SF vil forringe folketingsmedlemmers løn

Pia Olsen Dyhr (SF) og Jacob Mark (SF) efter at have mødt hos dronningen for at pege på en forhandlingsleder til regeringsdannelse, på Amalienborg i København onsdag den 2. november 2022.. (Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix)

Skrevet af

9. januar 2023

jag@radio4.dk

jag@radio4.dk

SF vil nedbringe rammen for folketingsmedlemmers løn og pension med mellem 10 og 20 millioner kroner, mens politikernes lønstruktur også skal laves om, så den ligner det almindelige arbejdsmarked mere end i dag. Idéen møder opbakning hos flere oppositionspartier. Regeringspartierne nægter at kommentere.

Gruppenæstformand for SF, Jacob Mark, vil gøre op med folketingsmedlemmernes skattefri tillæg og den særlige livslange pensionsydelse.

Derfor er han ved at lægge sidste hånd på et beslutningsforslag om at gennedsætte vederlagskommissionen med en indlagt præmis om, at der skal spares mellem 10 og 20 millioner kroner på folketingsmedlemmers samlede lønpakke.

Beslutningsforslaget skal fremsættes i Folketingssalen om kort tid. Det fortæller Jacob Mark til Radio4.

– Vi har nogle utidssvarende og meget lukrative pensionsordninger, som jeg kalder ”tjenestemandspension på speed”. Derudover har vi skattefrie tillæg og nogle ordninger, der overhovedet ikke stemmer overens med arbejdsmarkedet. Mine venner og bekendte spørger, hvorfor pokker vi skal have de sindssyge vilkår. Og det synes jeg heller ikke, vi skal. Så det forsøger jeg at få lavet om med det her beslutningsforslag på vegne af SF, siger han.

Hør interviewet med Jacob Mark, gruppenæstformand for SF, her:

Vederlagskommissionen kom i 2016 med en række anbefalinger til, hvordan politikeres løn- og pensionsvilkår i højere grad kunne ligne en almindelig lønseddel. Men dengang var der ikke flertal for at indføre kommissionens anbefalinger.

Dansk Folkepartis gruppeformand, Peter Kofod, er enig med Jacob Mark i, at det er på tide at skabe mere gennemskuelighed i politikernes aflønning.

– Regeringens forslag om afskaffelsen af Store Bededag er endnu et eksempel på politikere, der stiller krav til almindelige danskere, mens de selv lever godt i en verden af fryns og lukrative særordninger. Hvis man vil stille krav til danskerne om ”ofre”, sådan som statsministeren taler om, så må man som politiker selv gå forrest, skriver Peter Kofod til Radio4.

Også hos Enhedslistens Pelle Dragsted er der opbakning til SF’s idé.

– Der er nogle privilegier, som er for urimelige og lukrative, selvom mange heldigvis er fjernet. Vi er tilhængere af at gøre folketingspensionen til en arbejdsmarkedspension. Man bør også kigge på eftervederlagsordningen, hvor man i dag får to års løn, når man er ude af Folketinget, hvis man har siddet en folketingsperiode. Man kunne som minimum forkorte den til ét år, måske et halvt år. Grundlæggende mener vi, at politikeres lønvilkår nogenlunde skal afspejle det øvrige arbejdsmarked, siger Pelle Dragsted.

Hør interviewet med Enhedslistens Pelle Dragsted her:

Hverken Socialdemokratiet eller Moderaterne har nogen kommentarer til sagen, mens Venstre ikke er vendt tilbage på Radio4’s gentagne henvendelser.

 

Afspiller nu

FRONTLINJEN

14:05
15:05