Nyhedsartikel

Skolebestyrelser bør sætte loft for, hvor meget forældre forventes at engagere sig

Simon Sandemand
sks@radio4.dk

Der bliver brugt unødigt mange kræfter og tid på forældrearrangementer, som det forventes, at man deltager i, når man har sine børn i folkeskolen. Skolerne er nemlig for dårlige til at lave klare rammer for, hvad der forventes af børneforældrene.

Den kritik tager formanden for Skole & Forældre, Rasmus Edelberg, der er landsorganisation for skolebestyrelser og forældre i den danske folkeskole, gerne på sig.

“Det er noget, skolebestyrelserne med rette kan tage op. Hvordan samarbejder vi, hvordan skal forældrene involveres, og hvordan ved forældrene, at det er godt nok, så man ikke føler sig stresset? Skolerne bør tage et ansvar og kommunikere klart, hvad man som familie og forældre forventes at tage del i,” siger han.

Hør hele interviewet med Rasmus Edelberg her:

Kritikken kommer blandt andet fra sociolog og ekspert i forældre- og skole-hjemsamarbejde, Maria Ørskov Akselvoll. Hun har i forbindelse med en ny bog lavet en undersøgelse, som 258 forældre har besvaret.

I spørgsmålet, om hvad forældrene mest engagerede sig i af pligt og helst ville være fri for, svarede en stor del af forældrene, at de ikke bryder sig om de mange sociale arrangementer. Der var også forældre, som synes, det er hyggeligt, men dem var der ikke nær så mange af.

Én af de forældre, der ikke bryder sig om arrangementerne er Adam Ørvad, der har en datter i 5. klasse i Tårnby.

“Vi er musikere og har tit skiftende arbejdstider. Det er rigtig vigtigt for os, at vi selv vælger, hvad vi bruger vores fritid til. Der føles det meget provokerende, at skolen i høj grad går ind og gerne vil gøre det mere flydende i forhold til, hvor meget tid de bestemmer og hvor meget vi bestemmer over. Der er mange ting, som vi aldrig er blevet spurgt om, hvorvidt vi har lyst til at deltage til – det, synes jeg, er et kæmpe problem,” siger han.

Hør hele indslaget med forælder Adam Ørvad, hvor også folkeskolelærer Peder Juul Mikkelsen, der mener, at arrangementerne er vigtige, medvirker, her:

Du kan også høre interviewet med sociolog Maria Ørskov Akselvoll her:

Læs også

08.12.22

Dansk medlem af Forbundsdagen: Vi skal overvåge AFD

Mindst 25 personer er anholdt under en politiaktion i Tyskland tidligt onsdag. De anholdte er højreekstremister og mistænkt for at tilhøre en terrorgruppe, der har som mål at vælte den eksisterende stat i Tyskland og erstatte den med deres egen oplyser den føderale anklagemyndighed i Berlin. Blandt de mistænkte er personer fra den såkaldte Reichsbürger-bevægelse,…

Læs mere
08.12.22

Sårbar Mette F:  Har mistet nær allieret

Med SF ude af regeringsforhandlingerne har Mette Frederiksen mistet en nær allieret i skikkelse af Pia Olsen Dyhr, som ikke ville i regering for enhver pris. Det gør Frederiksen mere udsat for kritik fra venstrefløjen – og fra sine egne. Det var blevet for blåt. Så simpel lød forklaringen fra SF-formand, Pia Olsen Dyhr, da…

Læs mere
07.12.22

Folkeskole må vælge: Frysende elever eller dårligt indeklima

Når valget står mellem at holde varmen eller holde et godt indeklima, så er skoleleder på Espergærde Skole i Nordsjælland, Andreas Elkjær, ikke i tvivl – han vælger varmen. Valget er opstået, efter at skolen har skruet temperaturen ned på 19 grader. Samtidigt er skolens lokaler så gamle, at hvis de bruger ventilationsanlægget ryger temperaturen…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet