Nyhedsartikel

Sofie tog ikke imod tilbud om celleskrab: “Jeg ville ønske, jeg havde fået mere information”

Katrine Volsing

Når man fylder 23 år, får man som kvinde en invitation til en screening for livmoderhalskræft – det man også kalder for et celleskrab. Men halvdelen af de førstegangsinviterede tager ikke imod tilbuddet.

En af dem er Sofie Bregnhøj, som i to år ikke tog imod tilbuddet:

“Jeg husker tydeligt, at jeg får en besked i min inbox til et celleskrab, og jeg tænkte, ‘det må jeg lige forholde mig til på et andet tidspunkt’, hvilket jo er ignorant og dumt, men jeg havde ikke hørt om celleskrab på noget andet tidspunkt. Så jeg ved egentlig ikke, hvad det er, jeg overser eller hvad det er, jeg vælger at ignorere”, siger hun til Radio4 Morgen.

Da hun to år efter fik foretaget et celleskrab, viste det sig, at hun havde celleforandringer, som er forstadiet til kræft i livmoderhalsen. Derfor fik hun et keglesnit, hvor man ved operation fjerner et stykke af livmoderhalsen.  

“Jeg ville ønske, at jeg havde fået mere information, så jeg havde fået foretaget undersøgelsen”, siger hun.

Hør interviewet med Sofie Bregnhøj her:

Ny kampagne på vej fra Kræftens Bekæmpelse

Kræftens Bekæmpelse er godt klar over, at der mangler information til kvinderne.

“Vi har lavet en undersøgelse og den væsentlige grund (til at de ikke dukker op til celleskrab, red.) er, at de ikke ved, hvor vigtigt det er. Det vi godt kunne tænke os er, at når man får brevet i e-Boks, så booker man tid med det samme”, siger Ann-Britt Kvernrød, specialkonsulent i Kræftens Bekæmpelse.

Derfor sætter de også ind med en ny kampagne næste år.

“Næste år skal vi lave en informationsindsats særligt målrettet kvinder i 20’erne”, siger hun.

Og der vil de ikke bare benytte sig af brochurer og hjemmeside:

“Det vi ved er, at de unge kvinder ikke går ind og læser på vores hjemmeside, så det med at bruge influencere er en god ide, og vi skal ud på de sociale medier”, siger Ann-Britt Kvernrød, specialkonsulent i Kræftens Bekæmpelse.

Hør interviewet med Ann-Britt Kvernrød, specialkonsulent i Kræftens Bekæmpelse, her:

Information er Sofies nye mærkesag

Sofie Bregnhøj, der selv ignorerede indkaldelsen til celleskab i sin e-Boks igennem to år, er begyndt at dele sin erfaring:

“Jeg havde ikke hørt nogen tale om det eksplicit, så det havde jeg lyst til at gøre, og det har jeg haft sindssygt positiv og stor respons på. Jeg har fået mange beskeder i indbakke fra unge kvinder der skriver; ‘nu gør jeg det, fordi du har givet mig information og mod på det’ . Så det har lidt været en mærkesag for mig at åbne munden og få fortalt, hvad det her faktisk handler om,” siger hun til Radio4 Morgen.

Hun så gerne, at lægen begyndte at tilbyde et celleskrab:

“Jeg har altid regelmæssigt gået til læge i forbindelse med gynækologiske undersøgelser og i forhold til prævention. Jeg har haft spiral, og dér kunne jeg godt have ønsket, at min læge havde spurgt mig; ‘nu vi lige er dernede, skal vi så ikke tage et celleskrab’. Så informationen fra egen læge kunne have hjulpet mig rigtig meget, men det blev aldrig nævnt,” siger Sofie Bregnhøj.

Kvinder, der deltager i screening, nedsætter deres risiko for at få livmoderhalskræft med mindst 80-90 pct.

Læs også

27.03.23

Ni ud af ti får nej til vaccine-erstatning

Langt de fleste, der søger erstatning for helbredsskader efter covid19-vaccine, får afslag. Hos Patienterstatningen har 109 ansøgere fået erstatning, mens 1080 er blevet afslået. Afslagene skyldes oftest, at de faglige eksperter hos Patienterstatning ikke ser tilstrækkeligt bevis for, at det givne helbredsproblem skyldes vaccinen. Theresa Dam Andersen er advokat og partner hos LRP Advokater i…

Læs mere
26.03.23

Slut med graffiti, øl og skrald på gaden i England

Det offentlige rum skal se pænere ud i England. Det skal for eksempel være slut med at kaste skrald, tyggegummi eller cigaretskodder på gaden, og der skal ikke drikkes øl, når man venter på bussen eller besøger et krigsmindesmærke. Landets konservative premierminister, Rishi Sunak, vil introducere nye love i et forsøg på at slå ned…

Læs mere
25.03.23

Moderaterne har fået ungdomsparti og ser stort på nye meningsmålinger

Moderaterne i dag vedtaget at stifte et ungdomsparti Unge Moderater. Hidtil har partiet haft en ungdomsafdeling, som Ellen Emilie Mindegaard-Müllertz og Max Manøe Bjerregaard har stået i spidsen for. De skal også stå for at omdanne ungdomsafdelingen til et ungdomsparti frem mod næste årsmøde. Med et ungdomsparti kan der søges økonomisk støtte fra Dansk Ungdoms…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet