Nyhedsartikel

Spørgsmålet om drikkepenge er svært for danskerne

Gustav Pors Olesen
gup@radio4.dk

Højsæsonen for landets restauranter er lige begyndt. Vi går nemlig mest ud og spiser på landets restauranter fra maj til september. Og når vi er ude at spise, slutter aftenen tit med den lille scene, hvor vi på Dankortterminalen skal trykke ja eller nej til drikkepenge, mens tjeneren står lige ved siden af.

Flere af de danskere, som Radio4 Morgen har talt med, nikker genkendende til situationen, men ifølge Morten Hesselholt behøver det slet ikke være akavet.

Han er tjener på Bistro Boheme i København og har årtiers erfaring i tjenerfaget.

“Jeg oplever, at det handler om beløbet, mere end det handler om, hvorvidt folk vil give drikkepenge eller ej. De fleste vil gerne give lidt ekstra for god service. Det akavede opstår, når gæsten, foran tjeneren, skal vælge, hvor meget det skal være. Men det er en situation, som en god tjener skal kunne aflæse og håndtere.”

Du kan høre hele interviewet med Morten Hesselholt her. I samme interview kan du også høre hvordan de danskere Radio4 Morgen mødte på gaden i København, forholder sig til drikkepengespørgsmålet:

Der findes ikke nogen tal for, hvor mange restauranter der bruger funktionen, hvor kunden skal sige ja eller nej til drikkepenge. Men i branchen vurderes det, at det efterhånden er på de fleste restauranter. Siden 1969 har servicen på spisesteder været inkluderet i prisen, men alligevel er det altså helt almindeligt at tjenerne – ved hjælp af Dankortterminalen – spørger om drikkepenge.

Sådan er det også på restauranten Fru Larsen i Langå. Drikkepengefunktionen blev dog ellers fjernet, men indført igen, fortæller Christian Neve, der driver restauranten

”Vi fjernede den, fordi vi troede, at det var akavet for gæsten, men vi fandt ud af, at mange gæster gerne ville have muligheden. Så fik vi funktionen tilbage, men besluttede at gøre noget aktivt for situationen. Nu siger vi klart og tydeligt, at gæsten har mulighed for at give drikkepenge, men at det også er fuldstændigt ok at lade være.”

Du kan høre mere om hvordan de tackler problematikken på Fru Larsen i Langå her:

Men den akavede situation behøves faktisk slet ikke at finde sted, mener Pelle Guldborg Hansen, adfærdsforsker på RUC.

Han peger på, at drikkepenge i Europa i virkeligheden er unødvendig og forskellig fra det fænomen, som amerikanerne indførte i USA.

“I sin oprindelse er drikkepenge et nødvendigt tillæg og en del af lønnen. Sådan er det også stadigvæk i USA, men sådan har det aldrig officielt været i Europa. I Europa er begrebet opstået for at vise sig. Man kunne vise sig overfor restauranten ved at lægge mange drikkepenge, men den fysiske selvfremstilling er jo fjernet med Dankortterminalen, så i virkeligheden er det et dårligt setup.”

Pelle Guldborg Hansen har i øvrigt selv arbejdet som tjener i 12 år, og ifølge ham skal branchen ændre på formen, hvis drikkepengene ikke skal ødelægge folks oplevelse.

“Det er akavet, og det påvirker folk. Folk vil opleve det som et krav, og det er det ikke. Det skal tjenerne også forstå. Dertil kommer, at det gøres som det sidste på aftenen, og det giver måske folk en dårlig oplevelse at gå hjem på. Det plejer at være et dårligt tegn i restaurationsbranchen. Man kan også vende sig til hår i maden, men det bliver det ikke lækkert af. Det samme gør sig gældende for drikkepenge på Dankortterminaler.”

Hele interviewet med Pelle Guldborg Hansen, adfærdsforsker på RUC, kan du høre her:

Der findes ikke tal for, hvor mange drikkepenge danskerne giver om året.

Men i de seneste tal – fra før Corona – brugte de danske husstande i gennemsnit omkring 10.000 om året på at gå ud at spise.

Foto: Claus Bjørn Larsen/Ritzau Scanpix

Læs også

07.06.23

Venstre: Regeringen vil ikke have skærmforbud

Børne- og undervisningsminister, Mattias Tesfaye, vil ændre loven, så børn ikke eksponeres for skærme i dagtilbuddene. Men regeringen vil ikke indføre et skærmforbud, siger Venstres børneordfører. “Der bliver ikke tale om et skærmforbud. Socialdemokratiet, vores regeringspartner, ønsker heller ikke et forbud.” Sådan siger Venstres børne- og undervisningsordfører, Anni Matthiesen, til Radio4. Mandag meldte børne- og…

Læs mere
04.06.23

Ulv søger væk fra mennesker og bebyggede områder

Et nyt studie viser af en ulv undgår mennesker og foretrækker at være i natur. Det er en ung hanulv, der er GPS-mærket, og hvor ulven er observeret fra december til marts i år. Dataene viser, at den unge hanulv i 70 procent af tiden befandt sig på arealer, der betegnes som “natur”. Den befandt…

Læs mere
03.06.23

Hjemme igen efter 7 måneder i berygtet fængsel i Iran

Den 28-årige dansker Thomas Kjems fra Aalborg, der har siddet fængslet i Iran, er i dag kommet hjem til Danmark og genforenet med sin familie. Han landede efter middagstids i Københavns Lufthavn, hvor han til de mange fremmødte journalister sagde, at det var fantastisk at være hjemme igen. Han havde selv svært ved at tro,…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

[mc4wp_form id="3644"]

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet