Nyhedsartikel

Snapchat hjælper unge ud af ensomhed

Gustav Pors Olesen og Nicolai Dupont
Gup@radio4.dk

Ensomheden er voksende blandt børn og unge, men flere af dem forsøger at bekæmpe ensomheden ved at efterlyse venner på snapchat.

Det fortæller 16-årige Søren Møller Clemmensen, som er administrator og skaber af Facebookgruppen “Snapchat Venner 13-20 år (Danmark)”, som har mere end 500 medlemmer. Her kan unge efterlyse venner på det sociale medie Snapchat og på den måde holde sig sociale.

– Den der ensomhed som startede i lockdown har vel påvirket os alle en lille smule. Nogle gange har man jo bare brug for at have nogen at snakke med, fortæller Søren Møller Clemmensen til Radio4.

Du kan høre mere om Søren Møller Clemmensens overvejelser omkring gruppen og hans snapchat-venner her:

Der er flere grupper på Facebook som har samme formål, som den Søren Møller Clemmensen har startet. Den største af grupperne, hvor unge deler deres brugernavne til Snapchat, har over 14.000 medlemmer.

Snapchat fungerer ved, at to personer kan tilføje hinanden som venner og derefter chatte og sende billeder til hinanden, som slettes når billedet er blevet set af modtageren.

Selvom et venskab udelukkende eksisterer virtuelt, kan det være enormt vigtigt for den enkelte unge, som føler sig ensom.

Det vurderer digital pædagog og ekspert i unges brug af sociale medier, Eva Fog Noer.

– Hvis du er ensom, så har du brug for, at der er nogen, som er der for dig, og som vil lytte på dig. Det kan man via snapchat, og følelsen af at blive hørt og set baserer sig ikke nødvendigvis på fysisk tilstedeværelse, siger Eva Fog Noer til Radio4.

Du kan Eva Fog Noers forklare, hvorfor det lige er det sociale medie snapchat, børn og unge mødes på her:

Følelsen af at være alene ramte især børn og unge under coronanedlukningerne, det slår en rapport fra Børns Vilkår fast.

Men for mange unge er ensomheden ikke forsvundet, bare fordi restriktionerne mod corona er det, fortæller Mirjam West, børnefaglig konsulent hos Børns Vilkår.

– Coronaen viste os flere ensomme børn og unge, men vi så allerede stigningen inden, og derfor ser vi fortsat rigtig mange børn og unge, som er ensomme, siger Mirjam West til Radio4.

Du kan høre hele interviewet med Mirjam West, og hvad det betyder for et ungt menneske at være ensomt, her:

Foto: Jaap Arriens/NurPhoto

Læs også

29.09.23

Værste iltsvind i over 20 år: ”En tragedie for dansk havmiljø”

Iltsvindet i de danske farvande er i år så voldsomt, at fisk og andre havorganismer i endnu større områder end tidligere dør af iltmangel. En helt ny rapport fra Nationalt Center for Miljø og Energi konkluderer det værste iltsvind i de danske farvande siden 2002. Det har katastrofale konsekvenser for fiskene og miljøet i de…

Læs mere
28.09.23

Tidligere Etisk Råd formand efterlyser mænds rettigheder i abortdebat

Mænds rettigheder er blevet forsømt i den debat, som de nye abortanbefalinger har skabt. Det mener den tidligere formand for Etisk Råd Gorm Greisen. Grænsen for den frie abort for kvinder har været diskuteret, efter Etisk Råd tirsdag anbefalede at hæve abortgrænsen til 18. graviditetsuge. Gorm Greisen, der er tidligere formand for Etisk Råd, hilser…

Læs mere
27.09.23

Booking.com skylder millioner til kunder – Horesta truer med sagsanlæg

Stribevis af danske hoteller og overnatningssteder har de seneste måneder berettet om manglende betaling fra bookingplatformen Booking.com. Det får brancheorganisationen for hoteller og restauranter til at true med sagsanlæg, hvis ikke selskabet har betalt kunderne tilbage indenfor to dage. Det skriver Turistmonitor. Dansk Erhverv har modtaget henvendelser fra knap 200 overnatningssteder om manglende betaling fra…

Læs mere

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet