Nyhedsartikel

Rigspolitichef og embedsmand sendes hjem

Redaktionen/Ritzau
redaktionen@radio4.dk

Der indledes en disciplinærsag mod rigspolitichef Thorkild Fogde i forlængelse af håndteringen af minksagen. Han fritages fra tjeneste. Også departementschef i Miljøministeriet Henrik Studsgaard fritages fra tjeneste for sin rolle i minksagen. Barbara Bertelsen får en advarsel for sin rolle i sagen.

Hør historien i Nyhederne på Radio4, hvor du også får analyse fra politisk redaktør Thomas Larsen:

Disciplinærsag på vej mod Rigspolitichefen 

Justitsministeriet oplyser i en pressemeddelelse, at rigspolitichefen bliver sendt hjem. Han vil blive indkaldt til et tjenstligt forhør med henblik på at indlede en disciplinærsag. Derudover fremgår det, at departementschef Johan Kristian Legarth har fået en irettesættelse.

Det er justitsminister Mattias Tesfaye (S), som har truffet beslutningen på baggrund af en indstilling fra Medarbejder- og Kompetencestyrelsen. Styrelsen har rådført sig med Kammeradvokaten.

Mens sagen mod Thorkild Fogde kører, er politidirektør i Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi Lene Frank konstitueret rigspolitichef.

Departementschef fritages for tjeneste

Departementschef i Miljøministeriet Henrik Studsgaard fritages fra tjeneste for sin rolle i minksagen. Det meddeler Miljøministeriet på sin hjemmeside.

– Medarbejder- og Kompetencestyrelsen har indstillet at indlede en disciplinærforfølgning af departementschef Henrik Studsgaard med et tjenstligt forhør, lyder det i meddelelsen på ministeriets hjemmeside.

– Miljøministeren har fulgt indstillingen fra Medarbejder- og Kompetencestyrelsen, og departementschefen er fra dags dato fritaget fra tjeneste, oplyser ministeriet videre.

Det er miljøminister Lea Wermelin (S), der har truffet afgørelsen om at fritage Henrik Studsgaard fra tjeneste.

Advarsel til Barbara Bertelsen

Statsminister Mette Frederiksen (S) tildeler sin departementschef Barbara Bertelsen en advarsel for hendes rolle i minksagen.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Statsministeriet.

Minkkommissionen konkluderede 30. juni, at Bertelsen har medvirket til “brud på sandhedspligten og legalitetsprincippet” i forbindelse med et pressemøde 4. november 2020.

Bertelsen bidrog til en “forceret” proces fremfor at undersøge, om lovgrundlaget for at aflive alle mink var på plads, hvilket det ikke var. Advarslen kommer på baggrund af en indstilling fra Medarbejder- og Kompetencestyrelsen.

Der vil ikke være yderligere ansættelsesretlige konsekvenser for Barbara Bertelsen.

Overblik: Her er, hvilke konsekvenser sagen får på baggrund af indstillingen fra styrelsen:

* Barbara Bertelsen, Statsministeriets departementschef:
Statsminister Mette Frederiksen (S) har onsdag tildelt Barbara Bertelsen en advarsel i sagen. Det er den mildeste sanktion, som en embedsmand kan tildeles ved en tjenesteforseelse.

* Johan Legarth, Justitsministeriets departementschef:
Justitsminister Mattias Tesfaye (S) har onsdag givet Johan Legarth en irettesættelse. Ifølge Minkkommissionen begik Johan Legarth tjenesteforseelser af en sådan grovhed, at der er grundlag for, at det offentlige søger at drage ham til ansvar. Der nævnes sandhedspligten og legalitetsprincippet.

* Henrik Studsgaard, Miljøministeriets departementschef:
Miljøminister Lea Wermelin (S) har onsdag fritaget departementschef i Miljøministeriet Henrik Studsgaard fra tjeneste for hans rolle i minksagen. Henrik Studsgaard fortalte under afhøringer i Minkkommissionen, at det ikke var “top of mind” hos ham at drøfte, hvor hjemlen for aflivningen af alle mink skulle findes, da beslutningen om at aflive alle mink blev taget i regeringens koordinationsudvalg på et møde 3. november 2020.

* Thorkild Fogde, rigspolitichef:
Justitsminister Mattias Tesfaye (S) har onsdag fritaget Thorkild Fogde fra tjeneste, og han bliver indkaldt til tjenstligt forhør. Der bliver indledt en disciplinærsag mod ham i forlængelse af håndteringen af minksagen.

Kilder: Medarbejder- og Kompetencestyrelsen, Statsministeriet, Justitsministeriet og Miljøministeriet.

 

Minkkommissionen fremlagde sine konklusioner 30. juni. Du kan læse mere her:

Bertelsen og ni embedsmænd kan drages til ansvar i Minksagen

 

Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Læs også

06.10.22

S frygter ikke vælgerflugt til Danmarksdemokraterne

Over 54.000 af de vælgere, der tidligere har sat deres kryds ved Socialdemokratiet vil i stedet stemme på Danmarksdemokraterne ved det kommende valg. Det viser en analyse, som professor Kasper Møller Hansen har lavet for Altinget. En af årsagerne er ifølge folketingsmedlem for Danmarksdemokraterne, Peter Skaarup, partiets mærkesag om en større decentralisering af samfundet. ”Vi…

Læs mere
05.10.22

Alle valgkampes moder ruller nu i gang

Valget er en realitet. Forude venter en af historiens mest usædvanlige og uforudsigelige valgkampe. Så skete det! Efter et af historiens længste tilløb er folketingsvalget tirsdag den 1. november en realitet. Nu er der formelt sparket gang i en af de mest uforudsigelige valgkampe i årevis, hvor kun de overmodige og overfladiske tør udtale sig…

Læs mere
05.10.22

Mette Frederiksen udskriver valg: S går efter bred regering

Statsminister Mette Frederiksen skifter taktik og går efter at danne en regering med partier fra begge blokke. Socialdemokratiet dropper at gå til valg på en etpartiregering og går i stedet til valg på en bred regering. Det siger statsminister Mette Frederiksen (S) onsdag på et pressemøde på Marienborg. Hør reaktioner og analyser her: Folketingsvalget bliver…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet