Nyhedsartikel

Skolebestyrelser bør sætte loft for, hvor meget forældre forventes at engagere sig

Simon Sandemand
sks@radio4.dk

Der bliver brugt unødigt mange kræfter og tid på forældrearrangementer, som det forventes, at man deltager i, når man har sine børn i folkeskolen. Skolerne er nemlig for dårlige til at lave klare rammer for, hvad der forventes af børneforældrene.

Den kritik tager formanden for Skole & Forældre, Rasmus Edelberg, der er landsorganisation for skolebestyrelser og forældre i den danske folkeskole, gerne på sig.

“Det er noget, skolebestyrelserne med rette kan tage op. Hvordan samarbejder vi, hvordan skal forældrene involveres, og hvordan ved forældrene, at det er godt nok, så man ikke føler sig stresset? Skolerne bør tage et ansvar og kommunikere klart, hvad man som familie og forældre forventes at tage del i,” siger han.

Hør hele interviewet med Rasmus Edelberg her:

Kritikken kommer blandt andet fra sociolog og ekspert i forældre- og skole-hjemsamarbejde, Maria Ørskov Akselvoll. Hun har i forbindelse med en ny bog lavet en undersøgelse, som 258 forældre har besvaret.

I spørgsmålet, om hvad forældrene mest engagerede sig i af pligt og helst ville være fri for, svarede en stor del af forældrene, at de ikke bryder sig om de mange sociale arrangementer. Der var også forældre, som synes, det er hyggeligt, men dem var der ikke nær så mange af.

Én af de forældre, der ikke bryder sig om arrangementerne er Adam Ørvad, der har en datter i 5. klasse i Tårnby.

“Vi er musikere og har tit skiftende arbejdstider. Det er rigtig vigtigt for os, at vi selv vælger, hvad vi bruger vores fritid til. Der føles det meget provokerende, at skolen i høj grad går ind og gerne vil gøre det mere flydende i forhold til, hvor meget tid de bestemmer og hvor meget vi bestemmer over. Der er mange ting, som vi aldrig er blevet spurgt om, hvorvidt vi har lyst til at deltage til – det, synes jeg, er et kæmpe problem,” siger han.

Hør hele indslaget med forælder Adam Ørvad, hvor også folkeskolelærer Peder Juul Mikkelsen, der mener, at arrangementerne er vigtige, medvirker, her:

Du kan også høre interviewet med sociolog Maria Ørskov Akselvoll her:

Læs også

21.03.23

Grønlandske politikere vil have arktisk ambassadør med grønlandske rødder

Danmarks arktiske ambassadør bør have grønlandske rødder. Sådan lyder det fra det grønlandske folketingsmedlem Aki-Matilda Høegh-Dam, og fra Kuno Fencker, der er medlem af det grønlandske parlament – begge fra det socialdemokratiske parti Siumut. Men det møder kritik fra både SF og Dansk Folkeparti. “Det er svært at se det som et fremskridt, at man…

Læs mere
20.03.23

Tjen tusindvis af kroner på genbrug 

Hvis du ikke allerede er typen, der sælger dine brugte møbler, tøj, gadgets og hvad du ellers har liggende og ikke bruger mere, så kan det virkelig godt betale sig at komme i gang. Ifølge det årlige Genbrugsindeks foretaget af DBA så ligger danskerne inde med ting, de ikke bruger, som i gennemsnit kan sælges…

Læs mere
20.03.23

Organisationer kan ikke vente længere: Sundhedsstyrelsen skal lave anbefalinger om børns tid på skærm

Børns Vilkår og Red Barnet kritiserer Sundhedsstyrelsen, fordi de ikke har lavet anbefalinger for, hvor lang tid børn bør bruge på en skærm. Verdenssundhedsorganisationen, WHO, lavede anbefalinger i 2019, men Sundhedsstyrelsen har ifølge et baggrundsnotat ikke fundet det muligt at udlede lignende tidsmæssige anbefalinger for målgruppen i de danske anbefalinger. Når aftensmaden skal laves, og…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet