Nyhedsartikel

Skolebestyrelser bør sætte loft for, hvor meget forældre forventes at engagere sig

Simon Sandemand
sks@radio4.dk

Der bliver brugt unødigt mange kræfter og tid på forældrearrangementer, som det forventes, at man deltager i, når man har sine børn i folkeskolen. Skolerne er nemlig for dårlige til at lave klare rammer for, hvad der forventes af børneforældrene.

Den kritik tager formanden for Skole & Forældre, Rasmus Edelberg, der er landsorganisation for skolebestyrelser og forældre i den danske folkeskole, gerne på sig.

“Det er noget, skolebestyrelserne med rette kan tage op. Hvordan samarbejder vi, hvordan skal forældrene involveres, og hvordan ved forældrene, at det er godt nok, så man ikke føler sig stresset? Skolerne bør tage et ansvar og kommunikere klart, hvad man som familie og forældre forventes at tage del i,” siger han.

Hør hele interviewet med Rasmus Edelberg her:

Kritikken kommer blandt andet fra sociolog og ekspert i forældre- og skole-hjemsamarbejde, Maria Ørskov Akselvoll. Hun har i forbindelse med en ny bog lavet en undersøgelse, som 258 forældre har besvaret.

I spørgsmålet, om hvad forældrene mest engagerede sig i af pligt og helst ville være fri for, svarede en stor del af forældrene, at de ikke bryder sig om de mange sociale arrangementer. Der var også forældre, som synes, det er hyggeligt, men dem var der ikke nær så mange af.

Én af de forældre, der ikke bryder sig om arrangementerne er Adam Ørvad, der har en datter i 5. klasse i Tårnby.

“Vi er musikere og har tit skiftende arbejdstider. Det er rigtig vigtigt for os, at vi selv vælger, hvad vi bruger vores fritid til. Der føles det meget provokerende, at skolen i høj grad går ind og gerne vil gøre det mere flydende i forhold til, hvor meget tid de bestemmer og hvor meget vi bestemmer over. Der er mange ting, som vi aldrig er blevet spurgt om, hvorvidt vi har lyst til at deltage til – det, synes jeg, er et kæmpe problem,” siger han.

Hør hele indslaget med forælder Adam Ørvad, hvor også folkeskolelærer Peder Juul Mikkelsen, der mener, at arrangementerne er vigtige, medvirker, her:

Du kan også høre interviewet med sociolog Maria Ørskov Akselvoll her:

Læs også

23.09.23

Demonstrationer mod brexit i London

Stor demonstration mod brexit i London i dag. Ifølge den britiske avis The Independent var der omkring 3.000 “re-joiners” på gaden, der vil tilbage i EU. De demonstrerede imod, at Storbritannien forlod Den Europæiske Union. Brexit still sucks!’: stod der blandt på nogle af de mange bannere. En spørgeundersøgelse blandt mere end 4.000 af de…

Læs mere
22.09.23

Partier efterspørger hjælp til belarusere i Danmark

Radikale Venstre og Liberal Alliance vil have udenrigsministeren på banen, efter at Belarus’ præsident Aleksandr Lukasjenko har indført et forbud, der kan tvinge belarusiske statsborgere hjem til fængselsstraf.       Radikale Venstre efterspørger hjælp til belarusere i Danmark fra udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M). – Vi skal bistå de her borgere til fortsat at kunne…

Læs mere
22.09.23

Biskop har brugt over en kvart mio. kr. på klippekort til vandflyveren

Biskoppen i Aarhus og en af hans centrale medarbejdere har de seneste år brugt sammenlagt over en kvart mio. kr. på at flyve til møder i København med vandflyveren. Pengene værd, siger kontorchef. Et spørgsmål om moral, mener etikprofessor. Igennem flere år har biskoppen i Aarhus, Henrik Wigh-Poulsen, og hans kontorchef brugt kirkens penge på at…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet