Nyhedsartikel

SF vil give forældre udvidet ret til frihed ved barns sygdom – Nye Borgerlige vil ikke blande sig i den danske model

Jacob Grosen og Gustav Pors Olesen
jag@radio4.dk; gup@radio4.dk

Forældre skal have lovsikret ret til at passe deres syge børn i længere tid end bare barnets første sygedag.

Det mener Forældrenes Landsorganisation, som vil have politikerne til at ændre lovgivningen på området.

Opråbet kommer efter en vinter, hvor to ud af tre af landets dagtilbud i januar ifølge pædagogernes fagforening, BUPL, oplevede, at børn blev sendt i institution, selvom de burde være blevet hjemme, fordi de var syge. Samtidig havde personalet i daginstitutionerne et ekstraordinært højt sygefravær.

Ifølge Signe Nielsen, som er formand i Forældrenes Landsorganisation, er det ikke nok, at retten til fri ved barns sygdom bliver forhandlet mellem arbejdsmarkedets parter i overenskomsterne.

“Vi opfordrer til, at man sikrer forældrene en ret til at passe deres børn, når de er syge. Den model, vi har i dag, holder ikke, for vi risikerer, at børnene kommer syge i institution og smitter de andre.”

Hele interviewet med Signe Nielsen kan du høre her:

Forslaget kan dog blive en stor udfordring for de selvstændigt erhvervsdrivende, hvis forældrene får udvidet retten til at holde fri, når barnet er sygt.

Det mener frisør Birthe Gleerup, som er indehaver af tre frisørsaloner i eget navn i Aarhus med 22 kvindelige ansatte, hvoraf 12 har børn.

“Der er ofte barnets første sygedage plus forældrenes egne sygedage, så det vil koste os rigtig mange penge, hvis de skal have mere end barnets første sygedag. I dag er det jo også sådan, at man kan tage nogle selvbetalte fridage efterfølgende. Jeg oplevede også selv problemet med tre små børn, men der må man alliere sig med mand, bedsteforældre eller en ung pige, som kan hjælpe en igennem. Det koster lidt at have børn, og det må man investere både tid og lidt penge i, synes jeg. Man kan ikke altid lægge det over på samfundet,” siger frisør Birthe Gleerup.

Du kan høre hele interviewet med Birthe Gleerup her:

Hos SF er man positivt indstillet over for ønsket fra Forældrenes Landsforening. Dagtilbudsordfører Charlotte Broman Mølbæk er enig i, at det ikke bare skal være et vilkår, der forhandles af arbejdsmarkedets parter.

“Når vi taler om store samfundsmæssige forandringer, som det her forslag vil betyde, så synes vi, at der er et politisk ansvar, og det er der også, når der er et overordnet strukturelt problem, hvor alt for mange forældre bliver nødt til at sende deres børn syge afsted til daginstitutionerne. Så ligesom, at vi i SF gerne vil byde ind med finansiering til at løfte nogle af de offentligt ansattes løn, så vil vi også gerne være med til at understøtte finansieringen af, at man får ret til flere sygedage med sit barn,” siger Charlotte Broman Mølbæk, dagtilbudsordfører for SF.

Lars Boje Mathiesen, formand og familieordfører for Nye Borgerlige, mener dog ikke, at forældres ret til frihed, når børnene er syge, er noget, politikerne skal blande sig i:

“Vi har den danske model, og sådan nogle ting som sygedage er noget, der forhandles mellem arbejdsgiver og arbejdstager, og det, synes jeg, er en fornuftig model. Politikerne har en tendens til at ville blande sig i alle mulige ting, som reelt set hører privatsamfundet til. Hvis politikerne gerne vil give børnefamilierne bedre vilkår, og det synes jeg, at børnefamilierne skal have, så skal man jo sænke skat og afgifter, så børnefamilierne har bedre mulighed for at tilpasse sig. Det er derfor, vi har en økonomisk politik, som giver en børnefamilie ca. 6.000 kroner efter skat hver eneste måned,” siger Lars Boje Mathiesen, formand og familieordfører for Nye Borgerlige.

Lyt til debatten mellem Charlotte Broman Mølbæk, dagtilbudsordfører for SF, og Lars Boje Mathiesen, formand for Nye Borgerlige, her: 

Foto: Mads Jensen/Ritzau Scanpix

Læs også

23.09.23

Demonstrationer mod brexit i London

Stor demonstration mod brexit i London i dag. Ifølge den britiske avis The Independent var der omkring 3.000 “re-joiners” på gaden, der vil tilbage i EU. De demonstrerede imod, at Storbritannien forlod Den Europæiske Union. Brexit still sucks!’: stod der blandt på nogle af de mange bannere. En spørgeundersøgelse blandt mere end 4.000 af de…

Læs mere
22.09.23

Partier efterspørger hjælp til belarusere i Danmark

Radikale Venstre og Liberal Alliance vil have udenrigsministeren på banen, efter at Belarus’ præsident Aleksandr Lukasjenko har indført et forbud, der kan tvinge belarusiske statsborgere hjem til fængselsstraf.       Radikale Venstre efterspørger hjælp til belarusere i Danmark fra udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M). – Vi skal bistå de her borgere til fortsat at kunne…

Læs mere
22.09.23

Biskop har brugt over en kvart mio. kr. på klippekort til vandflyveren

Biskoppen i Aarhus og en af hans centrale medarbejdere har de seneste år brugt sammenlagt over en kvart mio. kr. på at flyve til møder i København med vandflyveren. Pengene værd, siger kontorchef. Et spørgsmål om moral, mener etikprofessor. Igennem flere år har biskoppen i Aarhus, Henrik Wigh-Poulsen, og hans kontorchef brugt kirkens penge på at…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet