Nyhedsartikel

Senfølgeklinikker modtager nu også færdigvaccinerede patienter

Det er muligt at blive ramt af senfølger efter coronainfektion, selv om man er færdigvaccineret.

Det viser et tilfælde fra senfølgeklinikken ved Odense Universitetshospital, hvor man haft den første patient, som har modtaget begge coronavacciner, men siden er blevet konstateret smittet med covid-19 og nu er ramt af senfølger.

“Vi har da haft i hvert fald en enkelt patient, som var fuldt vaccineret, inden hun blev smittet og som efterfølgende har været set ved os med senfølger”, siger Karen Mølgaard Christiansen, som er læge på senfølgeklinikken på Odense Universitetshospital.

Ofte består senfølgerne i mindre energi:

“Det, der typisk fylder, det er, at man har den her udtalte mangel på energi, som gør, at man ikke kan gøre de ting, som man plejer at gøre. Man kan ikke leve sit liv, som man plejer at gøre; man har simpelthen ikke den samme energi. Vi plejer at sige, at man er lidt ligesom en gammel mobiltelefon, der ikke kan holde strøm, man kan for så vidt det man plejer, men man kører lynhurtigt død”, siger hun til Radio4 Morgen.

Hør interviewet med Karen Mølgaard Christiansen er læge på senfølgeklinikken på Odense Universitetshospital, her:

Lars Østergaard, professor i infektionssygdomme og overlæge på Aarhus Universitetshospital, kan godt se sammenhængen i, at også personer, der er fuldt vaccinerede, kan blive ramt af senfølger:

”Jeg tænker ikke, det er specielt overraskende. Det er nok sådan, at dem, der bliver ramt og særligt ramt hårdt af senfølger, er dem, der har været udsat for en høj grad af virus og som også har et immunforsvar, som reagerer uhensigtsmæssigt, så man også på sigt får senfølger. Og de to ting tilsammen dem kan man godt se hos folk, der også har fået vaccinationer,” siger han til Radio4 Morgen.

Dog mener han ikke, at man vil blive ramt ligeså hårdt af senfølger, hvis man er vaccineret, som hvis man ikke er:

”Det er nok vigtigt at understrege, at vaccinerne i hvert fald er i stand til at kunne reducere graden af sygdom, som man udvikler, hvis man bliver udsat for smitte, og det hænger nok også sammen med risikoen for at udvikle senfølger. Så vi kan håbe, at det, at man er vaccineret, i hvert fald mindsker risikoen for at få senfølger og også få kraftige senfølger,” siger han til Radio4 Morgen.

“Vi ved jo i hvert fald, at de folk, der er vaccineret, de generelt har en lavere alvorlighed af en infektion, hvis de skulle være så uheldige at blive smitte af virus”, siger han.

Men han ved ikke, hvor mange vaccinerede, man skal forvente på senfølgeklinikkerne:

”Der er et vist tidsrum, fra man bliver smittet, til man udvikler senfølger, og i hvert fald i en sådan grad at man har brug for hjælp på en senfølgeklinik, så det vil kun tiden vise. Men hvis vi ser på, hvor risikoen for at udvikle senfølger er størst efter første og anden bølge, så er det typisk i alderen 45-55 år og også typisk hos kvinder, så jeg har nok en fornemmelse af, at den yngre gruppe af befolkningen fra 15-35 år har en mindre risiko, end dem der er lidt ældre”, siger han til Radio4 Morgen.

Hør interviewet med Lars Østergaard, professor i infektionssygdomme og overlæge på Aarhus Universitetshospital, her: 

Ifølge Statens Serum Institut er de typiske symptomer ved covid-19-senfølger, som varer over fire uger, åndenød, brystsmerter, træthed og feber, koncentrationsbesvær, hovedpine, søvnforstyrrelser, kvalme, muskelsmerter, depression og angst, hududslæt og tab af lugte- og smagssans.

Det har Ib Marthin på 58 år prøvet. Også nu – 20 måneder efter at have haft covid-19, som han fik, inden vaccinerne var rullet ud – døjer han med senfølger:

“Jeg har efterhånden været fire gange på lungeambulatoriet i Roskilde under Region Sjællands senfølge-program, og der har jeg fået målt lunger og fysik hver gang, og det er stagneret; mine lunger er på cirka 50 procent af hvad, de var engang. Det er det, man kan måle ud af de senfølger, jeg har. Og det er selvfølgelig en rigtig stor hindring i dagligdagen, når man er vant til at cykle og spille tennis og være aktiv, så der er meget, der skal laves om og man skal vænne sig til”, siger han.

Der er derfor mange ting, han undgår at gøre:

“Jeg kan ikke cykle op af bakker mere, jeg begiver mig ikke ud på cykelture, hvor jeg ved jeg skal op af bakker. Gåture op af trapper er næsten en uoverkommelig opgave. Jeg er træt både fysisk, men bliver også mentalt træt i løbet af dagen, men det er sådan noget man ikke kan måle, så jeg ved ikke rigtig, hvad fremtiden er med det”, siger han.

Hør interviewet med 58-årige Ib Marthin, der stadig døjer med senfølger efter corona, 20 måneder efter han fik virussen:

Læs også

04.12.22

Forbrugere skifter elprodukt som aldrig før

Aldrig før har så mange kunder skiftet mellem forskellige elprodukter. Sådan lyder det fra direktør for Norlys’ energiforretning Mads Brøgger. “I oktober havde vi 85.000 der skiftede produkt, i november var det 52.000. Til sammenligning havde vi tidligere mellem 5000 og 7000, der skiftede produkt om måneden, når det gik højt for sig,” siger direktør…

Læs mere
03.12.22

De Konservative er ude af regeringsforhandlingerne

De Konservative melder sig ud af regeringsforhandlingerne. Det meddeler partiets formand, Søren Pape Poulsen, på Facebook. Her skriver han, at den konservative folketingsgruppe enstemmigt har besluttet, at partiet ikke skal gå videre med regeringsforhandlingerne. “Når alt kommer til alt, så mener jeg ikke, at det er foreneligt, med de løfter vi gav i valgkampen, og…

Læs mere
03.12.22

Danskerne er klar til at tage imod flere ukrainske flygtninge

Danmark skal fortsætte med at tage imod ukrainske flygtninge. Det siger et stort flertal i en måling, som Voxmeter har lavet for Ritzau. Frosten er for alvor ved at sætte ind i Ukraine, samtidig med at Rusland angriber kritisk infrastruktur, der blandt andet producerer varme. Det vurderer Nato kan få flere ukrainere til at flygte. Men…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet