Nyhedsartikel

Selvtest med forskellig nøjagtighed sendes ud til skoler og plejehjem

Martin Møller Geertsen
mmg@radio4.dk

Det offentlige har indkøbt selvtest fra fire forskellige fabrikanter til test for corona på skoler, hospitaler og plejehjem. Testene har forskellig nøjagtighed, og der er derfor forskel på, hvor mange smittede de finder.

Når skolebørn, plejehjems- og hospitalsansatte skal teste sig selv for corona, så er det med fire forskellige typer af test.

Testene har forskellig nøjagtighed, fordi de er udviklet forskelligt, fortæller Peter Busk Kamp, der er lektor i medicinalbiologi på Roskilde Universitet.

Det kan skabe øget smitte på særligt plejehjem og hospitaler, i de kommuner, der modtager de mindst nøjagtige test i forhold til dem, der får de bedste, siger han til Radio4.

“Fordi man i den kommune, hvor man bruger den bedste test, fanger flere potentielle smittespredere, end i den kommune, hvor man bruger den dårligste test,” siger Peter Busk Kamp.

Region Midtjylland, som står for indkøb af selvtestene for det offentlige, har indtil videre købt 68 millioner styk til brug i hele landet. Det er test fra fabrikanterne Biosynex, SD Biosensor, Boson Biotech og Acon Flow.

”Vi ved, at testen fra SD Biosensor ligger i den høje ende af det, der er godkendt, og den fra Biosynex ligger i den lave ende. Det viser uafhængige data fra tredjepart,” siger Peter Busk Kamp.

Regeringen og myndighederne har opfordret til to ugentlige test af elever fra første klasse og opefter herunder selvtest. Testene bliver udleveret af skolerne.

Også på plejehjemmene og hospitalerne lyder anbefalingen, at personale og besøgende tester sig selv, og der er stillet selvtest til rådighed.

Hos Region Midtjylland lyder forklaringen på, at der er indkøbt fire forskellige test, at der har været kort tid til at skaffe testene, og at det er et presset marked.

”Vi har købt dem, vi kunne få. Vi skulle skaffe 68 millioner meget hurtigt, så det handler om, hvad markedet kunne tilbyde,” siger vicedirektør i Region Midtjylland, Dorte Christensen til Radio4.

Det er det Kommunale Værnemiddel Indkøb, KVIK, som står for distributionen af testene.

Ifølge Annette Juul Winther, Indkøbschef i Aarhus Kommune og daglig leder i KVIK, skal det nu besluttes, hvordan de fire testtyper skal fordeles ude i kommunerne.

”KVIK mødes med Kommunernes Landsforening fredag for at beslutte, om de enkelte kommuner skal have mulighed for selv at bestille og vælge testtype, eller om de skal fordeles efter befolkningssammensætningen,” siger hun til Radio4.

 

 

 

 

 

Læs også

30.06.22

Bertelsen og ni embedsmænd kan drages til ansvar i Minksagen

Embedsmænd fra ministerier, styrelse og Rigspolitiet har begået tjenesteforseelser og kan drages til ansvar. Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, og ni andre embedsmænd kan drages til ansvar i Minksagen. Det drejer sig om embedsmænd i Justitsministeriet, i det daværende Miljø- og Fødevareministerium, i Rigspolitiet og i Fødevarestyrelsen. Det fremgår af Minkkommissionens endelige beretning, der fylder næsten…

Læs mere
30.06.22

Mette Frederiksens udtalelser var “groft vildledende”, og Barbara Bertelsen kan drages til ansvar i minksag

Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, kan drages til ansvar i minksagen, erfarer flere medier fra Minkkommissionens beretning. Beretningen er blevet præsenteret for Granskningsudvalget i Folketinget torsdag formiddag. Beretningen offentliggøres først i eftermiddag. Kommissionen konkluderer ifølge Politikens oplysninger, at Barbara Bertelsen har begået “tjenesteforseelse af en sådan grovhed, at der er grundlag for, at det offentlige søger…

Læs mere
30.06.22

Minkavler ser frem til rapport: Jeg håber aldrig det sker for andre

I dag udkommer en længe ventet rapport fra Minkkommissionen, der har undersøgt forløbet i november 2020, hvor regeringen meldte ud, at alle mink skulle aflives. Noget der viste sig ikke at være lovhjemmel til. Ann-Mona Kulsø Larsen er tidligere minkavler på en farm lidt uden for Næstved og formand for Sjællands Pelsdyravlerforening, og hun glæder…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet