Nyhedsartikel

Selvtest med forskellig nøjagtighed sendes ud til skoler og plejehjem

Martin Møller Geertsen
mmg@radio4.dk

Det offentlige har indkøbt selvtest fra fire forskellige fabrikanter til test for corona på skoler, hospitaler og plejehjem. Testene har forskellig nøjagtighed, og der er derfor forskel på, hvor mange smittede de finder.

Når skolebørn, plejehjems- og hospitalsansatte skal teste sig selv for corona, så er det med fire forskellige typer af test.

Testene har forskellig nøjagtighed, fordi de er udviklet forskelligt, fortæller Peter Busk Kamp, der er lektor i medicinalbiologi på Roskilde Universitet.

Det kan skabe øget smitte på særligt plejehjem og hospitaler, i de kommuner, der modtager de mindst nøjagtige test i forhold til dem, der får de bedste, siger han til Radio4.

“Fordi man i den kommune, hvor man bruger den bedste test, fanger flere potentielle smittespredere, end i den kommune, hvor man bruger den dårligste test,” siger Peter Busk Kamp.

Region Midtjylland, som står for indkøb af selvtestene for det offentlige, har indtil videre købt 68 millioner styk til brug i hele landet. Det er test fra fabrikanterne Biosynex, SD Biosensor, Boson Biotech og Acon Flow.

”Vi ved, at testen fra SD Biosensor ligger i den høje ende af det, der er godkendt, og den fra Biosynex ligger i den lave ende. Det viser uafhængige data fra tredjepart,” siger Peter Busk Kamp.

Regeringen og myndighederne har opfordret til to ugentlige test af elever fra første klasse og opefter herunder selvtest. Testene bliver udleveret af skolerne.

Også på plejehjemmene og hospitalerne lyder anbefalingen, at personale og besøgende tester sig selv, og der er stillet selvtest til rådighed.

Hos Region Midtjylland lyder forklaringen på, at der er indkøbt fire forskellige test, at der har været kort tid til at skaffe testene, og at det er et presset marked.

”Vi har købt dem, vi kunne få. Vi skulle skaffe 68 millioner meget hurtigt, så det handler om, hvad markedet kunne tilbyde,” siger vicedirektør i Region Midtjylland, Dorte Christensen til Radio4.

Det er det Kommunale Værnemiddel Indkøb, KVIK, som står for distributionen af testene.

Ifølge Annette Juul Winther, Indkøbschef i Aarhus Kommune og daglig leder i KVIK, skal det nu besluttes, hvordan de fire testtyper skal fordeles ude i kommunerne.

”KVIK mødes med Kommunernes Landsforening fredag for at beslutte, om de enkelte kommuner skal have mulighed for selv at bestille og vælge testtype, eller om de skal fordeles efter befolkningssammensætningen,” siger hun til Radio4.

 

 

 

 

 

Læs også

07.12.22

Folkeskole må vælge: Frysende elever eller dårligt indeklima

Når valget står mellem at holde varmen eller holde et godt indeklima, så er skoleleder på Espergærde Skole i Nordsjælland, Andreas Elkjær, ikke i tvivl – han vælger varmen. Valget er opstået, efter at skolen har skruet temperaturen ned på 19 grader. Samtidigt er skolens lokaler så gamle, at hvis de bruger ventilationsanlægget ryger temperaturen…

Læs mere
07.12.22

De skal lære at elske hinanden – ellers dør deres regering

Jakob Ellemann-Jensen og Mette Frederiksen er klar over, at de kommer til at begå løftebrud, hvis de går i regering sammen. Det forbereder de nu vælgerne på. Det skal siges til Jakob Ellemann-Jensens ros, at han er ærlig om sit opsigtsvækkende kursskifte, hvis han ender med at føre Venstre i regering med ærkefjenden: Socialdemokratiet. ”Lad…

Læs mere
06.12.22

Møgluder og homosvin: Hadbeskeder i gymnasiernes blå bog

Det er ikke med glæde, at man mindes sin tid på gymnasiet, hvis den blå bog er fyldt med ord som ”dildo-tøs”, ”homo-svin”, ”rundetrunte” og ”møg-luder”. Men sådan er skæbnen for flere elever. Det viser en undersøgelse fra Kvinfo, der er Danmarks videnscenter for køn og ligestilling. En af dem, for hvem den blå bog…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet