom Danmark har Sverige også afskaffet en lov, der gjorde det ulovligt at krænke andre menneskers religion. Det gjorde de allerede i 1970, da man mente, at samfundet var bedre tjent med debat end lovgivning.

Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix

Afspiller nu

PORTRÆTALBUM

19:05
21:00