SOSU-assistenter og SOSU-hjælpere nedlægger arbejdet i sympati med sygeplejerskerne

Utilfredsheden med løn- og arbejdsforholdene i ældreplejen resulterede mandag eftermiddag i strejker på blandt andet Christiansborg Slotsplads i København. Også andre kommuner i hovedstadsområdet samt flere steder i provinsen blev ramt. Det skete samtidig med, at de ansatte i ældreplejen i Holstebro genoptog arbejdet efter ti dages strejke. Ifølge Ritzaus oplysninger har sosu-assistenter flere steder i København nedlagt arbejdet, bl.a. i Valby, Amager og på Østerbro, ligesom fire plejehjem er ramt. Personalet har også nedlagt arbejdet i Brøndby, Glostrup og Ballerup. Der er indkaldt til fagligt møde i Hvidovre, og i Vallensbæk strejker personalet fra tirsdag. I Lolland har personalet besluttet at fortsætte strejken, der startede fredag. Talskvinde Pia Jørgensen oplyser, at personalet først mødes igen onsdag morgen. Kravet er mere personale og et såkaldt fastholdelsestillæg på 1500 kroner om måneden. Også i Assens Kommune strejkede plejepersonalet. Det skriver Ritzau. (Thomas Sjørup / POLFOTO)

Skrevet af

22. september 2021

Flere faggrupper viser nu offentligt deres støtte til sygeplejerskernes overenskomststridige arbejdsnedlæggelser. Blandt andet har Facebook-gruppen “SOSU-assistenter og SOSU-hjælpere støtter Sygeplejerskerne” på 14 dage fået 5000 medlemmer.

Allerede i dag nedlægger de arbejdet på Toftevang plejecenter i Silkeborg Kommune. Sådan lyder det i et opslag i facebookgruppen.

Men det støtter FOA ikke op om. Det siger Torben Hollmann, der er sektorformand i social- og sundhedssektoren i FOA.

“Det kan vi ikke støtte op omkring, men vi forstår den frustration”, siger han til Radio4 Morgen. “Hvis man nedlægger arbejdet hvor det er overenskomststridigt, så kan vi ikke støtte op om det. Det er den måde, vi arbejder på og den aftale, vi har lavet i den danske model”, siger han.

Bent greve, arbejdsmarkedsforsker ved Roskilde Universitets Center, har ikke set lignende før:

”Det er fuldstændig uden fortilfælde at arbejdsnedlæggelser på den måde spreder sig til andre faggrupper. Vi har set støtteerklæringer og lignede før, men aldrig arbejdsnedlæggelser i sympati,” siger han.

Charlotte Marie Høj, social- og sundhedsassistent og stifteren af gruppen “SOSU-assistenter og SOSU-hjælpere støtter Sygeplejerskerne”, mener, at det er på tide, at forholdene for både sygeplejersker og SOSU-assistenter og SOSU-hjælpere ændres:

“Jeg tror, det er tiden til, at befolkningen og politikerne begynder at vide, at der er noget helt galt i vores felters system. Der mangler utroligt meget uddannet personale, vi har travlt og kan ikke følge med; det er sygeplejerskerne ikke alene om, så deres budskab er vi fuldstændig enige i”, siger hun.

Hør interviewet med Charlotte Marie Høj, social- og sundhedsassistent og stifteren af gruppen “SOSU-assistenter og SOSU-hjælpere støtter Sygeplejerskerne”, her:

Kæmper ikke kun sygeplejerskernes kamp

Charlotte Marie Høj, social- og sundhedsassistent og stifter af gruppen “SOSU-assistenter og SOSU-hjælpere støtter Sygeplejerskerne”, er glad for, at sygeplejerskerne tog kampen op:

“Vores fag er udbrændt, så måske har vi bare manglet, at nogen gik i front, og det var så sygeplejerskerne, så nu bakker vi dem op”, siger hun.

Men det er ikke kun sygeplejerskernes kamp, de kæmper.

“Vi kæmper bestemt også vores egen kamp for bedre vilkår”

Udgangspunktet er, at de vil høres, fortæller hun:

“Vi prøver at kalde op på ordentlig vis og sige, at her er alvorligt og vi vil høres, og så må vi jo se hvad der sker. Jeg repræsenterer bare en gruppe, så et eller andet sted er det dem, der lægger dagsordenen for, hvor vi går hen”, siger hun til Radio4 Morgen

Selvom FOA ikke kan støtte op om arbejdsnedlæggelser, så vil de meget gerne støtte andre initiativer:

“Men hvis man laver en demo på Rådhuspladsen, så er det den frihed man har som dansker, at vi må sige fra, når der er noget vi ikke vil finde os i – det er ikke noget, man kan have noget imod. Det er vigtigt at råbe op, når man føler sig uretfærdigt behandlet”, siger Torben Hollmann, der er sektorformand i social- og sundhedssektoren i FOA.

Og han er glad for, at kampen er i gang.

“Vi må aldrig være bange for vores demokrati, vi skal i den grad have dialogen om, hvordan vi kan synliggøre vores arbejde; hvordan de kan føre FOA’s politik ind på arbejdspladsen og hvordan kan jeg kan føre deres arbejdsvilkår ind på Christiansborg. Nu har vi nået hinanden, så nu bliver mit arbejde faktisk meget lettere, for nu har jeg en aktiv flok i baghånden, som kan presse på sammen med mig for at få ændret de ting her i vores velfærdssamfund”, siger han.

Hør interviewet med Torben Hollmann, der er sektorformand i social- og sundhedssektoren i FOA, her:

Afspiller nu

Ugens højdepunkter fra Hovedet og halen

02:10
03:05