Nyhedsartikel

Snapchat hjælper unge ud af ensomhed

Gustav Pors Olesen og Nicolai Dupont
Gup@radio4.dk

Ensomheden er voksende blandt børn og unge, men flere af dem forsøger at bekæmpe ensomheden ved at efterlyse venner på snapchat.

Det fortæller 16-årige Søren Møller Clemmensen, som er administrator og skaber af Facebookgruppen “Snapchat Venner 13-20 år (Danmark)”, som har mere end 500 medlemmer. Her kan unge efterlyse venner på det sociale medie Snapchat og på den måde holde sig sociale.

– Den der ensomhed som startede i lockdown har vel påvirket os alle en lille smule. Nogle gange har man jo bare brug for at have nogen at snakke med, fortæller Søren Møller Clemmensen til Radio4.

Du kan høre mere om Søren Møller Clemmensens overvejelser omkring gruppen og hans snapchat-venner her:

Der er flere grupper på Facebook som har samme formål, som den Søren Møller Clemmensen har startet. Den største af grupperne, hvor unge deler deres brugernavne til Snapchat, har over 14.000 medlemmer.

Snapchat fungerer ved, at to personer kan tilføje hinanden som venner og derefter chatte og sende billeder til hinanden, som slettes når billedet er blevet set af modtageren.

Selvom et venskab udelukkende eksisterer virtuelt, kan det være enormt vigtigt for den enkelte unge, som føler sig ensom.

Det vurderer digital pædagog og ekspert i unges brug af sociale medier, Eva Fog Noer.

– Hvis du er ensom, så har du brug for, at der er nogen, som er der for dig, og som vil lytte på dig. Det kan man via snapchat, og følelsen af at blive hørt og set baserer sig ikke nødvendigvis på fysisk tilstedeværelse, siger Eva Fog Noer til Radio4.

Du kan Eva Fog Noers forklare, hvorfor det lige er det sociale medie snapchat, børn og unge mødes på her:

Følelsen af at være alene ramte især børn og unge under coronanedlukningerne, det slår en rapport fra Børns Vilkår fast.

Men for mange unge er ensomheden ikke forsvundet, bare fordi restriktionerne mod corona er det, fortæller Mirjam West, børnefaglig konsulent hos Børns Vilkår.

– Coronaen viste os flere ensomme børn og unge, men vi så allerede stigningen inden, og derfor ser vi fortsat rigtig mange børn og unge, som er ensomme, siger Mirjam West til Radio4.

Du kan høre hele interviewet med Mirjam West, og hvad det betyder for et ungt menneske at være ensomt, her:

Foto: Jaap Arriens/NurPhoto

Læs også

27.01.23

Minister bliver kaldt i samråd efter sager om døde børn: “Det er dybt tragiske historier”

Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) bliver nu kaldt i samråd om syriske børn, der er døde efter behandlingsforløb uden tolk. En otteårig pige og en treårig dreng med syrisk baggrund døde efter to behandlingsforløb, hvor lægerne ikke brugte en tolk, selvom børnenes familier kun taler sparsomt dansk. De to sager har fået flere lægefaglige…

Læs mere
27.01.23

Vælgerne møder SVM-regeringen med en knytnæve

Vælgerne flygter fra regeringen. En ny måling viser, at S går markant tilbage, mens V befinder sig på et historisk lavpunkt. Skulle de mon have studeret Anders Fogh Rasmusens gamle drejebog? Når Anders Fogh Rasmussen iagttager den massive kritik af SVM-regeringens plan om at skrotte store bededag som helligdag fra 2024, er han ikke i…

Læs mere
26.01.23

3-årig død af kræft efter fejlbehandling: Forældre blev misforstået

En kræftsyg treårig dreng med syrisk baggrund døde på et hospital i Odense efter et forløb, hvor forældrene gentagne gange forsøgte at få hjælp. Men lægerne brugte ikke en tolk og havde svært ved at forstå familien. Sagen er ikke enkeltstående. Den treårige dreng lå i hospitalssengen. Han var træt. Det var kun fire timer siden,…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet