Nyhedsartikel

Danske Regioner: Regler for patientkørsel skal ændres gennemgribende

Martin Møller Geertsen

Reglerne for kørsel af syge borgere til behandling er svære at forstå og med til at skabe ulighed i samfundet, mener regionerne. Politikere og patientorganisation er enige i kritikken.

Reglerne for, hvor patienten kan blive hentet og afleveret, om pårørende kan komme med, og om hvem, der kan få dækket udgifter, sejler. Det mener Danske Patienter og Danske Regioner.

Hvert år bliver hundredtusinder af danskere kørt til og fra hospitalet og lægeklinikken, og de skal have bedre vilkår, mener Danske Regioner, der har sendt et brev til sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

”Reglerne er gamle og utidssvarende, og det går først og fremmest udover borgerne, men i regionerne bruger vi også mange ressourcer på ugennemskuelige regler for patientkørsel. De ressourcer kunne bruges andre steder i sundhedsvæsenet,” siger formand for Danske Regioner, Stephanie Lose (V) til Radio4.

Ældre kvinde med brækket ben afleveret 200 kilometer fra bopælen

Sundhedsordfører i Dansk Folkeparti Liselott Blixt er enig i kritikken. Ordføreren har senest modtaget en henvendelse fra en borger, hvis moster brækkede benet på en sommerhustur i Skagen og blev kørt til operation i Hjørring, selvom hun bor i Aarhus.

”Da hun så udskrives, tror hun og hendes datter, at Falck kan køre hende hjem til Aarhus. Men nej, hun får at vide, at hun kan blive kørt til sin hjemadresse, som de siger er sommerhuset i Skagen (som de jo ikke længere lejer), men at det var den adresse, hun havde, da hun blev indlagt,” skriver borgeren til Liselott Blixt (DF).

Liselott Blixt vil nu tage problemet op med sundhedsministeren.

”Det er fuldstændig åndssvagt,” siger hun om episoden i Skagen.

”Patienter skal hjem til sig selv og ikke ud et sted, de ikke kan komme videre fra. Derudover hører jeg om flere problemer med, at patienter bliver sendt hjem med flextrafik, hvor personalet ikke er sundhedsfagligt uddannet eller bliver sendt hjem i sutsko og morgenkåbe. Det er ikke et værdigt sundhedsvæsen,” siger Liselott Blixt til Radio4.

Organisationen Danske Patienter vil også have ændret loven.

”Transporten er en forudsætning for, at patienterne kan få den behandling, de har brug for. Det er et unødigt pres at lægge på patienterne, når de selv skal stå for at komme til behandlingsstedet,” siger sundhedspolitisk konsulent, Johanne Kure.

En rapport fra Præhospitalsdatabasen med de nyeste tal for området viser, at vagtcentralerne i 2017 sendte ambulancer og lægebiler ud til danskerne 420.000 gange.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har ikke haft mulighed for at kommentere sagen over for Radio4.

Arkivfoto: Christian Lindgren/Scanpix

Læs også

26.09.23

Regeringen afblæser energikrise og maksimal temperatur

For et år siden hærgede energikrisen i Europa, og der blev indført en maksimal temperatur på 19 grader i visse offentlige bygninger såsom skoler og borgerservice. Men flertalsregeringen ophæver tirsdag den instruks. Det betyder, at visse offentlige arbejdspladser igen må have en temperatur på mellem 20 og 23 grader. – Europa er stadigvæk udfordret på…

Læs mere
25.09.23

Kommune bøjer reglerne: Sender to kvinder afsted til prins Christians fest

Københavns Kommune har, som den eneste kommune i landet, valgt at sende to 18-årige kvinder afsted til gallataffel i anledning af prins Christians fødselsdag. Stort set alle kommuner har nu udpeget de to 18-årige, der i oktober skal til gallataffel på Christiansborg Slot i anledningen af Prins Christians fødselsdag. En ung kvinde og en ung…

Læs mere
23.09.23

Demonstrationer mod brexit i London

Stor demonstration mod brexit i London i dag. Ifølge den britiske avis The Independent var der omkring 3.000 “re-joiners” på gaden, der vil tilbage i EU. De demonstrerede imod, at Storbritannien forlod Den Europæiske Union. Brexit still sucks!’: stod der blandt på nogle af de mange bannere. En spørgeundersøgelse blandt mere end 4.000 af de…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet