Nyhedsartikel

Statsminister tror Putin fortsætter krig hvis Ukraine taber

Ritzau
redaktion@radio4.dk

Der er ifølge statsminister Mette Frederiksen (S) en “overhængende risiko for”, at Ruslands præsident, Vladimir Putin, vil invadere andre lande, hvis Ukraine taber krigen, som blev indledt for snart et år siden.

Det siger hun til flere medier på en sikkerhedskonference i München i Tyskland, hvor stats- og regeringschefer samt ministre fra store dele af verden er samlet lørdag.

“Hvis Ukraine taber, risikerer vi, at hele Europa og hele Vesten taber. Jeg er selv ikke i tvivl. Jeg tror ikke, at Putin slutter med Ukraine. Så vil han gå videre til det næste land. Det mener jeg, at der en overhængende risiko for”, siger hun.

Russerne ventes at indlede en forårsoffensiv mod Ukraine snart, og statsministeren håber, at borgerne i Danmark og Europa forsætter støtten til ukrainerne og har dem i tankerne.

“Ingen ved, hvornår krigen slutter. Jeg tror, Putin håber på, at vi bliver trætte, at det glider ned ad den politiske dagsorden, at vi mister gejsten og gnisten. Det gør ukrainerne ikke. Jeg har lige været i landet og se, så det må vi andre selvfølgelig heller ikke” siger Mette Frederiksen.

Og retorikken fra Mette Frederiksen er strammet. Sådan lyder det fra politisk kommentator Hans Engell

“Fordi det trusselsbillede, hun tegner, er langt mere dystert, meget mere alvorligt og meget mere skræmmende i virkeligheden, end det vi hidtil har opereret med”, siger han.

Hør mere i nyhederne på Radio4:

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, sagde fredag til deltagere på konferencen, at det er “indlysende”, at Ukraine ikke bliver det sidste land.

Spørgsmålet om en forhandling om fred har været bragt op flere gange. Men det skal være på Ukraines foranledning, mener statsministeren.

– De fleste krige slutter med en forhandling på et tidspunkt. Men det er helt afgørende at slå fast, at det er op til Ukraine at bestemme, hvornår det er tid til at sidde om bordet, siger Mette Frederiksen.

 

 

Læs også

28.03.23

Landmænd vil anlægge solceller – professor kalder det spild af god landbrugsjord

Mange landmænd drømmer om at dække nogle af deres marker med solceller i stedet for afgrøder. Men hvis man fylder markerne med solceller, kommer man til at mangle landbrugsjord. Og med en stigende interesse hos landsmændene for at opstille solceller, kan vi stå overfor et problem. Det siger Jørgen E. Olesen, der er professor ved…

Læs mere
28.03.23

Tabita Mortensen blev abortturist i Sverige: “Jeg følte mig voldtaget af systemet”

Hvert år rejser danske kvinder til udlandet for at få aborter, som de ikke kan få i Danmark. En af dem er Tabita Mortensen. Hun blev gravid, selvom hun i over 20 år har brugt p-piller og altid har vidst, at hun ikke vil være mor. Hun mener, at abortloven skal ændres. Tabita Mortensen havde lige…

Læs mere
27.03.23

Ni ud af ti får nej til vaccine-erstatning

Langt de fleste, der søger erstatning for helbredsskader efter covid19-vaccine, får afslag. Hos Patienterstatningen har 109 ansøgere fået erstatning, mens 1080 er blevet afslået. Afslagene skyldes oftest, at de faglige eksperter hos Patienterstatning ikke ser tilstrækkeligt bevis for, at det givne helbredsproblem skyldes vaccinen. Theresa Dam Andersen er advokat og partner hos LRP Advokater i…

Læs mere

FÅ DET BEDSTE FRA RADIO4

Hver uge laver vi 126 nye sprøde radiotimer til dig. Få serveret et lille nyt udpluk og bliv overrasket uge efter uge. Tilmeld dig vores nyhedsbrev der gør det let at gå på opdagelse i Radio4.

DELTAG I RADIO4 PANELET

Vi vil meget gerne høre, hvad du synes om vores indhold og om os. Derfor inviterer vi dig med i vores panel, hvor du kan give din mening til kende om, hvordan fremtidens taleradio skal lyde.

Læs mere om Radio4 panelet